Hadházy: Spanifer gurtnival rögzítették Verőcén a megrongálódott vártornyot stilizáló emlékművet

  • narancs.hu
  • 2023. április 11.

Belpol

Elfújta a nagy szél a római kori limes romjai mellé 220 millió forintból felállított "ketrecet".

Mint arról lapunk is beszámolt, március közepén az időjárási viszontagságok miatt, pontosabban a nagy szél okán megrongálódott a verőcei dunai limes emlékmű. A katasztrófavédelem intézkedésére volt szükség, mert közlésük szerint "a 12-es főút mellett lévő fém torony lemezfedését megbontotta a viharos erejű szél. A lógó bádog veszélyeztette az arra közlekedőket."

Most Hadházy Ákos látogatott a helyszínre, ahol vélhetően az erős szél óta nem történt meg az emlékmű helyreállítása. Lapunknak az eset történtekor a katasztrófavédelem szóvivője úgy nyilatkozott, hogy "a váci hivatásos tűzoltók tűzoltólétra segítségével rögzítették a lógó lemezeket, ezzel megszüntették a veszélyes helyzetet”.  Úgy tűnik, azóta is ugyanazzal a rögzítéssel biztosítják az emlékmű stabilitását. 

 
 
Elfújta a szél a verőcei limes emlékművet
Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

A független országgyűlési képviselő Facebook posztjában azt írta:

Szánalmas: szó szerint egyszerűen elfújta a szél Verőcén a római kori limes romjai mellé 220 millió forintból felállított, vártornyot stilizáló ketrecet. Szerencsére volt kéznél spanifer gurtni (rakományrögzítő kötél), így nem dőlt teljesen össze..."

 
Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

Hadházy fotókkal illusztrálva hozzátette, " a 220 millióból persze nem csak ez „valósult meg“, de a többi „turisztikai attrakció“ ha lehet, még szánalmasabb és szégyentelibb. A „kiállító tér + büfé“ szerepét ugyanis a vízművek egy minimálisan kikupált trafóháza kapta meg. A „tematikus római kori játszótérről“ pedig jobb nem beszélni."

A kilátóval lapunk tavaly év végén foglalkozott részletesebben. Az már 2019-ben ismert volt, hogy az egykori római hídfőállás területén emlékművet alakítanak ki 220 millió forintból. A projekt befejezésének határideje 2022 vége volt, de az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a beruházás a munkadíj és az építőanyagárak miatt megdrágult, ezért az átadás időpontját áttolták tavaszra.

Hadházy hozzátette, az előzményekhez tartozik, hogy bár eredetileg tervben volt, végül a visszalépésünk miatt magyar helyszínek nélkül lett a világörökség része a római határvonal több emléke a Duna mentén, Németországtól Szlovákiáig. "Akkor Magyarország 2,5 milliárdot kapott volna az UNESCO-tól. Erről szintén lemondtunk, de végül az L. Simon László fideszes kultúrharcos vezette Nemzeti Múzeum vezette konzorcium csak lehívott 820 millió forint EU-s támogatást. Talán úgy gondolhatta L. Simon, hogy EU-s pénzt sokkal könnyebb ellopni, mint egy célzott UNESCO támogatást. Mindenesetre valami egészen pofátlan módon titkolja, hogy milyen szerződésekkel tudja lefedni ezt a 820 milliót."

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk