Grosics, Wittner, Kocsis – kik alkotják a Horthy Miklós Társaságot?

  • - zsip -
  • 2012. szeptember 13.

Belpol

Nem akármilyen névsor lelhető fel az egykori kormányzó rehabilitációján fáradozó társaság környékén. Éppúgy megtalálható köztük az Aranycsapat legendás kapusa, mint a honvédelmi államtitkári posztra is esélyes Kocsis Máté édesapja, akivel a politikusnak közös üzlete is van.

A Horthy Miklós Társaság – amely 2002-ben vette fel a nevet – fővédnöke Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa. Dobai Miklós elnök 2005-ös szavai szerint megemlékezéseik rendszeres közreműködői: „Wittner Mária, Székely Kornél, vitéz Döbrentei Kornél, valamint a Fidesz, a KDNP és az Ifjúsági Keresztény-demokrata Szövetség képviselői.” A tagozattal Bécsben is rendelkező társasághoz már csatlakozott a Dékán Károly történész vezette Gömbös Gyula Baráti Társaság is. Az elnök érdemeik között az Újpesten állított emlékműre is hivatkozik. „Felháborodva azon, hogy a baloldali pártok: a Munkáspárt, az MSZMP és a magát európai szociáldemokrata pártnak beállító MSZP hatalmas koszorúkat helyez el minden év március 21-én az Újpesten még álló tanácsköztársasági emlékműnél, elsőként kezdtünk megemlékezni az 1919-es véres Tanácsköztársaság áldozatairól, s ennek köszönhetően 2004. június 27-én a még élő hozzátartozók jelenlétében emléktáblát avattunk Újpesten, az ott meggyilkolt kilenc áldozat emlékére.”

A társaság alelnöke a józsefvárosi polgármester, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökének, Kocsis Máténak az édesapja, Vitéz Kocsis Sándor is, aki májusban a szövetség képviseletében Kerekiben, majd júniusban Csókakőn is részt vett a Horthy-szobor avatásán. Kocsis Sándor a társaság honlapján többek között azt közli magáról, hogy „a kommunista pártállamhoz soha, a legkisebb mértékben sem kötődött, felmenője világháborús érdemei, frontszolgálata és sebesülése okán 2006-ban a Történelmi Vitézi Rendben vitézi címet örökölt”. Kocsis Sándor az Echo Tv vitájában a zsidótörvényekről azt mondta: a „megszorításfélét”, amely valamelyest csökkentette a német haragot, a zsidó közösség vezetői elfogadták, miután Teleki Pállal tárgyaltak. Kocsis Horthy Istvánné visszaemlékezésére hivatkozva kijelentette: Horthy Miklós kormányzó nem tudott a deportálásokról egészen 1944 júniusáig.

A Kocsis családtól egyébként nem idegen a szélsőjobboldalhoz való tartozás élménye. Kocsis Máté a gimnáziumi érettségi után, 1999 decemberében felvételét kérte a MIÉP ifjúsági tagozatába, amit el is nyert. Ezt később azzal magyarázta, hogy segített apjának, aki MIÉP-jelölt volt az önkormányzati választáson. Később a fideszfigyelo.hu publikálta a belépési kérelmet, ami cáfolta az állítását, hogy apja kampánya miatt lépett be: Kocsis Sándor egy évvel korábban indult Józsefváros 4. számú választói kerületében.
A polgármester édesapjával egyébként közös céget visz: a Hobby Key kulcskészítő kft.-ben Kocsis Máténak 25 százalékos tulajdoni hányada van, amelyből tavaly – vagyonbevallása alapján – 2-4 millió forint osztalék jövedelemhez jutott, egymillió forintot meghaladó politikusi jövedelme mellett.

Figyelmébe ajánljuk