Nyomoz a NAV a lomb nélküli lombkoronasétány ügyében

  • narancs.hu
  • 2024. július 16.

Belpol

A nyírmártonfalvai építmény nemzetközi hírnévre is szert tett.

Nyomozás folyik a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében – közölte a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség, hozzátéve, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szerve nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő még tavaly áprilisban terjesztett be írásbeli választ igénylő kérdést a lombkoronasétánnyal kapcsolatban, ez alapján folytat nyomozást a NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya. 

Az Európai Ügyészség (EPPO) idén februárban átiratot küldött a Legfőbb Ügyészségnek, amely alapján a Transparency International Magyarország bejelentést tett korrupcióra hivatkozva a Nyíradonyban megvalósult lombkoronaösvény-projektek, illetve a nyírmártonfalvai lombkorona-tanösvény projekt kapcsán.

Az Európai Ügyészség akkor megállapította, hogy a bejelentésben foglaltak nem tartoznak a hatáskörükbe, ezért a Transparency bejelentését a Legfőbb Ügyészségnek küldte el. A Legfőbb Ügyészség ezt követően a bejelentést és az EPPO átiratát a költségvetési csalás bűntette miatt folyó nyomozásban történő felhasználás miatt a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészségnek továbbította.

 
 
A híres lombkoronasítány
Fotó: CívisHír/haon.hu
 

A lombkoronasétány 2023. tavaszán szerzett még nemzetközi hírnevet is, nem véletlenül: az építmény úgy épült meg 60 millió forint uniós támogatásból, hogy közben a szerkezet körül letartolták az erdőt. A támogatást Filemon Mihály fideszes polgármester magánszemélyként nyerte el, az ő tulajdona a letarolt erdő is. A sétány felé vezető utat is. 

Filemon már nem fideszesként újraindult a polgármesteri címért, de függetlenként nem választotta újra a település lakossága.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk