Ha tanárból kevesebb, iskolaőrből legalább biztosan több lesz

  • narancs.hu
  • 2023. július 7.

Belpol

A kormány 295 fővel növelné az állományt, amihez 2024-től évi 1,26 milliárd forintot biztosítanak.

Miközben a státusztörvény elfogadása után több ezer pedagógus mondhat fel a közoktatásban, egy csütörtök este közzétett kormányhatározat szerint 295 fővel növelnék az iskolaőr-állományt, amihez 2023-ban 654,5 millió forintot, 2024-től pedig évi 1,26 milliárd forintot biztosítanak – vette észre a Telex.

A rendőrség oldalán elérhető tájékoztató szerint a Pest megyei, illetve budapesti intézményekben dolgozó iskolaőrök a sikeres vizsga után bruttó 306 400 forintos munkabérre számíthatnak, míg a vidéki intézményekben szolgálatot teljesítők ennél valamivel kevesebb, bruttó 296 400 forintot kapnak. Emellett évi bruttó 200 ezer forintos cafetériát is ígér a rendőrség a jelentkezőknek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlése szerint februárban 581 iskolaőr teljesített szolgálatot az országban, az állomány feltöltöttsége ekkor 85 százalékos volt. Az iskolaőrök rendszerét 2020 nyarán szavazta meg a parlament a kormánypártok kezdeményezésére. A szakmai szervezetek tiltakoztak az iskolaőrség ellen, szerintük az iskolai erőszak problémáját a megelőzéssel lehetne orvosolni. 

Az iskolaőrség 2020. szeptember elsejei bevezetése óta összesen 618 esetben intézkedtek az iskolaőrök. Ezek közül 152 alkalommal büntetőeljárás, 77 esetben pedig szabálysértési eljárás indult – válaszolta márciusban a rendőrség a Népszava kérdésére.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Nyereséges évet zárt a Penny

  • narancs.hu

A "szolidan vásárlók boltja" több mint négymilliárdos nyereséget könyvelhetett el, míg több üzletlánc is veszteséggel zárta a tavalyi évet.