Gyurcsány Ferenc: „A felelősségvállalás nem a lemondás szinonimája”

  • narancs.hu
  • 2024. július 16.

Belpol

Szerinte a Tisza Párt nem tudja egyesíteni az ellenzéket, a független sajtó pedig rosszabb állapotban van, mint a DK.

Bár Dobrev Klára szereplését jónak tartja, „ez a szerep befejeződött, nincs semmilyen jelöltsége, a normál alaphelyzet áll elő: a párt elnöke vezeti a pártot” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Telexnek adott interjújában. A DK elnöke azt ígérte, a mostani „küzdelmes szakaszban” operatívabban vesz majd részt a párt életében.

Gyurcsány Ferenc szerint mindenkinek lehet sajtója, ha arról pontosan lehet tudni, hogy micsoda. „Ha önök kiteszik, hogy kik a támogatóik, akkor legitim, ha titkolják, akkor nem legitim” – fogalmazott a politikus, akinek állítása szerint a DK-nak nincs saját sajtója, a Nyugati Fény nevű oldallal pedig nincs kapcsolatuk. Ettől függetlenül nem zavarja, ha van olyan szerkesztőség vagy főszerkesztő, aki az ő álláspontjukat képviseli.

Amikor a DK és a Fidesz sajtófelfogásának hasonlóságai kerültek szóba, Gyurcsány azt mondta, a DK-t a Fidesszel, Gyurcsányt Orbánnal nem lehet egy lapon említeni, mivel ő „egy tisztességes, de messze nem tökéletes alkotmányos demokrata”, Orbán pedig „egy autoriter politikai gazember”. Mint elmondta, a magyar közélet „rendkívül fertőzött”, a legnagyobb vitája pedig a „magát függetlennek mondó” sajtóval, hogy politikai szerepet vállalnak. Az Indexről szerinte kijelenthető, hogy a kormány befolyása alatt áll, de azért nekik nyilatkozni először a választás után, mert Rónai Egon műsorában „partneri viszonyra” számított. Állítása szerint ő mindenhova elmegy, ahol kérdezik és nem vádolják.

„Engem bántsanak akkor, ha butaságot csinálok. Csak azért, mert Gyurcsány vagyok, ne, csak azért, mert politikus vagyok, ne”

– fogalmazott a DK elnöke, aki szerint a magyar nyilvánosság egy része ebből űz sportot. Azt nem kifogásolja, hogy a sajtó ellenőrizze a pártokat, de „nem lehet náci szöveget írni, a másik emberi méltóságát sérteni” – utalt a 444.hu, a párt által már korábban is vitatott véleménycikkére, ami után „politikai ellenfélnek” jelölték meg a portált. Gyurcsány szerint a lap azon dolgozik, hogy őt „eltakarítsa”, ezért véleménye szerint joggal kezelik ellenfélként. A politikus ezek után megjegyezte: a magyar független sajtó nagyobb része rosszabb állapotban van, mint jelenleg a DK.

„A felelősségvállalás az nem a lemondás szinonimája”

– válaszolta a pártelnök arra a kérdésre, hogy a június 9-i választás után, amin a DK az MSZP és a Párbeszéddel összefogva is csak 8 százalékot ért el, mérlegelték-e, hogy távoznia kellene vagy a háttérbe vonulnia. „A felelősségvállalás szembenézés, hogy követtél-e el hibát, volt-e olyan tévedésed, amelyet most a szemedre kell hányni. Ezt kell megvitatni” – mondta a politikus, aki egy vezető legvégső felelősségének azt tartja, hogy jobb legyen a közössége, és aki szerint ahhoz pedig, hogy marad-e a vezető, egyedül saját magának és a közösségének van köze.

A Demokratikus Koalíció kapcsolata a szövetségeseivel Gyurcsány szerint „kollegiális”, de érdemi tárgyalás sem a Párbeszéddel, sem az MSZP-vel nem volt. A Karácsony Gergellyel való szövetség fontos elemének tartja, hogy mindketten azt gondolják, a kormány árt az országnak.

„Az ellenzéki politikai tömörülés vagy annak vezetője, amelyik úgy gondolja, hogy ezt a politikai irányzatot, amit mi képviselünk, ki tudja iktatni, és egyszerre tudja legyőzni Orbánt is, az meg fog bukni” – mondta Gyurcsány. A DK elnöke állítja: a Tisza Párt, aminek vezetője Orbán nézeteit osztja Európa-ügyben és jogállami kérdésekben is, az nem tudja egyesíteni az Orbánnal szemben álló ellenzéket. Gyurcsány Ferenc azt lehetetlen vállalkozásnak tartja, hogy egyetlen közös nagy ellenzéki pártot hozzanak létre, a korábbi választásokkal kapcsolatban pedig arról beszélt, mindig megvolt a kétharmad megszüntetésének esélye, és egyikben sem ő játszotta a főszerepet. „A sok hazugság egyike, hogy miattam van a sok kétharmad” – mondta, majd kifejtette, szerinte Magyarországnak nem Gyurcsány-problémája van, hanem Orbán-problémája, és azok is a problémái, akik gyurcsányoznak.

Álláspontja szerint annak az elfogadása, hogy mindegy, kit fogad el az ellenzék vezetőjének, azt jelenti, hogy a „haza már érdektelen”. Ettől függetlneül megérti Magyar Péter szavazóit, de a tömegpszichológia azt mondja, hogy a hosszú időre magára hagyott tömeg egy idő után önpusztító reakcióra is hajlamos. Gyurcsány kijelentette: „Mindenki azt hiszi, hogy jól cselekszik, de a végeredmény a nemzeti közösség létezésének veszélyeztetése.”

Saját jövőjéről a politikus azt mondta, sokszor felmerült, hogy abbahagyja, de pokolian szereti csinálni, amit csinál.

„Én szerintem pokolian jól szolgálom a hazámat ezzel a közösséggel, pokolian jó hazafiak vagyunk”

– mondta. Szerinte ők az igazi reménységei azoknak, akik egy erős, föderális Európát szeretnének. Azt egyelőre nem tudja, hogy a DK-nak lesz-e miniszterelnök-jelöltje 2026-ban, de abban bízik, ha lesz együttműködés, akkor az erősebb szavát figyelembe véve találnak valakit. Gyurcsány Ferenc elmondta, nem azért van tizenöt éve defenzív pozícióban, mert szeretne miniszterelnök lenni: „nekem most nincsenek miniszterelnöki ambícióim”, és korábban sem azért lett az, mert a „sors vagy a teremtő” így akarta. Hozzátette: sok általa sem kívánt véletlen persze még bármit előállíthat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk