1993-as struktúrára épül majd a nemzeti egészségprogram, amitől Kásler Miklós a javulást várja

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 3.

Belpol

Látványos eredményeket pedig csak a 2030-as évekre ígér a miniszter.

A kormányzati szereplőket mindig keresztkérdés nélkül kérdező Magyar Időknek beszélt az új népegészségügyi programról Kásler Miklós, aki szerint a programmal az a céljuk, hogy javuljon a magyar lakosság egészségi állapota, várható élettartama és életminősége, valamint csökkenjen a népbetegségek miatti halálozás.

Kásler nagy bejelentése túlmutat még a tízparancsolaton is, csak konkrétumokat nem tartalmaz

Megtörtént a bejelentés bejelentésének a bejelentése. Kásler lassan már bravúrosabban bánik a késleltetés és feszültségkeltés szappanoperai eszközeivel, mint a legügyesebb sorozatírók. Mindenesetre miután bejelentette, hogy ma bejelent, végre azt is elmondta a mai, Semmelweis-napi központi ünnepségen, hogy mi a nagy hír. A nagy hír az, hogy (f)elismerték a kórházi fertőzések problémáját, és „egy komplex cselekvési programot készítettek elő”.

Kásler még azt is elmondta, hogy „rekordgyorsasággal” készül a program, amely a nemzeti nevet kapta, és amely szerinte „széles körű szakmai és társadalmi konszenzuson alapul”, bár az nem derült ki, ez mit is takar pontosan.

Az viszont igen, hogy az egészségprogramok a Nemzeti Rákellenes Program struktúrájára fognak épülni, amelyet 1993-ban éppen Kásler irányításával az Országos Onkológiai Intézet állított össze, és amely a cikk szerint „a WHO irányelveinek egyik alapmunkájává vált”.

Ám Kásler szerint a népegészségügyi program eredményei tizenöt-húsz éven belül lesznek látványosak, szerinte ugyanis hosszú távban kell gondolkodni, nem négyéves politikai ciklusokban. Ezt akár Orbán Viktor is mondhatta volna, aki a miniszterelnöki székfoglaló beszédében azt mondta, 2030-ig tervez.

Figyelmébe ajánljuk