Gyurcsány Kövérnek: "trianoni nemzetfogalommal operál"?

  • narancs.hu
  • 2020. május 4.

Belpol

A DK elnöke Kövér László múlt heti kirohanásaira reagált. Szerinte nincs miért tisztelni a házelnököt.

Az Országgyűlés hétfői ülésén a napirend előtti felszólalások között Gyurcsány Ferenc is szót kért, és Kövér László a Demokratának tett kijelentésére és a múlt heti, a Bayer Showban tett megjegyzéseire reagált. Mint ismert, Kövér szerint a magyar ellenzék, mint a kormánypártokkal egyet nem értő sokaság, nem a nemzet része. Gyurcsány azt mondta: eddig úgy tudta, a nemzet részben alkotmányos, részben kulturális kategória. Nem ismer egy olyan meghatározást, amely kormánypárti politikus kezébe adná a lehetőséget, hogy meghatározza, ki a nemzet része.

A DK elnöke emlékeztetett, ugyanezek a kormánypárti politikusok kivétel nélkül a magyar nemzet keblére ölelnek mindenkit, aki határon túli magyar, függetlenül a politikai véleményétől. "Hogy is van ez?" – tette fel a kérdést Gyurcsány. "A trianoni nemzetfogalommal operál a kormány?"

Majd azzal folytatta, azt is hallja, hogy "a szóban forgó politikus szánalommal tekint azokra a képviselőkre, akiknek a személyi száma 2-essel kezdődik." Gyurcsány felszólította a kormánypárti politikusokat, saját anyjuknak, feleségüknek, lányuknak mondják, hogy kisebbrendűek, és reakciójuk alapján vonják le a megfelelő következtetéseket.

De azt is szóba hozta Gyurcsány, hogy vannak, akik szerint az ellenzék tagjai idegen hatalmak ügynökei. "Ez náci beszédmód, sztálinista beszéd- és gondolkodásmód."

Gyurcsány azt pedzegette, az ellenzék fontolja meg, hogy többet ne álljon fel, mikor Kövér László házelnök megérkezik az ülésterembe, és ne szólítsák tisztelt házelnökként, mert nincs miért tisztelni.

false

Gyurcsány Ferencnek Dömötör Csaba válaszolt. Azt mondta, nem akar állást foglalni, ki a magyar nemzet része és ki nem, de oka van annak, hogy időről időre felmerül a kérdés. Ad hoc példaként azt említette, hogy nem a Fidesz riogatott román vendégmunkásokkal és szavazott nemmel a kettős állampolgárságról 2002-ben, illetve 2004-ben. Azt mondta, hogy a szocialitsa kormányok lövettek a népre 2006-ban és vették körül a parlamentet kordonnal. Valamint az őszödi beszédre utalva azt mondta, nem ők illették olyan jelzővel az országot, amit fideszekek a szájukra nem vennének.

"Házelnök úrnak nincs szüksége arra, hogy a szavait értelmezzék, de nem a nőkről beszélt általában, hanem arról a magatartásról, amit bizonyos képviselők megengednek a házban. Ez a viselkedés méltatlan mindenkihez". Dömötör arra volt kíváncsi, mikor kérnek bocsánatot az érintett ellenzéki politikusok a patkányozásért.

Szerinte Gyurcsány üres provokációt mutatott be, az ellenzék erre teszi fel a politikáját.

Figyelmébe ajánljuk