Már forgatják a háborús akciófilmet a magyar katonák kabuli tevékenységéről

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 29.

Belpol

A film végül nem a hívogató Operation Sámán címmel készül, hanem Kabul művelet munkacímmel. 

Dyga Zsombor rendezésében augusztus elején kezdték el forgatni a Kabul művelet munkacímű akciófilmet – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

A közlemény szerint

"hiánypótló alkotásról van szó: a magyar filmgyártás történetében eddig még soha nem készült ilyen volumenű katonai tematikájú filmdráma".

A közlemény szerint "a fikciós elemekkel átszőtt Kabul művelet a hősiesen helytálló magyar katonák személyes visszaemlékezései alapján dolgozza fel a 2021-es Sámán Pajzs nevű katonai műveletet, amikor a Magyar Honvédség kihozott 540 embert, köztük 180 gyereket Afganisztánból, a NATO-erők kivonulása közepette". 

A filmről idén júniusban már lehetett hallani, akkor még úgy volt, hogy Operation Sámán lesz a film címe. Akkor derült ki az is, hogy a kormány egyedi határozattal 1,067 milliárd forint támogatást ad rá, az NFI Filmszakmai Döntőbizottsága pedig 1,7 milliárdot, vagyis 2,7 milliárdból készülhet a film. (Összehasonlításképp: az eddigi legdrágább magyar film, a Rákay Philip-féle Most vagy soha! végösszege mintegy 7 milliárd forint körül volt.) 

A film történetének középpontjában egy magyar orvosnő áll, a közlemény szerint "az akciófilm cselekményében a magyar katonák önfeláldozó küzdelme összefonódik a háborús városból kijutni próbáló civilek elkeseredett menekülésével. A film fináléjában, a káoszba süllyedő repülőtéren már nincs se törvény, se rend, csak a magyar katonák kitartása, hősiessége, embersége számít. Hatalmas lelki kihívás embernek maradni az embertelen körülmények között, de megéri, hiszen aki egy embert megment, az egy egész világot ment meg."

Dyga Zsombor (Tesó, Köntörfalak, Aranyélet) rendező kiemelte: "A filmünk egy izgalmas és heroikus katonai hadművelet megrázó és felemelő története. Egy nagyszabású akciófilm látványos díszletek között, számos technikai kihívással, emberileg és színészileg is masszív pillanatokkal."

A korábban a Blokádon, a Semmelweisen vagy A játszmán is dolgozó Lajos Tamás producer hangsúlyozta: "A Kabul művelet az afganisztáni katonai akció révén testközelből mutatja meg a Magyar Honvédség elhivatottságát és hősiességét. Katonáink bátorsága és kitartása – az extrém körülmények között – példaértékű. Ez a film tisztelgés a hazánkat szolgáló hősök előtt."

Pető Zoltán, az MTVA általános vezérigazgató-helyettese pedig közölte, hogy "a közmédia egyik kiemelt feladata, hogy olyan alkotásokat támogasson, amelyek amellett, hogy ismeretterjesztő és szórakoztató jelleggel bírnak, maradandó értéket is képviselnek. Ezért is tölt el büszkeséggel bennünket, hogy a készülő film partnerei lehetünk."

A különleges katonai hadműveletről szóló alkotás ugyanis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Magyar Honvédség szakmai támogatásával, valamint a Sárkányok Produkció Kft. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciós partnerségével készül.

A 47 napos forgatás fő helyszínei között a többi közt szerepel a kecskeméti katonai repülőtér, a honvédségi területen lévő újdörögdi romváros, a fóti homokbánya, a zsámbéki kőbánya, a Központi BM Kórház és a Budapesti Műszaki Egyetem.

Kabul művelet előreláthatóan 2025 őszén kerül a magyar mozikba. Producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója Horváth Áron (Magyar Passió, Hacktion Újratöltve), rendezője Dyga Zsombor, operatőre Dobos Tamás, vágója Barsi Béla és Hack Júlia, látványtervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Donkó László.

Nem ez lesz mostanában az egyetlen film, amely a katonákat és a honvédséget igyekszik népszerűsíteni: a Megafilm 865 millió forintos állami támogatással készít egy hatrészes filmsorozatot a Magyar Honvédség népszerűsítésére, amely eredetileg A védett létesítmény címen készült volna, de végül a S.E.R.E.G. néven érkezik majd a TV2-re, az előzetese pedig a nyáron már meg is jelent; de szintén a TV2-n indul majd a Magyar Honvédséggel (MH) együttműködésben egy katonai stílusú csapatversenyen alapuló sport-reality A Kiképzés címmel, ahol a győztes csapat tagjai 20 millió forint összértékű díjazásban részesülnek, részt vehetnek egy Gripen-repülésen, és lehetőséget kapnak, hogy a MH területvédelmi tartalékos állományába tartozzanak. Mindeközben a hadsereg is ezerrel igyekszik toborozni

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.