60 millió forintos BMW-vel parkol az Operaház királyi felhajtóján Ókovács Szilveszter

Belpol

A felső kategóriás autót a BMW biztosítja az Operának. A dalszínház vezetőire bízták, válasszák ki, hogy a partneri együttműködésük keretében biztosított luxusflottát mely munkatársaik használják. A vezetés leginkább magát tartja érdemesnek a BMW-k vezetésére. A munkavállalókat irritálja a fényűzés, amikor takarékoskodásra hivatkozva kollégáikat bocsátják el, a főigazgató pedig arról panaszkodik, ötéves laptopja akkumulátorcseréjére se futja a kasszából.

A BMW Group Magyarország 2015 februárban indította mobilitási partnerségét a Magyar Állami Operaházzal. Részt vett az Opera Club felállításában, mobilitási partnerként társadalmi felelősségvállalási tevékenységet végzett, azaz olyan nemzetközi művészeket fuvarozott Budapesten, mint Plácido Domingo, Renée Fleming, Jonas Kaufmann, Anna Netrebko. Az együttműködést a nyilvánosságban a „Mindketten élményben utazunk” jelmondattal és a legmenőbb BMW modellekről készült imázsfotókkal népszerűsítették. Több eseményt szerveztek: az Opera színpadára állítottak egy fényűző BMW i7-es limuzint, az Eiffel Műhelyházban az operaénekeseket egy csillogó fehér cabrió mellett fotóztak. A cél az volt, hogy a BMW prémium modellek és a magaskultúra szimbolikus bemutatásával a márkák együttműködése még magasabb szintet érjen el, a hosszan tartó egységes megjelenésben mindkét fél egyenrangú partnerként tűnjön ki. Az Opera-BMW-együttműködés részét képezi a legújabb modellekből válogatott autóflotta, amit az Operaház rendelkezésére bocsátanak. Hogy mely operaházi dolgozó használhatja azokat, arról az Opera vezetői dönthetnek.

A Narancs.hu információi szerint a rendszeresen cserélt luxusflotta használatára az operaházi vezetők leginkább magukat tartották érdemesnek. A jelenlegi flotta egyik csúcsmodelljét az Operaház első embere, Ókovács Szilveszter főigazgató kezeli, parkoltatására rendszeresen az Operaház Dalszínház utcai kocsifelhajtóját veszi igénybe. Ez az ún. királyi felhajtó, ami az épületben a királyi lépcsőhöz csatlakozik, ez pedig a királynéi páholyba, az ún. Sissi páholyba vezet. A BMW X5-ös szériájának plug-in hibrid példányai alsóhangon meghaladják a 45 millió forintot, a zöld rendszámra nem jogosult benzines modellhez azonban még hozzá kell tenni 20 millió forintot, listaáron átlépik a 60 millió forintos értékhatárt. Ezt a típust 25 százalék önerő befizetésével 36 hónapon át 1,5 millió forint részletfizetéssel kínálja a hazai forgalmazó. Ezek a felső kategóriás autók közel 400 lóerős motorral rendelkeznek, 4 másodperc alatt gyorsulnak 100 kilométer per órás sebességre. Tesztvezetése tapasztalatait a következőben foglalta össze a vezess.hu: „az X5 vörös szőnyeget terít az utasok elé és biztonságával, kényelmével, erejével feledtetni tudja magas árát”.

 
Fotó: Narancs.hu
 

A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy az autókat nem az Operaház arra érdemes, népszerű, állami elismerésekkel is díjazott, ének-, zene- és táncművészei részére adják használatba, miközben a BMW eredeti célja ez volt, történetesen: a legújabb modellre cserélt gépkocsijaikkal demonstrálja töretlen, cselekvő elkötelezettségát az Operaház művészei irányába. Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke már évekkel ezelőtt levélben jelezte a BMW Gmbh vezetőségének, hogy a rendelkezésre bocsátott gyönyörű autók a BMW által remélt küldetést nem tudják teljesíteni. Ugyanis az Operaház művészei kizárólag reklámfotózásokkor élvezhetik, akkor is csupán az álló járművek varázsát. „Az egyébként nekik szánt autókat a kezdetektől fogva kizárólag a kapzsisággal túlfűtött és nárcisztikus hajlamtól terhelt, az állam által kinevezett felsővezetők használják. Azon vezetők, akiknek egyébként hivatalból jár az Operaház biztosította szolgálati gépkocsi. Igaz, ezek az autók kevéssé emblematikus márkájúak, a megjelenésük szerényebb, és alacsonyabb komforttal rendelkeznek. Így érthető, hogy a hivatali vezetőség – a főigazgatóval az élen – nem tud ellenállni a csábító kísértésnek. A bántóan fennhéjázó hivalkodás méltán vált ki disszonáns felháborodást a társulat megrövidített művészeinek körében” – fogalmazott a szakszervezeti vezető. Az érdekvédelmi szervezet erősen visszatetszőnek ítéli, hogy „a művészi képességekkel, múlttal és elismertséggel nem bíró személyek a hivatali hatalmukkal kihasználva, az arra jogosult érdemeseket megfosztják a BMW által kölcsönös előnyök alapján nyújtott nagyvonalú lehetőségtől”.

 
Fotó: Narancs.hu
 

Ókovács Szilveszter számára nélkülözhető lehetne a partnerségi BMW használata, ha figyelembe vesszük, hogy már főigazgatói tevékenysége 2012-es kezdésekor biztosítottak számára hivatali személygépkocsit. Erről az Operaház a Narancs.hu érdeklődésére számolt be még akkor szeptemberben, amikor megírtuk, hogy az Operaház kormánymegbízotti tisztségéhez kapott Audi A6-os szintén felsőkategóriás autót nem adta le megbízása végeztével. Orbán Viktor 2011. augusztusban nevezte ki az Opera kormánybiztosává, 2012 szeptemberétől az Opera megbízott főigazgatója lett, a tisztségét azóta megszakítás nélkül gyakorolja. Főigazgatóként azonban a kormánybiztosként használta szolgálati autóra már nem volt jogosult, ezért kellett visszaadni, amivel késlekedett. Ennek pedig azt a magyarázatát adta az Opera, hogy a főigazgatónak ez idő alatt intézkedtek hivatali gépkocsi beszerzéséről. A korábban a köztársasági őrezred által használt Audi A6-ossal egyébként Ókovács nem volt elégedett; az RTL Klubnak a következő szavakkal panaszkodott 2012. januárban a már 300 ezer kilométert futott, hetedik évébe lépett, télen időnként nehezen induló járgányról: „lúzerszemlélet ilyen autóban ülni”.

A szakszervezet vezetője kérte a BMW elnökét, rendelje el az Operával kötött szponzorálási szerződés felülvizsgálatát, és követelje meg, hogy az Operaház főigazgatója a BMW által elérni kívánt cél megvalósításának érdekében kizárólag az arra érdemes operaházi művészek számára kínálja fel a gépkocsik használatát. Információink szerint a BMW válaszában azt közölte, hogy az autók használtára megfelelő operaházi munkatársak kiválasztását az Opera vezetőire bízták. Nos, az Operaház vezetői rendszeresen meghozzák a luxusautók használóinak kijelölésére vonatkozó döntéseket az elmúlt kilenc év során, amelyek kedvezményezettjei leginkább saját maguk lettek. A szakszervezetek az Opera vezetőinek BMW-autókkal való urizálását kirívóan erkölcstelennek tartják most, amikor elbocsátásokat hajtanak végre arra hivatkozva, hogy költséget takarítsanak meg. Bárány Balázs felháborítónak tartja a luxusautók vezetőségi használatát abban a helyzetben, amikor a főigazgató társulati ülésen azzal is érvel a megtakarítások szükségessége mellett, hogy ötéves laptopjának az akkumulátorcseréjére sem futja már.

Úgy tudjuk, az Opera a BMW-flotta tisztántartásához külső vállalkozást foglalkoztat, amelynek munkatársa az Eiffel Műhelyházhoz száll ki, hogy mossa, takarítsa a kocsikat, mindezt havonta több százezer forintért. Ezzel kapcsolatban is tettünk fel kérdéseket az Operának, de nem kaptunk választ. Megkérdeztük, mi alapján választják ki a luxusautók használatához megfelelő munkatársakat, azt is, hogy eddig kiket jelöltek ki a luxusautók használatára, de erre sem reagáltak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk