Illatmúzeumot nyitottak a pannonhalmi bencések

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. május 30.

Belpol

Ezer éve dolgoznak gyógynövényekkel, most megmutatják, hogyan.

Magyarország első illatmúzeuma nyílt meg vasárnap a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjénél.

A 996-ban alapított bencés apátság ma gimnáziumot működtet, könyvtárat, levéltárat, múzeumot, könyvkiadót tart fönn, programokat szervez, vendégeket fogad, és gazdasága kétszáz embernek ad munkát, borászata, sörfőzdéje mellett gyógynövénykertje is van.  Az apátság a szerzetesi hagyományok alapján gyógynövényekből teákat, illóolajokat, kozmetikumokat készít. 

Az illatmúzeumot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg. Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát felidézte, hogy 2010-ben adták át a gyógynövényházat, néhány évvel ezelőtt pedig a gyógynövénylepárlót.

Az új látványosságot azért hozták létre, mert a látogatókat érdekelni szokta, mi hogyan készül, látszott, lenne idegenforgalmi vonzereje egy ilyen kiállítóhelynek is. A múzeumban a monostori gyógyászat öt klasszikus gyógynövényének, a borsmentának, az orvosi zsályának, a kakukkfűnek, a citromfűnek és a levendulának az illatát lehet érezni. Látható a technológia és a gyártási folyamat mellett többek közt az 1600-as évekból fönnmaradt első, gyógynövényekre vonatkozó szerzetesi leírás, tájékozódni lehet a botanika világáról, a parfüméria alapjairól és a szerzetesi gyógyászat hagyományairól.

A leadkép forrása: pannonhalmifoapatsag.hu

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk