„Győztünk!” – A netadó visszavonását kezdeményezi a Nemzetgazdasági Minisztérium

Belpol

Bár ma kezdték szervezni a mai netadó elleni tüntetést, ezúttal is megtelt a József nádor tér. A demonstrációt azért hozták össze hipergyorsan, mert bár Orbán Viktor reggel mondott ezt-azt a Kossuth rádióban, közlésével elégedetlenek voltak a tüntetést szervezők.

Magyarország miniszterelnöke szokásához híven a Kossuth rádióban reagált az elmúlt napokat meghatározó (és a nemzetközi híreket is alakító) – az utóbbi idők legnagyobb – kormányellenes demonstrációira, a magyarok nemtetszésére.

„A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be” – mondta Orbán. Nem azt mondta tehát, hogy nem lesz netadó, hanem azt, hogy nem most és nem így. A miniszterelnök továbbá azt is elejtette, hogy csupán „adótechnikai módosításról” van szó, vagyis a távközlési adót mindenképpen ki kell terjeszteni a netre is.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A vasárnapi és a keddi demonstráció után, a szervezők szerint „Orbán Viktor ma meghátrált”. Gulyás Balázs főszervező videoüzenetben is hangsúlyozta, hogy nem hisznek Orbánnak, amíg nem vonják vissza a törvénytervezetet teljesen, és nem mondják ki országgyűlési határozatban, hogy nem lesz netadó. „Eddig mindig azt mondta, hogy ő képviseli a nép többségét. Ma pedig be kellett ismernie: a többség elutasítja az adóját. Ez önmagában győzelem. De ismerjük őt. Nem vagyunk hülyék. Nincs okunk bízni a szavában, hisz ő maga is azt mondta: ne azt nézzük, amit mond, hanem amit csinál.”

Sima trükközésként értelmezhető az úgynevezett „nemzeti konzultáció”, ami nem más, mint álpárbeszéd; ennek élére a nethuszár Deutsch Tamást nevezte ki Orbán. Azt a Deutsch Tamást, aki hétfőn a maga kedves alpári stílusában „lebüdösbogarazta” a tüntetőket.

A szervezők nem kérnek Orbán „nemzeti konzultációjából”. Nincs szükség arra, hogy Orbán Viktor a békemeneteseivel közpénzen levelezgessen – közölték a szervezők. A nép kinyilvánította akaratát: nem akar internetadót.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor


Eközben nyilatkozat formájában megszólaltak Magyarország legismertebb startup cégei (köztük a Prezi, az NNG, a Ustream és a startupokat tömörítő Bridge Budapest) is, amelyek amellett érvelnek, milyen fontos a korlátlan internet az ország versenyképessége érdekében. „Az elmúlt tíz évben, Magyarországról több olyan cég is elindult, amely mára világszerte sikereket ért el. Ezen vállalkozások mindegyikének sikerében szerepet játszott, hogy alapítói szabadon hozzáférhettek a szélessávú internethez, amely Magyarországon versenyképes áron elérhető. Például az NNG, a Prezi és a Ustream sikere az internetes penetráció globális elterjedésének is eredménye. Enélkül nem tudtunk volna elérni több százmillió felhasználót a világban. A szélessávú internetnek köszönhetően budapesti vagy szegedi irodáinkból is tudunk világcéget működtetni. Ezzel közel másfél ezer embernek adunk munkát, valamint visszük Magyarország jó hírét a világban.”

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

„Fontos, hogy bárki ebben az országban ugyanakkora eséllyel tudja megvalósítani az álmait itthon, mint például egy német, egy angol vagy éppen egy észt fiatal a saját országában. Ezért szeretnénk, hogy minél olcsóbban, mindenhol elérhető legyen a szélessávú internet Magyarországon, és a tervezett távközlési adó jelentette esetleges pluszterhek ne akadályozzák a hozzáférést” – mondta Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője.

A mai demonstráció ovációval kezdődött, nagy tapsot kapott a színpadra lépéskor Gulyás Balázs, Várady Zsolt és Füzessi Károly. Gulyás azzal kezdte mondandóját, hogy 6 óra után nem sokkal kapták a hírt – épphogy elkezdődött a tüntetés –, hogy nyilatkozatot adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely szerint kezdeményezi az internetadó törvényi visszavonását. Szóval „győztünk!”. Miután vasárnap „több tízezren, kedden pedig körülbelül százezren mutattuk meg, hogy nem kérünk a netadóból, sikeresen meghátrálásra késztettük a kormányt”. Orbán Viktor először volt kénytelen beismerni, hogy tervét, az internetadót nem támogatják a magyar emberek. Gulyás beszéde közben fel-felhangzott a tömegből, hogy „őt sem!”, aztán a tér a szokásos „mondjon le” jelszótól zengett. „Az internetadó egyszerre volna rossz a gazdaságnak, veszélyeztetett volna nagyon sok munkahelyet, és korlátozta volna az információ szabad áramlását.”

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ezt követően Várady Zsolt arról beszélt, hogy „van okunk az ünneplésre, győztünk”, mert több tízezer ember megmutatta, hogy igenis ki tud állni magáért. „Tömegek fordultak át a passzivitásból aktív állapotba. De fontos, hogy a cél elérése után is aktívak maradjunk, mert még sok dolgunk van.” A tömegben a „folytatjuk” skandálása zúgott, majd Várady úgy folytatta, hogy muszáj, hogy átláthatóbb legyen a kormány munkája, többek között vissza kell szorítani a korrupciót, például ezért a célért is fognak a továbbiakban dolgozni.

 

false

Fotó: Sióréti Gábor

Füzessi szerint „visszaszereztük a politikát”, és „ha összefogunk, nagy dolgokra lehetünk képesek”. Eközben a „demokráciát!” skandálták a jelenlévők. „Hahó, Orbán Viktor! Itt a magyar nép beszélt. A nemzeti konzultáció megtörtént.” Vagyis nincs szükség sok százmillió forint elköltésére, felesleges kérdések papírra vetésére. „Mert ezentúl mindig meg fogjuk mondani, mi a valódi érdeke a magyar társadalomnak.” Mindeközben az „Orbán, takarodj!” zúgott egyre hangosabban.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Figyelmébe ajánljuk