Forrongás Nagykarácsonyban - Jött, győzött, elküldenék

  • Kohout Zoltán
  • 2008. május 15.

Belpol

A 2006-os önkormányzati választások után a Mikulás és az adventi idill helyett a békétlenség és a politikai megosztottság érkezett meg Nagykarácsonyba. A helyzet odáig fajult, hogy május 8-án, miután hiába próbálták lemondatni Réz Istvánt, feloszlatta magát az önkormányzat. A faluban már nemcsak azt beszélik, hogy Réz diktatórikus és pénzéhes, de egy vesztegetési üggyel is összekapcsolják a nevét.

A távolról, Kiskunhalasról jött polgármester a feleségét követte a Dunaföldvár melletti kisközségbe: 2003-ban mindketten itt találtak munkát, előbb az asszony matektanárként, később igazgatóként, aztán a férfi. Réz Istvánné azóta iskolaigazgató az 1500 lelkes faluban, a férj pedig 2006. október 1-jétől szűk többséggel megválasztott fideszes polgármester.

A dunaújvárosi kistérség e településén alig egy-két vállalkozás prosperál; sokan járnak a vasműbe vagy alkalmi napszámba dolgozni, és sokan vannak munka nélkül. A falut korábban sosem fűtötték politikai szenvedélyek: a kilencfős, most fideszes többségű képviselő-testület korábban független lakosokból, lokálpatriótákból alakult, ők kezelték a relatíve stabil, 2007-ben 160 millióra rúgó költségvetést. Hogy jól-e vagy rosszul, arról csak

az elmúlt másfél évben

alakult ki - igaz, tüstént indulatossá kerekedő - "társadalmi vita". Azóta, hogy a nagykarácsonyi Fidesz-alapszervezet Horváth Ágoston után Réz István nyugdíjas tornatanárt indította az őszi választásokon polgármesternek.

"Az elmúlt évtizedben sosem fordult elő, hogy pártalapon mentek volna a dolgok. Sosem voltak személyeskedő viták a testületben. Mindnyájan tudtuk a dolgunkat, hiszen itt élünk, ismerjük a falu minden gondját-baját. Most meg? Sokan félnek kritizálni, megmondani a véleményüket, mert aki nem ért egyet a Rézzel, annak talán nem lesz helye a faluban" - sorolja Scheier Zsolt. A fiatalemberre - tudjuk meg több karácsonyi elmondásából - a falu többsége az elmúlt években úgy tekintett, mint Horváth esélyes utódjára. Postásként ismeri a község lakóit, önkéntes polgárőr, lelkes lokálpatrióta, háromgyermekes családapa, pártfüggetlen "politikus". A 2006-os polgármester-választáson 288 szavazatot kapott, Réz 299-et. "A választás után az új polgármester kiabálva vetette ki a községi hírlapból a cikkem, amiben megköszöntem a rám szavazók voksait. Még a polgárőrök közül is kizárt, pedig kilenc éve köztük voltam."

Hasonlókról mások is beszéltek. A mai kritikusok elsősorban azt vetik a - mint mondják - "rézkorszak" szemére, hogy a polgármester hely- és előzményismeret nélkül, a hagyományokat és a régi, tettekkel és folyamatos munkával már bizonyított lokálpatriótákat félresöpörve "kormányoz". Valakiről azt mesélik, hogy azért vesztette el az állását az önkormányzatnál, mert a kampányban rá mert szólni Réz Istvánra, aki Scheier nyilvános beszéde közben a kulcscsomóját zörgette a markában. Egy nyugdíjas tanítónő "csak" azt sérelmezi, hogy bár évtizedekig hasznos tagja lehetett a helyi oktatási, helytörténeti, kulturális életnek, most még meghívót sem kap a községi rendezvényekre - merthogy nem is rejti véka alá a Réz Istvánnal szembeni véleményét. Többen is állítják: Réz maga is hangoztatja - néha az asztalt verve -, hogy aki nincs mellette, azt még a faluból is el fogja űzni.

Ezeknek az indulatoknak a nyomai még a kampányban sem látszottak. Talán azért sem, mert a falu eleinte biztosra vette, hogy Scheiernek nincs ellenfele. A nagykarácsonyi Fidesz jelenlétét és jelöltjét egészen addig nem vették komolyan, amíg az őszödi Gyurcsány-beszéd miatti botrány és a megszorítások hírei meg nem változtatták a helyiek fölfogását. Beszélték ugyan, hogy Rézék pulykapörkölttel igyekeztek "megfőzni" a Nagykarácsony peremén, a Szőlőhegyen élő szegényeket; de beszélték azt is, hogy Réz István sokaknak előre állást, jövedelmet is ígért a karácsonyi községnél. Egy biztos: a csalódás akkora volt, hogy már október közepére csaknem 300 aláírás gyűlt össze az ellen, hogy a törvényesen megválasztott polgármester hivatalba lépjen.

"Azok tiltakoznak csak ellenem, akik be voltak betonozva a korábban kialakult rendbe, akiknek régóta jól megfelelt, hogy nincs igazán karakán vezetés Nagykarácsonyon" - vág vissza Réz István. A 2005 óta nyugdíjas, erős fizikumú, magabiztos fellépésű községvezető nem tagadja, hogy több területen újat akart hozni az őt pár éve befogadó faluba. "Nem igazán ment a munka a községházán. Nem történt előrelépés az ivóvízminőség és a csatornázás ügyében. Öt éve nincs még rendezési terv sem. És több kisebb-nagyobb szabálytalanság is volt a községvezetés háza táján. Most persze azok, akiknek az érdekeit sérti a rendbetétel, mindent öszszehordanak ellenem. Egy szó sem igaz például abból, hogy a kampányban pörköltet főztem a szőlőhegyieknek, és szemenszedett hazugság, hogy el akarom űzni az egyet nem értőket. Engem két dolog vezérel: egyrészt semmiféle szabálytalanságban nem leszek partner, másrészt, ha nem vagyok is tősgyökeres nagykarácsonyi, szolgálni szeretném a községet, és büszke lenni majdan arra, amit itt végeztem. Mellesleg mondom, nem szoktam az asztalt verni."

Réz szerint az első eredmények máris igazolják elkötelezettségét: több kisebb-nagyobb javítást sikerült elvégeztetni az ivóvíz-szolgáltató rendszerben, 12 milliót sikerült szerezni a csatornázás kistérségi szintű megterveztetéséhez. Ám eközben azt is felróják neki, hogy olyan, megalapozatlan ígéreteket tett, amelyek legfeljebb arra voltak jók, hogy elcsavarja a falubeliek fejét: busz a Vadvirág Nyugdíjas Klubnak, ingyenes étkezés a rászoruló gyerekeknek, vízhálózat-fejlesztés Szőlőhegyen; a kisvállalkozók, a lovassport és a civilek segítése, munkahelyteremtés.

"Nagykarácsonyban sosem volt szokás a politikán veszekedni. Most meg azt látjuk, hogy barátok és rokonok is összevesznek egymással. Talán az utóbbi pár hónapban mégis megindult valami; mintha ma már a korábbi támogatók is kezdenék

kritikusabb szemmel

nézni a polgármester működését" - mondta még 2007 őszén Scheier. A polgármesterrel egyetértők akkor még azt hangoztatták: korai volna Réz községvezetéséről végleges ítéletet mondani. Réz István pedig azt hangoztatta: "Sajnálom, hogy eddig jutottunk. Nekem semmi kifogásom nincs azok ellen, akik hajlandóak a faluért együttműködni velem. A Zsolt ellen se volna semmi. Õ az, aki nem tudja megbocsátani, hogy nem ő ül most a helyemben."

Több helyi lakos és egy fideszes képviselő szerint valószínűleg két dolog miatt került sor kenyértörésre. Az egyik a helyi iskola: Réz - akinek a felesége ma is igazgató - maga is elismeri, hogy ellenállt az intézmény önállóságát megszüntető kistérségi integrációnak. A falubeliek szerint ezzel kár érte Nagykarácsonyt, hisz a csatlakozással magasabb normatíva járna; Réz szerint viszont ahol az iskola leépül, ott a község jövője kerül veszélybe. Nagykarácsonyban továbbá tudni vélik azt is, hogy egy, a községházát is érintő tervezett beruházásnál - egy magnóra rögzített beszélgetés alapján - Réz összefüggésbe hozható egy vesztegetési üggyel.

Míg kezdetben négy, később hat, a múlt héten pedig már hét képviselő helyezkedett szembe a halasi származású polgármesterrel. Az egyik - egyébként szintén fideszes - képviselő szerint nem politikai ügyről van szó: egyszerűen elege lett a falunak a be nem tartott választási ígéretekből, az önös érdek követéséből és a diktatórikus stílusból. A képviselő úgy tudja, a helyi és a megyei Fidesz megpróbálta lemondásra bírni Réz Istvánt, és napirenden van a pártból való kizárása is. A Fidesz nem is indít polgármesterjelöltet, mert - mint mondják - Réz annyit ártott a párt hírnevének, hogy inkább a 2010-es parlamenti kampányra koncentrálnak.

Réz István tagadja, hogy a Fidesz bármely fórumán felmerült volna a pártból kizárása, és azt is, hogy megpróbálták volna lemondatni. Sőt: eltökélt szándéka újra indulni a polgármesteri címért.

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense lapunknak megerősítette: konkrét személy, Réz István ellen folyik vizsgálat vesztegetés gyanúja miatt. A polgármester erről nem kívánt nyilatkozni, de arra egyértelműen utalt, hogy a közérdek vezérelte, és nem követett el semmilyen jogsértést.

Neked ajánljuk