„Gondoskodó létszámcsökkentés”: kiszivárgott, mit terveznek a közszférából kirúgottakkal

  • narancs.hu
  • 2018. október 17.

Belpol

9000 embert akarnak leépíteni, és átképezni hiányszakmákra.

Az Indexnek jutott kezébe az a kormányzati előterjesztés, amely kifejti, mik a pontos tervek a közszférában tervezett nagyszabású leépítés során. A 45 oldalas tervezetről az Index a Miniszterelnökséget és a Pénzügyminisztériumot is megkérdezte, eddig azonban nem kaptak visszajelzést a hivatalos szervek álláspontjáról.

A leépítés 9000 munkavállalót érint majd, elbocsátásuk körülményeivel a Karrier Híd névre keresztelt program foglalkozik. Ebben többek közt szerepel az a korábban már felröppent információ, hogy a kirúgott hivatalnokokat a hiányszakmák felé irányítanák.

Hobbivállalkozóktól a műtőssegédig

Az első javaslat szerint az elbocsátottak újbóli elhelyezkedését szociális hozzájárulási adókedvezménnyel próbálnák segíteni, mivel „várhatóan lesznek olyan kormánytisztviselők, akiknek jogviszonya az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg”.

Másik ötletként a Restart up nevű kezdeményezést javasolják: eszerint segítenek az elbocsátottaknak saját vállalkozást indítani. Ennek a programrésznek a célcsoportja a „piacképes tudással rendelkezők”, de beléphetnének a programba azok is, akik nem a közszférában használt tudásukra, hanem például a hobbijuk által szerzett ismeretekre, tapasztalatokra építve vállalkoznának. Minderre a költségvetési forrásokból 2,28 milliárd forintot fordítanának, amelynek részei az összesen 2 milliárd forintig kiadható mikrohitelek.

(Az Index felhívja a figyelmet arra is, hogy Restart up néven már van egy középkorúak munkaerőpiacra való visszaterelését célzó magánkezdeményezés, amelynek semmi köze a mostani tervhez, valószínűleg csak megtetszett a név az előterjesztés kidolgozóinak.)

A hiányszakmákba való átképzést tekintik a harmadik útnak: kiemelve a munkavállalók szociális ágazatokba és egészségügybe terelését. A terv tartalmazza azt is, hogy az átképzéseket uniós forrásokból finanszíroznák.

Az elbocsátottak részére ingyenes munkaerőpiaci szolgáltatásokat biztosítanának. Például többek között:

  • munkatanácsadást,
  • pszichológiai szolgáltatásokat,
  • pályatanácsadást, karriertervezést,
  • álláskeresési módszerekről szóló konzultációkat,
  • motivációslevél-tanácsadást,
  • önéletrajzírásra való felkészítést,
  • kommunikációs tréningeket.

A programot az Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft. (OFA) a Budapest Fővárosi, valamint a Pest Megyei Kormányhivatalokkal együttműködésben valósítaná meg, írják.

Ők így gondoskodnak

A javaslatcsomag célja a „gondoskodó létszámcsökkentés”. Eszerint az elbocsátásra kerülő kollégákat tájékoztatják majd a lehetőségeikről, csoportos tájékoztatókat tartanak nekik az elérhető foglalkoztatási támogatásokról, álláskeresési ellátásokról.

Az OFA Nonprofit Kft. tanácsadóinak feladata lesz a munkavállalók készségeinek, képességeinek, igényeinek felmérése, amely alapján egyéni fejlesztési és foglalkozási tervet készítenek az érintettnek. Mindezek célja, hogy „a sikeres, a végzettségnek és képzettségnek megfelelő, nyílt piacon történő elhelyezkedést elő tudják segíteni”.

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.