Az Európai Néppártban ülő KDNP-s képviselőt nem fogják zavarni a tiszások

  • narancs.hu
  • 2024. június 13.

Belpol

Az EPP szóvivője szerint a KDNP-nek nincs is vétójoga a Tisza Párt felvételét illetően. 

Mint arról beszámoltunk, Budapestre utazik Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és európai parlamenti frakciójának vezetője, hogy megismerkedjen a Tisza Párt vezetőségével és megválasztott EP-képviselőivel, Magyar Péter pártjának tagjai ugyanis az EPP képviselőcsoportjához csatalkoznának. 

Bár a Fidesz kilépett onnan, a KDNP még mindig az EPP tagja, Gulyás Gergely Miniszterlenökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón pedig kérdésre azt mondta, nem tartja elképzelhetőnek, hogy a KDNP és a Tisza Párt egy frakcióban üljön az Európai Parlamentben (EP). Szerinte két forgatókönyv lehetséges, hogy vagy a Tiszát nem veszik fel a Néppártba, vagy a KDNP kilép, ha felveszik – egy későbbi visszakérdezésre azonban minderről azt mondta, hogy ez csak az ő saját véleménye volt. 

A Euronews viszont megkereste az EP-ben a néppárti frakcióban ülő (és az EP-be ismételten bejutó) egy szem KDNP-s képviselőt, Hölvényi Györgyöt, aki arra a felvetésre, hogy hogyan reagálna arra, ha a frakció felvenne egy olyan pártot, amelynek deklarált célja, hogy véget vessen az Orbán-korszaknak Magyarországon, azt közölte, hogy a KDNP több mint 30 éve tagja az EPP-nek.

"Az, hogy a Tisza Pártból hét EP-képviselő idejön, nem okoz változást a tagságunkban"

– jelentette ki.

Hölvényi hangsúlyozta: a közelgő szavazás a Tisza Pártnak az európai parlamenti frakcióba való felvételéről, nem pedig az EPP páneurópai politikai családjába való belépéséről szól. "A párthoz való csatlakozás egy másfajta és lényegesen hosszabb folyamat."

A Euronews megkereste az EPP szóvivőjét is, aki elutasította azt a felvetést, hogy Hölvényi afféle kakukktojás lenne a frakcióban, különösen akkor, ha felvesz egy hétfős, névlegesen a magyarországi politikai családja bukása mellett elkötelezett képviselői csoportot. "Hölvényi a KDNP tagja és nem a Fideszé, mindig is az EPP-ben maradt, a KDNP pedig mindig is közös listán indult a Fidesszel" - mondta Pedro López de Pablo, az EPP frakció szóvivője.

A szóvivő azt is elmondta, a KDNP-nek nincs vétójoga a Tisza párt felvételét illetően, amelyről egyszerű többségi szavazással döntenek majd, de "biztosan van befolyásuk". Azt is mondta, a képviselőcsoport egyszerűen követni fogja a saját eljárási szabályzatát, amely kimondja, hogy nem néppárti képviselők csak akkor vehetők fel a parlamenti frakcióba, "ha elfogadják a néppárti képviselőcsoport politikai programját". 

Ez azt jelenti, hogy "az európai föderális egyesülés és integráció folyamatát" kell követni, és olyan alapvető értékeket kell támogatniuk, mint "a szabadság és a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok tiszteletben tartása és a szubszidiaritás".

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk