Frölich Róbertet választották országos főrabbivá

  • narancs.hu
  • 2021. május 30.

Belpol

A Rabbitestület döntését a közgyűlés többségi szavazással jóváhagyta.

Frölich Róbertet, a budapesti Dohány utcai zsinagóga vallási vezetőjét választotta országos főrabbivá a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közgyűlése, megerősítve a Rabbitestület döntését – tette közzé vasárnap a Mazsihisz.

A közlemény emlékeztet arra, hogy alapszabályának módosítása nyomán most először dőlt el ennek a posztnak a betöltése úgy, hogy a Rabbitestület ebbéli döntését a közgyűlés „tudomásul veszi”. Ez a határozat 47 igen, 7 nem szavazattal és 9 tartózkodással született meg.

A főrabbi 1993 óta áll a Dohány utcai zsinagóga élén vallási vezetőként. Korábban három budapesti zsinagógában látott el rabbinikus tevékenységet,

volt a Magyar Honvédség Tábori Rabbinátusának vezetője, dandártábornoki rendfokozatban. 

Országos főrabbi is volt már korábban, 2015-től, 2018 áprilisáig, amikor lemondott. Heisler András, a Mazsihisz elnöke gratulált Frölich Róbertnek: „Volt három olyan évünk, amikor én elnök voltam, ő pedig országos főrabbi volt, és ebben az időszakban is harmonikusan tudtunk dolgozni, abban reménykedem, hogy a ciklusomból fennmaradó következő két esztendőben is folytatjuk ezt a gyakorlatot. Azt várom dr. Frölich Róbert főrabbitól, hogy segít békét és nyugalmat teremteni a közösségen belül."

A Mazsihisz honlapján Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke azzal gratulál a főrabbinak,  hogy Frölich legitimitása széleskörű, mert két testület határozata választotta erre a posztra. Ugyanakkor nehéz időkben kell a kormánykerék mögé állnia a főrabbinak, mert „számos konfliktus nehezíti a szervezet működését. Talán soha nem volt annyira szükség a hagyományos neológ értékeken kiérlelt rabbinikus bölcsességedre, a többféle véleményre nyitottságodra, ezek szintetizálási képességedre, mint manapság” – fogalmazott üzenetében Mester Tamás.

A vitákat a közgyűlésről szóló tudósítás is részletezi.

A konfliktusokról korábban ezt írtuk:

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk