Harminc évig titkos, miért honvédségi helikopteren szállították az Orbánt kérdező Fox-riportert

 • narancs.hu
 • 2021. augusztus 27.

Belpol

Tényleg katonai gépen utazott a Fox News sztárriportere, de a részletek nem a nyilvánosságra tartoznak a honvédelmi tárca szerint.

A Magyar Honvédség helikopterével repült Röszkére Tucker Carlson, hogy megcsodálja a határkerítést – írta meg korábban a 444.hu. Az Orbán Viktorral is interjút készítő riporter Orbán Balázs államtitkár – egyben a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke – társaságában utazott.

Programjuk szemet szúrt a DK-s Vadai Ágnesnek, s az egykor honvédelmi államtitkárként dolgozó képviselő írásbeli kérdésekkel fordult Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez, amiben a részletekről érdeklődött. Vadai szerette volna megtudni, hogy

 • Valóban katonai helikopterrel szállították Tucker Carlsont, a Fox News riporterét?
 • A kormány vagy a Mathias Corvinus Collegium meghívására érkezett Budapestre Carlson?
 • Amennyiben a kormány vendége volt, milyen közérdek indokolta a meghívását?
 • Mi indokolta, hogy a Magyar Honvédség helikopterével egy kuratóriumi elnök kíséretében szállítsák a határra?
 • Ki engedélyezte Carlson helikopterezését?
 • Mennyibe került ez a helikopteres kiruccanás?
 • Ki fizette a költségeket?
 • Az eset kapcsán megállapítható-e a 3/2006. (II. 2.) HM rendelet katonai repülésre vonatkozó szabályainak megsértése?

Minden törvényes, minden titkos

Benkő válaszában elismerte, honvédségi helikopter szállította Tuckert, de ez szerinte „az érvényes jogszabályok maradéktalan betartásával” történt, nem sértettek törvényt.

Hogy a riportert miért katonai járművel vitték a magyar-szerb határra, és hogy mennyibe került az utazás, azt a miniszter nem árulta el, arra hivatkozva, hogy a honvédelemről szóló törvény szerint a Honvédség haditechnikai eszközeire vonatkozó adatok nem nyilvánosak.

Azt már Vadai és Benkő levelezését kiszúró hvg.hu tette hozzá, hogy az említett törvény 30 évre titkosítja a kérdéses adatokat – így Tucker Carlson utazásának költségeit is. A kérdéses adatokat a Magyar Honvédség parancsnokának javaslatára egyébként épp a honvédelmi miniszter, vagyis Benkő hozhatná nyilvánosságra.

Tucker Carlson magyarországi látogatása alatt a Mathias Corvinus Collegium programján is fellépett, és mintegy negyedórán keresztül faggatta Orbán Viktort a Karmelita Kolostor könyvtárában.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

 • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

 • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.