Hibásan mérlegelt a mentésirányító a Gálvölgyi János rosszullétéről szóló bejelentés fogadáskor

  • narancs.hu
  • 2023. május 12.

Belpol

A DK az Országos Mentőszolgálat vezetőjének menesztését követeli.

Hibásan mérlegelt a mentésirányító szerda délelőtt egy segélyhívás fogadásakor, ezt állapította meg a mentők belső vizsgálata – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-vel. Győrfi Pál korábban a sajtóban nyilatkozva jelezte, hogy vizsgálat indult a Gálvölgyi János színművész rosszulléte utáni riasztás fogadása ügyében

Az Országos Mentőszolgálat pénteki közleményében azt írta: minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak egy a mentőkhöz szerda délelőtt érkezett segélyhívás fogadása kapcsán. Elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is. A vizsgálat megállapította:

a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta.

Ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése. A mentőszolgálat közleményében kitért arra is, hogy a nehézlégzés – még ha már egy napja fennáll is – olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni. Hozzátették: a közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. A fentieket az is alátámasztja, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott és jelenleg is intenzív osztályos kezelésre szorul. A felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után.

Dr. Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi árnyékminisztere pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, „az elmúlt hetek eseményei ismét rávilágítottak arra, hogy az Orbán-kormány az egészségüggyel együtt tönkretette a mentőszolgálatot is. Ez többek között annak az eredménye, hogy az Országos Mentőszolgálatot egy olyan ember vezeti, aki nem vezetett szolgálatot és nem ismeri az irányítása alatt álló szervezet napi problémáit sem.” Hozzátette: „Csató Gábor ezzel szemben bármikor szó nélkül végrehajtja a kormány szakmaiatlan és veszélyes intézkedéseit is, mint az orvosi ügyeletek OMSZ alá szervezését, és nekimegy az orvosi kamarának is, ha éppen ezt diktálja a kormányzati érdek.” 

A DK ezért az Országos Mentőszolgálat vezetőjének azonnali menesztését követeli,

Dr. Komáromi Zoltán szerint ugyanis „az Országos Mentőszolgálatot pártkatonák nélkül, szakmai alapon kell újraszervezni, különben továbbra sem tudhatja senki az országban, hogy ha bajba kerül, jönni fog-e érte a mentő.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk