Megint módosították a státusztörvény tervezetét, a pedagógusok röghöz kötéséhez sem ragaszkodik a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. május 2.

Belpol

A szakszervezetek ismét Maruzsa Zoltánnal tárgyaltak.

Újabb pontokon módosított a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusok új jogállási törvényének tervezetében, ezek mindegyike visszalépésnek tekinthető a korábbi elképzelésekhez képest – közölték a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviselői, miután kedden ismét tárgyalóasztalhoz ültek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral. 

A Népszava cikke szerint az egyik legfontosabb változás, hogy

a BM elvetette a pedagógusok röghöz kötésének tervét, már nem kényszerítenék a jogviszonyukról év közben lemondó tanárokat arra, hogy akár tanév végéig is kötelezően tanítaniuk kelljen.

A lemondási időt hat hónapról három hónapra csökkentették a tervezetben. További „engedmény”, hogy azok, akik nem szeretnének majd az új jogállási törvény – amely egyebek mellett eltörölné a pedagógusok közalkalmazotti státuszát – alatt dolgozni, még a jelenlegi közalkalmazotti törvény szabályai szerint távozhatnak a munkahelyükről. A tervezetből az a részt is kihúzták, amely egyenjogúvá tette volna a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárokat és a hitoktatókat is a tantestület többi, főállású tagjával.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a kormányzat már a múlt heti tárgyalás alkalmával is több ponton visszalépett az eredeti tervektől, például a pedagógusok saját, otthoni számítógépeinek ellenőrzésére lehetőséget adó előírásokat is törölték.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Maruzsa Zoltánnal folytatott tárgyalás után elmondta, ezekkel a visszalépésekkel a kabinet lényegében azt bizonyítja, hogy nincs is szükség új pedagógusi jogállási törvényre, hiszen minden módosítással többé-kevésbé a mostani szabályokhoz térnek vissza. A PSZ a szakszervezeti jogok visszaállítását is követeli a tervezetben. A következő tárgyalási fordulóra két hét múlva kerül sor.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk