Gyűlöletkeltőnek találta a Médiatanács Bayer Zsolt műsorának egyik adását

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 29.

Belpol

Néhány százezer forintos büntetést kapott a HírTV, az M1 és a TV2 pedig csak figyelmeztetést, amiért politikai reklámot adtak le a híradóikban. 

A Médiatancs gyűlöletkeltőnek ítélte a Bayer show egyik adását – közölte a Nemzeti Média- és Kírközlési Hatóság (NMHH). Mint a közleményben írták, Bayer Zsolt HírTV-n futó műsorának március 31-i adását találták jogsértőnek, amelyet a csatorna később még három alkalommal megismételt, de ugyanezt az adást a Karc Média Kft. által üzemeltetett Hír FM rádió is leadta még négyszer.

Mint írták, a videóbejátszásokkal tarkított szegmensben "a műsorvezető az Európába érkező bevándorlók teljes közösségét kivétel nélkül, túlzó általánosítással az európai társadalomba beilleszkedni képtelen, arra veszélyt jelentő, erőszakos bűncselekmények elkövetésére hajlamos csoportként nevezte meg". A Médiatanács ezért megállapította, hogy az adás közzétételével a médiaszolgáltatók átlépték a véleményszabadság határát, ráadásul többször is leadták a műsort, és ezzel megsértették a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezéseket, a Médiatanács a HírTV Zrt.-re 400 000 forint bírságot, a Karc FM Média Kft.-re pedig – mivel nem először követte el e jogsértést – 600 000 forint bírságot rótt ki, emellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a médiumokat.

Emellett az NMHH állampolgári bejelentések alapján vizsgálta a politikai reklámokat is, és arra jutott, hogy az M1 a június 9-i választásokhoz kapcsolódó, politikai reklámnak minősülő tartalmat áprilisban többször is a Híradóban adott le szerkesztetten, azaz a politikai reklám megkülönböztetésére szolgáló optikai és akusztikus figyelemfelhívás nélkül, ami megtévesztő lehetett a közönség számára, és így két alkalommal is megsértette a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit. A köztévé ezért figyelmeztetést kapott. 

Szintén a politikai reklámok nem megfelelő közlése miatt kapott figyelmeztetést a TV2 is, amely a közlemény szerint szintén áprilisban a Tényekben adott közre politikai reklámnak minősülő tartalmat. 

A HírTV-vel szemben még egy közigazgatási hatósági eljárás is indult, mert június 14–20. között a tematikus műsorszámok napi aránya nem volt megfelelő.

Elkaszálták továbbá a Rádió 1-et is, mondván a Balázsék című műsor május 13-án nem volt megfelelő korhatár-besorolású, és csak este 9 után lehetett volna leadni a szexuális utalások, valamint az obszcén és trágár nyelvhasználat miatt, illetve a transzplantációval tréfálkozó adásban a műsorvezetők a szervátültetésből is gúnyt űztek. A Rádió 1 ezért 7 150 000 forint, annak ügyvezetője pedig a jogsértés ismételtségére tekintettel 175 000 forint bírságot kapott.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.