“Ha ezt így folytatjuk, ripityára fog verni minket 2024-ben a Fidesz”

Belpol

Kerekasztal-beszélgetésre jöttek össze az ellenzéki pártok, hogy megállapítsák: versengenek egymással, ami nem jó.

Sokat ígérő beszélgetést tartott csütörtökön a Republikon Intézet: Félúton két választás között címmel ültette le a teljes parlamenti ellenzéket kiegészítve az MKKP-s Kovács Gergellyel megvitatni a 2022-es csúfos vereséget jelentő választás eredményeit. Ezenkívül téma volt a jövő évi az önkormányzati és európai parlamenti választás is. A parlamentben is produkáló pártoktól (mínusz Mi Hazánk) a DK-s Arató Gergely, a momentumos Gelencsér Ferenc, a jobbikos Gyöngyösi Márton, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, a párbeszédes Szabó Tímea és az LMP-s Csárdi Antal ültek le, egyből vizualizálva az ellenzék egyik legnagyobb problémáját: ahhoz képest, hogy milyen kevés szavazója van az ellenzéknek most, egészen szürreális, hogy a képre is alig fér rá az összes párt tagja.

A beszélgetésen résztvevő politikusoknak ráadásul már azzal megadták a szinte megoldhatatlan feladatot, hogy reálisan értékeljék az elmúlt egy évet pártjuk szempontjából. Kunhalmi úgy értékelte az MSZP-t, hogy tartja a saját frontvonalait, ami egészen kacifántos megfogalmazása annak, hogy a párt jó eséllyel ma kizuhanna k önállóan a parlamentből, kritikaként pedig azt hozta fel a teljes magyar ellenzékre, hogy egymással versengenek a pártok. Arató a DK-tól elvárható módon elégedett meg azzal, hogy a pártja felismerte a 2022-es vereség okait, újra elmondva, micsoda kormányzóképes alternatívát mutat az árnyékkormányuk. Kicsit át is értelmezte a "le kell menni vidékre" szöveget, ugyanis szerinte ott kell lenni vidéken, a DK pedig ezt azzal teljesíti, hogy Dobrev Klára folyamatosan járja az országot.

Gelencsér gyorsan összefoglalta a Momentum leglátványosabb programpontját: "Örülök hogy csütörtökön vagyunk, mert általában kedden és szerdán kordont szoktunk bontani" - mondta a pártelnök, hozzátéve, szerinte az ellenzéki kollégái 13 év után sem értik a helyzetet, ezért ugyanazokkal az eszközökkel dolgoznak még mindig. Gelencsér a Momentum parlamenten kívüli teljesítményét hozta fel pozitív példaként; szerinte az országban jelenleg csak ők és a Kétfarkú Kutya Párt végez valódi politikai cselekvést.

Gyöngyösi szerint a Jobbik levonta a konklúziókat és rendezte a sorait, és ideológiai politizálást ígért és várt el az ellenzék többi pártjától is. Megfogalmazta azt a logikus elvárást, hogy az önkormányzati választásokról Jászberényhez hasonlóan teljesen ki kell vonulnia a választásokból.

Kovács Gergely a tőle elvárható stílusban felnézve a telefonjából köszönte meg a többi ellenzéki pártnak azt a sok energiát, amit beleöltek abba, hogy az MKKP egyre népszerűbb, és várják ők is az amerikai adományokat.

A legkritikusabb valószínűleg Szabó Tímea volt, aki a többiektől eltérő módon nem rajongta körbe a saját pártja teljesítményét és szörnyűnek ítélte a helyzetet. "Újradefiniálás folyamata van most az ellenzékben, az biztos, hogy erre körülbelül van fél évünk, évünk, hogy kitaláljuk, lehet-e ezzel valamit csinálni, vagy akár 2026-ban eljutunk oda, hogy nem indul az ellenzék a választáson. Még ez is benne van a pakliban" - mondta, hogy aztán Csárdi Antal felmondja a választás óta mindenhol hallható LMP-s mondatot, ami szerint valódi válaszokat kell adni a problémákra, illetve le kell játszani az egymás közti vitákat a nyilvánosság előtt.

Kunhalmi szerint ugyanakkor a NER-ben a verseny nem értelmezhető, pedig jelenlegi állástól függetlenül minden pártra szükség van, még a legkisebbekre is. "Ha ezt így folytatjuk, ripityára fog verni minket 2024-ben a Fidesz" - összegezte.

Felmerült az a kérdés, hogy kell-e egyáltalán ennyi párt: Szabó szerint a legoptimálisabb tényleg egy amerikai típusú kétpárti berendezkedés lenne a mostani választási rendszerhez. Aztán átvette a szót Gelencsér Ferenc, és gyorsan megismételte, hogy az ellenzéknek az utcán van a helye most.

Arató hozzátette, másképp látják a parlament szerepét, de ez nem zárják ki azt, hogy az utcán is ott legyenek, majd gyorsan rátért a jövő évi választásokra egy Karácsony Gergelynek szánt üzenettel: "Muszáj vagyok azt mondani, hogy nem az a kérdés, Karácsony Gergely-e az ellenzék főpolgármester-jelöltje. A fontos az, hogy mi az a program, amivel egy főpolgármestert, egy kerületi polgármestert vagy egy önkormányzati képviselőt elindít az ellenzék. Mit gondolunk arról, mit kell csinálni a közlekedéssel azon túl, hogy biciklisáv meg Lánchíd" - mondta.

Ezek után Kunhalmi újra elmondta, hogy nagyon fontos a teljes együttműködés, majd szót kapott Gyöngyösi Márton, aki az elmúlt pár évben felvett szuperatlantista imidzsét villogtatva a nyugati demokráciák előnyeiről beszélt egymással vitatkozó pártokról és hasonlókról. Szerinte a baloldalon kiszorítósdi van, ami nem jó verseny. "Ha ezen túlvagytok, akkor szóljatok, mi addig is megpróbáljuk a jobbközép oldalon valódi konzervatív alternatívát kínálni."

Gelencsér is felszállt az összefogás-vonatra, majd újra jelezte, hogy a Momentum kiment az utcára, mivel szerinte fontos, hogy a választók lássák, hogy a politikusok akár meg is veretik magukat értük. "Nem tudom, hogy van-e még más, aki hajnali 4-kor a Gyorskocsi utcában várta a 17 éves Mátét, akit bevittek a rendőrök. Én ott voltam, én szóltam a szüleinek, hogy ott van, én hívtam neki az éjszaka közepén ügyvédet. Ezt hívom úgy, hogy szolidaritás és áldozatvállalás."

E ponton már a moderátornak is feltűnt, hogy Kovács Gergely főleg az ablakot bámulta, úgyhogy a jövőt firtató kérdésre elmondta, szerinte az jó ötlet, ha az ellenzéki összefogás nem indul a 2026-os választáson. "Ehhez még annyit, hogy értem, milyen helyzetben vagytok, ugyanakkor az evolúció nem feltétlenül hülyeség. Amiatt lett pipacs, kacsa, Völner Pál, és ennek fontos eleme a természetes kiválasztódás. Ez azt jelenti, hogy amire nem igazán van szükség a fejlődéshez, az megszűnik. Most úgy látom, hogy még ötven évig fent lesznek itt tartva azok a pártok, amikre nem lenne szükség. Mi külön indulunk az önkormányzati válsztáson, ezt megszavazta a tagság. Egyedül Baranyi Krisztinát támogatjuk a mostaniak közül" - mondta. Ígérete szerint összesen 20-30 kerület vagy város lesz, ahol elindulnak.

Csárdi még gyorsan megemlítette, hogy szerinte a választók valószínűleg nem értékelik képviseletnek, hogy a Momentum képviselőit lefújják könnygázzal, Szabó Tímea pedig miután elárulta, hogy ők többször voltak már a Gyorskocsi utcában hajnalban, mint a Momentum, a versengő együttműködést javasolta jövő évre.

Kunhalmi lezárásképp inkább Kovácsnak szólt be, mivel szerinte a szelekció nem demokratikus folyamat, ráadásul a fajelmélet alapja is. "Amit én hallottam az elmúlt másfél órában, az alapján ugyanazt a hibát követjük el, amit elkövetett az MSZP, elkövetett a Jobbik, elkövetett az LMP és most fog elkövetni a DK is. Mi hosszabbítjuk meg a NER-nek az életét." Kovács pedig összegezte azt, amit talán mindenki érzett: "Nem irigyellek benneteket, hogy ilyen beszélgetéseken töltitek az életeteket"- mondta az MKKP elnöke.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk