Barátok közt a Thália Színházban

  • Vári György
  • 2012. szeptember 13.

Belpol

Fidesz- és Simicska-közeli vállalkozások és személyek jelentek meg a Thália Színház szerződéses partnerei között.

Bereményi Géza és Kálomista Gábor idén januárban kezdték meg a munkát a Thália Színházban, miután a Fővárosi Közgyűlés az ő pályázatukat fogadta el győztesnek. (Az előző igazgató, Zimányi Zsófia a szóbeszéd szerint kényszerűen mondott le posztjáról.) Az azóta eltelt hónapokban – forrásaink szerint elsősorban Kálomista aktivitásának köszönhetően – jelentősen más lett a színház vezetői struktúrája és szerződéses környezete is. Bemutatunk néhányat a változásokból.

A színház honlapján közzétett közadatok közt fellelhető az a 2011 szeptemberében megkötött vállalkozói szerződés, amelyben a Thália előző vezetése megbízza a hirdetmény nélküli közbeszerzési pályázat győztesét, az utóbbi években feltűnően sikeres IMG Intermedia Group Kft.-t, hogy a következő évben „helyezze ki” az előadásait hirdető plakátokat a birtokában lévő reklámfelületekre. (Az IMG egyik, „minősített többségű befolyással” bíró tulajdonosa, Patonai Péter az első Orbán-kormány idején a Magyar Fejlesztési Bankot vezette.) A kontraktus még nem járt le, ennek ellenére a közelmúltban a Simicska Lajos gazdasági érdekkörével szoros kapcsolatban lévő Euro AWK Kft. plakáthelyein is megjelentek a Thália Színház hirdetései. (Az Euro AWK tulajdonosa Fonyó Károly, a Metropol ingyenes napilap tulajdonosa, aki állítólag informálisan irányítja az állami cégek reklámköltéseit erről lásd a jobboldali médiaterjeszkedést bemutató cikkünket). Az eset korántsem kivételes, régebben is volt már rá példa, hogy az IMG-t megbízó állami intézmény hirdetései Simicska Lajos környékén kössenek ki: a Népszava számolt be 2011 októberében arról, hogy bár „a 2011-es népszámlálás népszerűsítésére, a cenzusról szóló reklámok, hirdetések különböző médiumokban történő elhelyezésére az IMG Inter Media Group Kft.” kapott megbízást, „a népszámlálás plakátjai sok helyütt feltűntek a Mahir Cityposter Kft. reklámhordozóin”. (A Mahir Citypostert az Euro AWK felerészben tulajdonolja). A kérdésre, hogy mi magyarázza a dolgot, hogyan vonták be a Simicska-féle céghálózatot a megbízásba, a Thália Színház nem válaszolt.

Kálomista Gábor


Kálomista Gábor

Fotó: MTI

Az új vezetés az ON-R Communication Kft.-t marketing- és PR-feladatok ellátásával bízta meg. A cég és a színház közötti kapcsolattartásért az egyik alkalmazott, Szepesi Arnold felel, akinek édesanyja, Kaszó Klára hosszú évek óta együtt tevékenykedik Kálomista Gáborral a Magyar Síszövetség elnökségében (jelenleg Kálomista az elnök, Kaszó az „ügyvezető elnök”). Kaszó egyébként egy időben az RTL Klub jogi igazgatójaként dolgozott, és az ON-R-t is az RTL egykori PR-szakemberei hozták létre, maga a cég is dolgozott a csatornának. A szerződés értékéről nem tudni semmit (így értelemszerűen azt sem, hogy elérte-e a szolgáltatások esetében előírt 8 millió forintos közbeszerzési értékhatárt), mivel a színház, hiába kértük ki, a törvényben előírt határidő lejártáig nem bocsátotta rendelkezésünkre a közérdekű adatokat.

A vezetői kinevezéseknél sem mértek fukar kezekkel a színház vezetői. Vasvári Csabát, Széles Gábor exvejét, az Echo Tv alapítóját a Vidéki Színházak Fesztiváljának művészeti vezetőjévé nevezték ki a Tháliában pár hónappal azután, hogy szerződésének lejárta előtt távoznia kellett Székesfehérvárról. Ezenkívül az eleve befogadószínházként működő helyen létrehozták a fesztiváligazgatói posztot is, amelyet Lantos Anikó, Halász Jánosnak, az EMMI parlamenti államtitkárának közeli ismerőse tölt be. A minisztérium egyébként is nagyra értékeli a Lantos Anikó igazgatósága alá tartozó tháliás fesztiválokat, augusztusban közvetlenül miniszteri támogatásként (vagyis nem a szakmai kollégiumoktól) a Thália Színház Nonprofit Kft. kapta a legnagyobb összeget, 22 millió forintot a Vidéki Színházak Országos Fesztiváljának idei megrendezésére. Meg szerettük volna tudni, hogy a Lantos és Vasvári által betöltött státuszokat pályáztatták-e, és szerettük volna kikérni a szerződéseiket is, de ezekhez sem férhettünk hozzá. Vasvári neve ugyanakkor már nincs feltüntetve a honlapon a vezetők között – a miértet firtató kérdésünkre a Thália szintén nem válaszolt.

A nyilvánosságnak tehát egyelőre nemigen lehet rálátása a Thália Színház gazdálkodására, ellentétben a színházat működtető nonprofit kft. felügyelőbizottságával. A rokonok és üzletfelek azonban ott is képviseltetik magukat: a jelenlegi, Fidesz–KDNP-többségű Fővárosi Közgyűlés első rendes ülésnapján, 2010. október 27-én nevezte ki a testület elnökévé Istókné Mazsu Orsolyát, Mazsu János fideszes debreceni közgyűlési képviselő (egykori alpolgármester) lányát, Papcsák Ferenc zuglói polgármester üzlettársát, akinek testvére, Mazsu Gergely mostanában távozott a zuglói önkormányzat vagyonkezelő cégének éléről.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.