Gulyás még népszerűségnövekedést is vár a rezsicsökkentés csökkentésétől

  • narancs.hu
  • 2022. július 20.

Belpol

Az elmúlt években erre költött néhány tízmilliárd forinttal szemben az idén mintegy ezer milliárdot költenek a rezsicsökkentésre. 

Tusványoson kapta el a Telex Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, akit a rezsicsökkentés csökkentéséről kérdeztek.  

Gulyás a videóinterjúban arról beszélt, hogy szerinte ki fogja tudni fizetni az új rezsiárakat, de arányokról csak a csütörtöki bejelentés után érdemes beszélni. 

Arról, hogy Holoda Attila volt helyettes államtitkár szerint a háztartások fele fogyaszt az átlag felett és nem a negyede, Gulyás közölte, hogy 

a kormánynak nincsenek számításai, az MVM-nek vannak,

de ezek szerinte egészen pontosak, az átlagnál pedig a súlyozott átlagot számoltak, és azokat a fogyasztási helyeket nem is vették figyelembe, ahol nem vagy csak nagyon keveset fogyasztanak, így pedig szerinte "tényszerű", hogy a fogyasztási helyek 75 százaléka átlag alatti. 

Arra a kérdésre, hogy mekkora népszerűségvesztésre számítanak, Gulyás közölte: 

"Én általánosságban emiatt a döntés miatt népszerűségnövekedésre is számítok."

Ezután azt fejtegette, hogy azért, mert "a családok nagy többségét meg tudjuk védeni attól a hihetetlen energiár-robbanástól, amitől egész Európa szenved, viszont Európában senki más nem tudja megvédeni az átlagfogyasztásig sem a családokat".

A miniszter szavaiból az is kiderült, hogy

az elmúlt években erre költött néhány tízmilliárd forinttal szemben az idén mintegy ezer milliárdot költenek a rezsicsökkentésre,

jövőre talán még többet is. Később hozzátette, hogy "a magyar gazdaság számtalan szereplője ezért jelentős plusz adókat is kénytelen fizetni, hogy ezt a rendszert fenn tudjuk tartani".  

A kormány felelősségéről azt mondta: "Születtek rossz döntések, az első rossz döntés az volt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, majd pedig Európa erre adott válaszokat, amik szerintünk rossz válaszok voltak, mert az energetikára nem kellett volna szankciókat kivetni."

Emellett a kormány szerinte most igenis megvédi a rezsicsökkentést, mert bár senki nem jelezte előre, hogy ilyen áremelkedés lesz, a kormány megerősíti a rezsicsökkentés iránti elkötelezettségét. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk