Kormányinfó: a végzősök érettségizhetnek, de ők is csak írásban

  • BM
  • 2020. április 16.

Belpol

Május 4-én kezdődik az érettségi.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszönetet mondott az önkormányzatok húsvét során tapasztalt együttműködéséért. A kormány további egy héttel meghosszabbította a kijárási korlátozást.

A miniszter szerint a települések vezetői sikeresen megakadályozták, hogy a helyiek összegyűljenek, ezért szombat 0 órától vasárnap éjfélig a húsvéti időszakhoz hasonlóan maguk korlátozhatják a mozgást településeiken.

A kormány eddig 500 milliárd forintot fordított beszerzésekre, védekezésre, de csak akkor tudnak számot adni a védőeszközökről, ha azok megérkeztek Magyarországra.

Idén 113 ezren jelentkeztek érettségire, az előrehozott érettségizőkkel együtt. Azonban utóbbi vizsgatételre nem lesz lehetőség, ugyanis csak a végzősök, mintegy 83 ezer fő tud idén érettségizni. Sőt közülük is azok, akik nem idén felvételiznek valamely felsőoktatási intézménybe, dönthetnek úgy, hogy később teszik le az érettségi vizsgát. Szóbeli vizsga csak azokban a tárgyakban lesz, ahol nincs írásbelire lehetőség.

Az érettségi május 4-én kezdődik, körülbelül 2 hét alatt bonyolítják le. A vizsgázók létszáma nem haladhatja meg egy helyiségben a 10 főt, és másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymás között. Az OKJ-s vizsgákat is megtartják idén, amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium bonyolít le.

A kormány gazdasági kérdésekben is döntött.

  • A beszámolók, adóbevallások közzétételi kötelezettsége 2020. szeptember 30-ig halasztódik.
  • Az online kasszát használó kereskedőknek 2021. január 1-ig elektronikus fizetési lehetőséget kell biztosítaniuk.
  • 2020 június 30-ig mentesülnek a szociális hozzájárulási adótól a Szép-kártyára érkezett hozzájárulások,
  • A rekreációs juttatások összege a közszférában 400 ezer, a versenyszférában 800 ezer forintra nő,
  • szálláshelyre 400 ezer, vendéglátásra 265 ezer, szabadidős szolgáltatásra 135 ezer forint tölthető fel
  • Idegenforgalmi adót december 31-ig nem kell befogadnia a szállásadóknak, tehát nem kell a idegenforgalmi adót fizetni.
  • A rozsdaövezetekben épülő új lakások építésére és bérbeadására a 27 százalékos áfakulcs helyett 5 százalékos áfakulcs lép érvénybe,
  • Az adóhatóság türelemmel bánik azokkal az adózókkal, akiknek kisebb késedelmei keletkeznek, a jó adózói minősítést nem veszíti el senki a veszélyhelyzet miatt,
  • A munkáltatóknak májustól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie a fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók után,
  • A szociális adó mértéke 15,5 százalékra csökken.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.