Gyurcsány-ellenes operatív törzs, orra bukó Karácsony, Hitlerhez hasonlított Vadai Ágnes

  • narancs.hu
  • 2021. június 17.

Belpol

Sűrű sajtótájékoztatóban foglalta össze Kocsis Máté a debreceni frakcióülés velejét.

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Debrecenben Kocsis Máté fideszes frakcióvezető, miután lezárul a kormánykoalíció kihelyezett frakcióülésének második napja. Kocsis többek között elmondta, hogy a hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól debreceni kihelyezett ülésén a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja, ugyanakkor ezt olyan fontos kérdésnek tartják, amelyet szerepeltetni kell a nemzeti konzultációs kérdőíven is.

Kocsis Máté az MTI beszámolója szerint elmondta: szerda este meghallgatták Orbán Viktor miniszterelnök politikai tájékoztatóját, illetve Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterek beszámolóját a sikeres koronavírus-járvány elleni védekezésről. Novák Katalin miniszter a társadalmi élet, Szijjártó Péter miniszter a gazdaság újranyitásának kérdéseit elemezte. Utóbbi kapcsán Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a kereszténydemokraták képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, a Fidesz-KDNP-frakciószövetség szerint reális célkitűzés az 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérése, de meg kell érte dolgozni. Hozzátették: a kormány eredményesen és hitelesen szervezte meg a járvány elleni védekezést, ami hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon az uniós országokhoz képest másfél hónappal korábban kezdődhetett a nyitás, ami egyszázalékos többletet jelent a növekedésben.

A kimagaslóan magas magyarországi halálozási arányról a hírügynökség beszámolója alapján nem esett szó.

Kocsis a miniszterelnöki iránymutatás szerint maga is elismételte: a járvány, a népvándorlás és a gazdasági kihívások mellett Magyarországon az is veszély, ha a múlt tér vissza. A frakcióvezető úgy fogalmazott, „Gyurcsány Ferenc potenciális veszélyt jelent, ha visszatér a hatalomba”. Kocsis hozzátette: a politikai ellenfeleiket tömörítő csapatot Gyurcsány vezeti, a többiek, köztük „a főpolgármester, aki minden küszöbben orra bukik”, csak epizódszereplők. Gyurcsány osztja a lapokat, a választás pedig arról fog szólni, hogy „(...) a véres, erőszakos, megszorító politika visszatér-e”.

 

Kocsis Máté a korábbi miniszterelnökről elmondta, „gazdasági és társadalmi értelemben" is bűnözőnek tartja, hozzátette, Gyurcsány „retorikájával polgárháború irányába tereli” a magyar viszonyokat, és – ahogy Kocsis fogalmazott – „sokaknak lenne igénye egy Gyurcsány Ferencet megfékező operatív törzs létrehozására”.

A frakcióvezető újságírói kérdésre válaszolva a homofób törvényről elmondta: „Meglepő, hogy egy pedofil-ellenes törvényt brutális támadás ér”, ugyanakkor hozzátette, a frakcióülésen erről nem volt szó, miután a törvényt már elfogadták.

Ehhez képest Vadai Ágnes DK-s képviselő javaslata kapcsán, mely szerint pedofil bűncselekmények esetén a gyónási titok feloldható lenne, Kocsis elmondta, ezt „nettó egyházellenes provokációnak” tartja, hozzátéve, hogy szerinte a történelemben ilyet „csak Hitler és Vadai kezdeményezett”.

A Fudan-egyetem ügyével kapcsolatban ugyancsak újságírói kérdésre azt válaszolta Kocsis, hogy 2022 végén, a tervek bemutatása után lehet népszavazás a témában.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk