Ausztria az ellenőrzés meghosszabbítását tervezi a magyar és a szlovén határon

Belpol

Az illegális bevándorlás elleni küzdelem miatt.

Ausztria azt tervezi, hogy május 11-től további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a magyar és a szlovén határon – mondta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter kedden az ORF osztrák közszolgálati műsorszolgáltatónak.

"Az elkövetkező napokban tájékoztatjuk az Európai Bizottságot, hogy meg kell hosszabbítanunk ezeket a határellenőrzéseket" – tudatta a miniszter. Hozzátette, hogy

a schengeni övezet szabad utazási szabályainak további felfüggesztésére az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében van szükség.

Ausztria legutóbb tavaly októberben hosszabbította meg a schengeni belső határon ideiglenesen visszaállított határellenőrzést újabb hat hónappal.

Karner megjegyezte:

tavaly "hihetetlenül nagy volt a migrációs nyomás", ezért "szükségessé vált az ellenőrzés folytatása".

Közölte, az intézkedés eredményességét jelzi, hogy jelentősen csökkent a menedékkérők száma Ausztriában. Míg tavaly novemberben még 12 ezren folyamodtak menedékért az országban, idén februárban már csak 2600-an.

A belügyminiszter szerint a következetesség jegyében folytatni kell az ellenőrzést. Elmondta,

amíg nem működik az Európai Unió külső határainak védelme, addig viselni kell az ellenőrzés milliós költségeit az osztrák lakosság biztonsága érdekében.

Az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a migrációs nyomás Szlovéniában és Olaszországban, ezért Ausztriának időben kell reagálnia, illetve fel kell készülnie, hogy "mindenáron elkerülje a tavalyi helyzet" megismétlődését – hangoztatta Karner. A tárcavezető rámutatott: fokozni kell a nyomást az embercsempész maffián. Hozzátette, az idei év első negyedében mintegy nyolcvan embercsempészt vettek őrizetbe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.