Furcsa magyar hirdetések a Habony-közeli macedón sajtóban
oliva_olaj_S_2281top_proc.jpg

Furcsa magyar hirdetések a Habony-közeli macedón sajtóban

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2019. január 16.

Belpol

Magyar cégek hirdetései futnak azokon a macedón oldalakon, amelyekbe tavaly vásárolták be magukat Habony Árpád üzlettársai. Ajánló a héten megjelenő Magyar Narancsból.

Ahogy arról a Narancs tavaly tavasszal beszámolt, Orbán Viktor és Nikola Gruevszki barátságának komoly politikai és gazdasági dimenziói voltak már jóval azelőtt, hogy a macedón miniszterelnök a börtönbüntetése elől Magyarországra szökött volna.

A magyar kormányfő még akkor is a bevándorlásellenes Gruevszki politikai nagyságát méltatta, amikor a bukott politikus ellen több eljárás zajlott korrupciós vádak miatt. (A Gruevszki és kormánya által elkövetett törvénytelenségekről itt olvashat bővebben)

„A börtönben voltam a legszabadabb" - Gyorgyi Lazarevszki, a macedón titkosszolgálat volt munkatársa

Három macedón titkosszolgálati dolgozó az elmúlt évtizedben több százezer illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát szerezte meg. Az anyag végül 2015-ben került nyilvánosságra, s nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tíz év után megbukjon a jobboldali Nikola Gruevszki autoriter és korrupt kormánya. Az egyik résztvevővel idézzük fel a történteket.

Májusban bemutattuk azt is, miként vásároltak be Habony Árpádhoz köthető emberek a macedón médiában. Tíz­éves miniszterelnöksége idején Gruevszki uralma alá hajtotta az ottani médiát, ám Gruevszki 2016-os bukásával ezek a pénzcsapok elzárultak.

2016–2017 folyamán azonban Habony üzlettársa, Schatz Péter és volt munkatársa, Adamik Ágnes egy sor, a volt Gruevszki-médiához tartozó cégben szerzett többségi tulajdonrészt. Macedóniában tavaly övé lett az Alfa TV országos csatorna, a hozzá tartozó honlap, valamint elindította a helyi Ripostot is online formában. Adamik Ágnes macedón cégén keresztül három kiadót vásárolt meg a hozzá tartozó weboldalakkal együtt (minderről részletesen itt írtunk).

A magyarok birtokában lévő oldalak továbbra is a nacionalista jobboldal propagandáját terjesztik, ám magyar szemmel sokkal érdekesebbek a weboldalakon futó hirdetések. Az online lapok bevételi forrásaiként túlnyomórészt a rajtuk futó reklámok szolgálnak, ezért különösen föltűnő, hogy mind a kilenc weboldalon magyar vállalkozások hirdetéseibe lehet belefutni. Nem is kell keresgélni ezeket, a magyar cégek többnyire az oldalak legjobb helyein hirdetnek. Összesen négy magyar vállalkozás reklámoz az oldalakon. Van amelyik már 2017 vége óta. De melyek is azok a hazai vállalkozások, amelyek úgy gondolták, hogy a kétmillió lakosú Macedónia jobboldali pártmédiájának olvasói lendítik föl a bizniszt?

A cégek között ott van az Olivery Kft., amely horvát olívaolajat árul angolul a macedónoknak. A bonyART nevű vállalkozás, amely főleg kisebb lakberendezési tárgyakkal kereskedik. Ennek tulajdonosa egykor Ujhelyi István köreihez sorolt szoci-közeli vállalkozó volt, sőt egy időben övé volt a Népszava is. Manapság azonban már Habony üzlettársával, Schatz Péterrel boltol, aki amúgy régi jóbarátja. Van olyan magyar vállalkozó, aki természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat szeretne értékesíteni Macedóniában, de olyan is, aki újrahasználható textilszalvétákat értékesítene a Balkánon.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Eközben Schatz és Adamik sem tétlenkedett. Schatz egy hónappal az előtt szállt ki a Ripostból, hogy azt bekebelezte volna a kormánybarát médiát tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány. Adamik Ágnes viszont nem eladott, hanem tavaly novemberben megalapította a Hespereia Vagyonkezelő Zrt.-t, amelynek ő az egyetlen tulajdonosa. A cég számláit a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő MKB-nál vezetik, a társaság ügyeit pedig a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda intézi. Ez az ügyvédi iroda látja el Mészáros Lőrinc képviseletét a médiával kapcsolatos ügyeiben, és a kormányközeli médiaalapítvány alapító papírjait is ők adták be a cégbíróságra.

A Macedóniában hirdető magyar cégek hátteréről és a hirdetések mögött meghúzódó motivációkról a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashat.

Digitális vásárlásra és előfizetésre itt van lehetőség.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.