Handó újra beleszállt az őt kritizáló bírói tanácsba

  • narancs.hu
  • 2019. február 11.

Belpol

Handó Tünde most éppen az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjainak pártatlan bíráskodását vonta kétségbe.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökeként Handó Tünde egy belső üzenetben többek között azt írta: reméli, hogy az OBT tagjai ítélkezésük során bírói kötelezettségüknek megfelelően függetlenül és pártatlanul járnak el. Nem pedig úgy, mint amikor OBT-tagként tevékenykednek, mert ilyenkor Handó szerint valótlanságokat állítanak, sőt még a sajtóval is összejátszanak – tudta meg a Népszava.

Handó üzenete már csak azért is meglepő, mert semmi köze a bírák szakmai – azaz bíráskodási, ítélkezési – munkájához. A törvény szerint az OBH-elnökeként a bírósági igazgatás irányítása a dolga, szigorúan elválasztva az ítélkezéstől. Az OBH elnökeként eddig tartotta is magát ehhez, és az OBT-t és tagjait "csak" mint a tanács tagjait támadta – most először azonban a szakmai munkájukat is.

Nem először csapnak össze. Tavaly augusztusban egy másik kiszivárgott Handó-levélből kiderült, az OBH-elnök arra kérte az általa kinevezett bírósági vezetőket, az ítélőtáblai és törvényszéki elnököket, hogy legalább három törvénytelenséget találjanak az OBT működésében.

Handó most azért üzent, mert az OBT szerdai ülésén megtárgyalta és nyilvánosságra hozta az OBH-elnök pályázatelbírálási gyakorlatát és a tanács felé fennálló kötelezettségeinek teljesítését vizsgáló bizottság jelentését. Eszerint Handó több esetben nem tett eleget törvényi kötelezettségeinek, s figyelmen kívül hagyta a törvényességi jelzéseket is. Az OBH-elnök február 22-ig kapott haladékot az OBT-től, hogy megtegye észrevételeit.

A bírói tanács Alaptörvényben rögzített feladata az OBH-elnök ellenőrzése. Handó azonban az előző, tavaly tavaszi kritikus jelentés óta illegitimnek tartja az OBT-t és nemt teljesíti a tanács iránti kötelezettségeit, így például nincs idei elfogadott költségvetése az OBT-nek.

Figyelmébe ajánljuk