Gulyás Balázs neurobiológus lett az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új vezetője

  • narancs.hu
  • 2023. május 2.

Belpol

Azt szeretnénk, hogy az intézethálózat igazi 21. századi zászlóshajója lehessen a magyar kutatási és gazdasági ökoszisztémának - mondta a most kinevezett vezető.

Gulyás Balázs 41 év után tér vissza Magyarországra, hogy ezentúl ő irányítsa a Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH). Tudósként és tudományszervezőként óriás teljesítmény áll mögötte – hangsúlyozta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, amikor kedden Budapesten átadta az intézményhálózat új vezetőjének a kinevezési okiratot.

Gulyás Balázs pályája a Pannonhalmán tett érettségi, a Semmelweis Egyetemen szerzett diploma, valamint az ELTE-n folytatott több év fizikatanulás után 1981-ben kezdődött, amikor elhagyta Magyarországot, majd a leuveni katolikus egyetemen látórendszer élettanból PhD-fokozatig jutott. Posztdoktori tapasztalatait a stockholmi Karolinska Institute klinikai idegélettani tanszékén és az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológiai tanszékén szerezte. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külső tagjává választották, emellett tagja az Európai Tudományos Akadémiának (Academia Europaea), ahol jelenleg az élettani és idegtudományi szekció elnöke, valamint tagja a Belga Királyi Orvostudományi Akadémiának. Tiszteletbeli professzora a londoni Imperial College-nak, korábbi elnökhelyettese a szingapúri Nanjang Műszaki Egyetem szenátusának, és emeritus elnöke az egyetem orvoskara idegtudomány és mentálhigiéniás programjának. Tagja a European Research Council egyik bizottságának. Az egyes neurológiai betegségekben használt gyógyszerek hatásanalízisével foglalkozik. Jelenleg a két emberi agy közötti kommunikáció non-invazív lehetőségeit vizsgálja, a gondolatok átvitelét, az emberi idegrendszer teljesen új tulajdonságát kutatja.

Óriások vállán állok én magam és az intézet kutatói is, hiszen egy nagy múltra visszatekintő, rendkívül jól felépített hálózatról van szó - fogalmazott az ELKH új vezetője. Gulyás hozzátette, hogy az ELKH új szakaszába lép, azt szeretnék, hogy az intézet működésében a tudományos teljesítmény, a társadalomra és a gazdaságra gyakorolt közvetlen vagy közvetett eredményalapú hatások érvényesüljenek, és ehhez megadják az adminisztratív, szervezeti és személyi támogatást a hálózat tagjainak. "Azt szeretnénk, hogy a 19. századhoz visszanyúló intézethálózat egy igazi 21. századi zászlóshajója lehessen a magyar kutatási és gazdasági ökoszisztémának" – mondta az új elnök.

Az ELKH létrejöttekor - a szakma széleskörű felháborodására - átvette Magyar Tudományos Akadémia alá tartozó kutatóintézeteket. Akkor az MTA elnöke, Lovász László is tiltakozott ez ellen, de hiába. Az új intézetben a kormányhoz hű emberek kerültek többségben, erről itt írtunk. 

Maróth Miklós, az ELKH előző elnöke – aki egyéként 2022 közepe óta Orbán Viktor tanácsadója is –a múlt héten mondott le és távozott az intézményhálózat éléről.

(Címlapképünkön: Gulyás Balázs neurobiológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új vezetője, miután átvette kinevezési okiratát Csák János kultúráért és innovációért felelős minisztertől a Karmelita kolostorban. Fotó: MTI/Soós Lajos)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk