"Ha az ellenzék nyerni akar, előválasztást kell rendeznie"

Belpol

A szakértők egyetértenek abban, hogy szükség van előválasztásra. Gulyás Márton mind a 106 választókerületben megszervezné.

Az ellenzéki pártok vezetői augusztus közepén arról állapodtak meg, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet indítanak a 2022-es országgyűlési választáson, a jelöltek kiválasztásánál az előválasztást is legitim eszköznek tekintik.

Valamilyen előválasztás tehát szinte biztosan lesz a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP részvételével. Nyitott kérdés azonban, hogy mikor, hány helyen és milyen típusú előversengést szerveznek. Az egyéni jelöltekről szóló előválasztás mellett felmerülhet a közös miniszterelnök-jelöltről, illetve a közös listán belüli erősorrendről döntő előválasztás is, de utóbbiaknak értelemszerűen előfeltétele lenne, hogy a hat ellenzéki párt elkötelezze magát a közös miniszterelnök-jelölt és a közös lista mellett.

Ez egyelőre nem történt meg, az ellenzéki tárgyalások az MSZP tisztújítása után vélhetően felpörögnek majd, és több szereplő reményei szerint év végéig legalább a keretekben és a forgatókönyvben megállapodnak. Csütörtökön késő délután az előválasztás részletkérdéseiről szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Tabumentes Országmentés csoport. A beszélgetést az aHang Facebook-oldala közvetítette.

A meghívott hozzászólók - Gulyás Márton vlogger, Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója és László Róbert, a Political Capital elemzője - egyetértettek abban, hogy szükség van előválasztásra az ellenzéki térfélen. Az előválasztás intézményével szemben korábban László Róbert volt a leginkább szkeptikus, de a tavaly nyári főpolgármester-jelölti előválasztás sikere sok aggodalmát eloszlatta. "A részvétel a vártnál magasabb volt, az eredményt mindenki elfogadta, az előválasztás mozgósító ereje pedig jól tükröződött az októberi eredményen" - magyarázta az elemző.

Attól azonban továbbra is tart, hogy egy országos előválasztásba a Fidesz könnyen beavatkozhatna. "Tavaly szerintem ezt azért nem tették meg, mert feltételezték, hogy az ellenzék magától is el fogja rontani." Virág Andrea szerint léteznek eszközök a fideszes trollkodás kivédésére - ilyen lehet a személyes jelenlét megkövetelése, egy értéknyilatkozat kitöltése, esetleg egy szimbolikus összegű pénzbeli hozzájárulás a választóktól az előválasztás megszervezéséhez. "Azt is gondolom, hogy magas ellenzéki részvétel mellett észrevétlenül nem tudnák befolyásolni az eredményt, a feltűnő beavatkozásnak pedig vannak politikai kockázatai a kormányoldalon" - mondta Virág.

Gulyás Márton úgy látja, 2021 tavaszán, legkésőbb nyár elején kellene lezongorázni az előválasztást, "utána már késő lesz ahhoz, hogy nagyot lendítsen az ellenzéki kampányon." A Partizán Facebook-csatorna műsorvezetője szerint mind a 106 körzetben érdemes lenne előválasztást tartani, még ott is, ahol az ellenzéknek gyakorlatilag semmi esélye a Fidesszel szemben, mert az előválasztás országosan mobilizál és meghatározhatja a közbeszédet. Gulyás az egyéni jelöltek mellett a közös miniszterelnök-jelöltről és a - reményei szerint közös - listáról is előválasztáson döntene.

"Ha az ellenzék nyerni akar, előválasztást kell rendeznie" - mondta Virág Andrea. Politikai akaratot az egyéni jelöltek közötti előválasztásra lát, bár elképzelhető, hogy az esélytelen körzetekben, vagy ott, ahol már most is ellenzéki a képviselő, végül nem lesz előválasztás. Virág szerint a miniszterelnök-jelölti előválasztásra is jó esély van, azon viszont meglepődne, ha a listán belüli erősorrendről is előválasztás döntene. "Itt nem látom a többségi akaratot, nagyon eltérő érdekei vannak az ellenzéki pártoknak."

László Róbert azt hangsúlyozta, hogy az előválasztás technikája nem elválasztható az ellenzék együttműködési stratégiájától. "A közös jelöltekkel csak a minimumfeltételt teljesítették. Valójában 2011 óta nyilvánvaló volt, hogy csak így van esélye az ellenzéknek a győzelemre, mégis lement két választás, mire sikerült megérteniük. Ennél előrébb viszont egyelőre nem látunk."

A beszélgetésen kínosan sokszor tértek vissza az úgynevezett preferenciális szavazásra, melynek bevezetéséért a szervező Tabumentes Országmentés csoport online petíciót is indított. A módszer lényege, hogy a választópolgár nem csak egy jelöltre szavazhat, hanem sorba állíthatja három kedvenc jelöltjét, és a helyezések utáni pontok összegéből jön ki a végeredmény.

A szakértők nagyjából egyöntetű véleménye volt, hogy a preferenciális szavazással nem érdemes az előválasztáson kísérletezni, mert nagyon megbonyolítaná a szavazatszámlálást, és elijeszthetne potenciális szavazókat is.

Virág Andrea szerint a preferenciális szavazásnak az az előnye, hogy általában higgadtabb mederbe tereli a politikai vitákat, nem érvényesülne az ellenzék mai állapotában. "Az ellenzéki pártoknak most inkább az a problémájuk, hogy az ellenzéki közvélemény az összefogás mellett azt is elvárja, hogy ezek a pártok mindenben értsenek egyet, ezért a politikusok nem nagyon merik felvállalni az ellentéteket. Az előválasztás ez alól adna ideiglenes felmentést, lehetőséget nyitna arra, hogy legitim módon ütközzenek az ellenzéken belüli különböző szakpolitikai programok, víziók."

Figyelmébe ajánljuk