Orbán a homofób törvényről: "Arról szól, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülőkre tartozik"

Belpol

Meg kell védeni a gyerekeket attól, hogy olyan tartalmak legyenek elérhetőek számukra, amik ellentétesek a szülők nevelési elképzeléseivel - fejtegette a rádióban a miniszterelnök. 

Ismét Orbán Viktor miniszterelnök volt a Kossuth Rádió vendége péntek reggel, ahol a kormányfő elsőként oltásra buzdított. Orbán azt mondta, az oltások tekintetében van egy másfél-két hónapnyi előnyünk más országokhoz képest, mert hamarabb szereztünk vakcinát és gyorsabban oltottunk, hamarabb nyitottunk, ezért mindenki megkönnyebbült, de ő az egyetlen kivétel ez alól, mert nagyon aggasztja, hogy van 3 millió be nem oltott ember.

Mint mondta, ebből a szempontból Németország és Románia között vagyunk, a németeknél jelenleg remélik, hogy nem apad el 50-55 százaléknál az oltási kedv, Magyarországon viszont amint a közvetlen veszély enyhül, a magyarok azt gondolják, hogy túl is vagyunk rajta, de nem így van, ezért mindenkit arra szólított fel, hogy oltassa be magát. Hozzátette, a vírus nem múlik el, itt lesz közöttünk, cirkulálni fog, és azokat fogja megtalálni, akik nincsenek beoltva. 

Azt is mondta, hogy akik be vannak oltva, azok a mostani tudás szerint az eddigi vírusvariánsokkal szemben is védettek, és a szakemberek nem jelezték előre eddig azt, hogy lenne a horizonton olyan variáns, ami ellen ne védenének az oltások, de jönnek olyan variánsok majd, amelyek meg fogják találni a nem oltottakat, ezért

aki nem oltatja be magát, az potenciális súlyos beteg. 

Szóba került a kormány által pedofilellenes törvénynek nevezett nagy vitákat kiváltó homofób törvény is, arra kérdésre, hogy végül melegellenes lett-e a törvény, Orbán azt mondta: "legyünk annyiban megengedők, hogy ebben a melegek véleménye számít. Nekünk nem tűnik annak, de nekik igen."

Ezután azonban arról beszélt, hogy érdemes elolvasni a törvény szövegét, mondván ha elolvassák, akkor fel fog tűnni nekik, hogy a 18 év felettiekre nem vonatkozik, azt mondta, olyat nem is akarnak elfogadni, mert "ez egy szabad ország", mindenki úgy él, ahogy akar, felnőtt emberek, de akik nem felnőtt emberek, azokat védeni kell, és ez a törvény erről szól.

"Ha tovább olvassák a meleg közösség tagjai ezt a törvényt, akkor látni fogják, hogy arról szól, hogy a gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülőkre tartozik" - fogalmazott Orbán, majd ennek mentén kifejtette, hogy ezért nem fordulhat elő az, hogy a szülőknek van egy elképzelése a gyermeke helye szexuális neveléséről, és a gyerek az iskolában mást hall, ezen az alapon áll ez a törvény.

Arról beszélt, hogy meg kell teremteni a lehetőséget, hogy a szülő dönthessen a szexuális nevelésről, ezért

meg kell védeni a gyerekeket attól, hogy olyan tartalmak legyenek elérhetőek számukra, amik ellentétesek a szülők nevelési elképzeléseivel.

Hozzátette, a gyerekek ezután felnőttek lesznek, a 18 évet ki kell várni, és akkor

a felnőttté vált gyermekek majd döntenek arról, hogy mit akarnak csinálni, de addig a gyerekeknek tiszteletben kell tartani a szülőket. 

Azt is mondta, hogy szerinte az Európai Bizottság nem fog tudni olyan pontot találni a törvényben, hogy kötelezettségszegési eljárást tudjon indítani. Hozzátette, amúgy is lesz vita az EU jövőjéről, és az is kérdés lesz, hogy ki dönt a gyerekek jövőjéről,  szerinte a szülőknek kell. 

Szóba került a gazdaság helyzete és a héten elfogadott költségvetés is, ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy minden olyan törekvés, ami  a gazdaság rugalmasságát csökkenti, rontja a versenyképességet, és hogy Magyarország attól versenyképes, hogy olcsóbban tud adott esetben jobb minőségben termékeket előállítani, ezért el tudja adni másokat, de ha Brüsszelből adókat emelnének, akkor nem fogja tudni eladni, mert drágábban fog tudni csak termelni. 

"Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy ne fogadjon el kívülről rá erősített adószabályokat" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte a mostani siker titka az adórendszer, és ha ezt megváltoztatják, akkor az Orbán szerint életszínvonal-csökkenéssel fog járni.

"Az adóemelés a magyar gazdaság számára méreg"

- fogalmazott. 

A gazdaság jelenlegi helzetéről azt mondta, jó lenne, ha hitelezők lennénk, de itt még nem tartunk, a következő 1-2 évben nem reális, hogy ne legyen hiány, mert egy világjárvány után vagyunk, ami megrángatta az embereket. Azt mondta, vita van a gazdaságban, a liberális közgazdászok szerint ugyanis nagy ütemben kéne államadósságot csökkenteni és felhalmozni a későbbi nehéz időkre, s bár ebben van logika, szerinte és a konzervatív közgazdászok szerint nem tartalékoni kell, hanem meg kell erősíteni az országot meg a családokat, ezért inkább tovább kell visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat, adómentességet kell adni a fiataloknak, vissza kell adni az adót, stb. 

A közelgő nemzeti konzultációról azt mondta, közmegegyezésnek tűnik, de majd kiderül, hogy tényleg így van-e, hogy a járvány után nem tér vissza minden a régi kerékvágásba, és ha másként kell elképzelni a jövőt, akkor a biztonságot meg kell erősíteni, a járvány utáni megváltozott élet új céljait ki kell jelölni.

A konzultáció fő témái a migráció, a járvány elleni védekezés és a gazdasági rendszer lesz. 

Szóba került az is, hogy a jövő héten ismét uniós csúcs lesz, a migrációs nyomás növekedésével a déli államok ismét azt szeretnék, hogy más országok vegyenek át tőlük menekülteket, de Magyarország ezt nem szeretné. 

Orbán kijelentette, hogy a migráció rossz dolog, mert "a Jóisten nem véletlenül oda teremtette az embert, ahol született", ott kellene berendeznie az életét, a migráció pedig azt jelenti, hogy az emberek nem tudják leélni az életüket otthon. Ha éhínség van, háború vagy ilyesmi, akkor persze el kell jönni, de Orbán szerint akkor is az lenne a cél, hogy minél előbb vissza tudjanak térni. "Ha van katonai erőnk - most nincs - oda kell menni, rendet kell tenni, és segíteni kell" - mondta. 

Mint mondta, a klímavédelem lesz a csúcson a másik téma, hogy adóztassák-e meg az autó- és háztulajdonosokat, de a magyar kormány szerint inkább a klímarombolóknak kell fizetnie és nem a családoknak. 

A NATO-szerepvállalásról is beszélt, azt mondta, a nemzeti ellenállóképességet kell növelni, ennek van katonai és migrációs lába is, Magyarországnak pedig négy migrációs védvonala van: az első keletre Afganisztánban, délen Malinál, mert Magyarországnak nem jó, ha ott káosz van, mert akkor ott át fognak rohanni a migránsok; a második a Földközi-tenger; a harmadik Szerbia déli határa, akikkel stratégiai szövetségben vagyunk; a negyedik védelmi vonal a szerb-magyar határ, ahol a kerítés megállítja őket. Azt mondta, azért is mentek magyar katonák Afgnaisztánba, hogy az ország érdekeit védjék, Maliban még nem tudni, mi lesz a védelmi vonallal, egyelőre felfordulás van, de ott sem kalandozunk, hanem a saját érdekeinket védjük. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.