Furcsa magyar hirdetések a Habony-közeli macedón sajtóban
oliva_olaj_S_2281top_proc.jpg

Furcsa magyar hirdetések a Habony-közeli macedón sajtóban

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2019. január 16.

Belpol

Magyar cégek hirdetései futnak azokon a macedón oldalakon, amelyekbe tavaly vásárolták be magukat Habony Árpád üzlettársai. Ajánló a héten megjelenő Magyar Narancsból.

Ahogy arról a Narancs tavaly tavasszal beszámolt, Orbán Viktor és Nikola Gruevszki barátságának komoly politikai és gazdasági dimenziói voltak már jóval azelőtt, hogy a macedón miniszterelnök a börtönbüntetése elől Magyarországra szökött volna.

A magyar kormányfő még akkor is a bevándorlásellenes Gruevszki politikai nagyságát méltatta, amikor a bukott politikus ellen több eljárás zajlott korrupciós vádak miatt. (A Gruevszki és kormánya által elkövetett törvénytelenségekről itt olvashat bővebben)

„A börtönben voltam a legszabadabb" - Gyorgyi Lazarevszki, a macedón titkosszolgálat volt munkatársa

Három macedón titkosszolgálati dolgozó az elmúlt évtizedben több százezer illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát szerezte meg. Az anyag végül 2015-ben került nyilvánosságra, s nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tíz év után megbukjon a jobboldali Nikola Gruevszki autoriter és korrupt kormánya. Az egyik résztvevővel idézzük fel a történteket.

Májusban bemutattuk azt is, miként vásároltak be Habony Árpádhoz köthető emberek a macedón médiában. Tíz­éves miniszterelnöksége idején Gruevszki uralma alá hajtotta az ottani médiát, ám Gruevszki 2016-os bukásával ezek a pénzcsapok elzárultak.

2016–2017 folyamán azonban Habony üzlettársa, Schatz Péter és volt munkatársa, Adamik Ágnes egy sor, a volt Gruevszki-médiához tartozó cégben szerzett többségi tulajdonrészt. Macedóniában tavaly övé lett az Alfa TV országos csatorna, a hozzá tartozó honlap, valamint elindította a helyi Ripostot is online formában. Adamik Ágnes macedón cégén keresztül három kiadót vásárolt meg a hozzá tartozó weboldalakkal együtt (minderről részletesen itt írtunk).

A magyarok birtokában lévő oldalak továbbra is a nacionalista jobboldal propagandáját terjesztik, ám magyar szemmel sokkal érdekesebbek a weboldalakon futó hirdetések. Az online lapok bevételi forrásaiként túlnyomórészt a rajtuk futó reklámok szolgálnak, ezért különösen föltűnő, hogy mind a kilenc weboldalon magyar vállalkozások hirdetéseibe lehet belefutni. Nem is kell keresgélni ezeket, a magyar cégek többnyire az oldalak legjobb helyein hirdetnek. Összesen négy magyar vállalkozás reklámoz az oldalakon. Van amelyik már 2017 vége óta. De melyek is azok a hazai vállalkozások, amelyek úgy gondolták, hogy a kétmillió lakosú Macedónia jobboldali pártmédiájának olvasói lendítik föl a bizniszt?

A cégek között ott van az Olivery Kft., amely horvát olívaolajat árul angolul a macedónoknak. A bonyART nevű vállalkozás, amely főleg kisebb lakberendezési tárgyakkal kereskedik. Ennek tulajdonosa egykor Ujhelyi István köreihez sorolt szoci-közeli vállalkozó volt, sőt egy időben övé volt a Népszava is. Manapság azonban már Habony üzlettársával, Schatz Péterrel boltol, aki amúgy régi jóbarátja. Van olyan magyar vállalkozó, aki természetes alapanyagokból készült kozmetikumokat szeretne értékesíteni Macedóniában, de olyan is, aki újrahasználható textilszalvétákat értékesítene a Balkánon.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Eközben Schatz és Adamik sem tétlenkedett. Schatz egy hónappal az előtt szállt ki a Ripostból, hogy azt bekebelezte volna a kormánybarát médiát tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány. Adamik Ágnes viszont nem eladott, hanem tavaly novemberben megalapította a Hespereia Vagyonkezelő Zrt.-t, amelynek ő az egyetlen tulajdonosa. A cég számláit a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő MKB-nál vezetik, a társaság ügyeit pedig a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda intézi. Ez az ügyvédi iroda látja el Mészáros Lőrinc képviseletét a médiával kapcsolatos ügyeiben, és a kormányközeli médiaalapítvány alapító papírjait is ők adták be a cégbíróságra.

A Macedóniában hirdető magyar cégek hátteréről és a hirdetések mögött meghúzódó motivációkról a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashat.

Digitális vásárlásra és előfizetésre itt van lehetőség.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.