Parragh: kétszámjegyű GDP visszaesésen sem lepődne meg

  • narancs.hu
  • 2020. május 4.

Belpol

Naponta 4-5 ezer fővel nő a munkanélküliek száma.

A gazdaság kormány által vártnál nagyobb visszaeséséről, a munkanélküliség mértékéről és a segítségnyújtás lehetőségeiről beszélt Parragh László, az MKIK elnöke a Népszavának adott interjúban.

Parragh szerint a kamara már az első pillanattól kezdve azon az állásponton volt, "hogy valamennyi gazdasági ágazatnak szüksége van a segítségre, mert csak idő kérdése, hogy további szektorok is nehéz helyzetbe kerülnek a turizmus-vendéglátás, a kiskereskedelem és a fuvarozás mellett." Míg a kormány eredetileg azon a véleményen volt, hogy csak a válság által legjobban sújtott szektoroknál kell beavatkoznia. Parragh szerint azonban sikerült elérni, hogy a kormány változtasson álláspontján, és így állt össze a gazdaságvédelmi csomag.

A lehetséges gazdasági visszaesésről elmondta, hogy jelentős mértékű visszaesésére számít: "nem lepődnék meg, ha a GDP akár két számjegyű százalékos mértékben zuhanna az idén".

A leépítések és kirúgások első áldozatai elmondása szerint a külföldön munkát vállalók voltak, kb. 500 ezren. Azt azonban nem tartja valószínűnek, hogy közülük sokan hazatérnének, véleménye szerint a határmenti ingázók közül is sokan visszatérhetnek a munkahelyeikre. Emellett feltehetően sokak elvesztették munkalehetőségeiket a 180 ezer diákmunkában foglalkoztatott és a 70-80 ezer dolgozó nyugdíjas közül is.

"Most a hivatalos statisztikák szerint a január-márciusi időszakban a munkanélküliség 52 ezer fővel nőtt, de azóta a számuk naponta 4-5 ezer fővel bővül" - tette hozzá.

Az álláskeresési járadék összege és folyósításának három hónapos időszakát meghosszabíthatónak látja, de csakis akkor, ha  a tapasztalatok birtokában tényleg rövidnek bizonyulna a mostani időtartam.

Parragh azt is kifejtette, hogy a felnőttképzés, az elbocsázozzak átképzése jó lehetőséget jelenteni, de "az állam számára sajnos továbbra is mostohagyerek a felnőttképzés, és annak megfelelő mértékű támogatása. Ezt az is jelzi, hogy a kormányon belül nem találunk olyan pozíciót, amely ezzel foglalkozna".

Arra kérdésre, hogy tervezi-e a kamarai tisztségért való újraindulást októberben, Parragh elmondta, hogy ha a küldöttek ebben támogatnák, akkor igen, folytatná a munkát.

 

 

 

Cring-crangg: Itt a friss Narancs!

A hé meg a hó és a bicikli, mint fő ellenség. De mi minden van még a lapban? A címlapon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az interjúban szóba kerülnek álkutatók, nullkilométeres tehénpásztorok, a felelőtlen járványkezelés és az OLAF nyomozásai is. Támadások kereszttüzében áll a WHO a lassúnak tartott intézkedések és vélelmezett Kína-barátsága miatt.

Figyelmébe ajánljuk