Harminc évig titkos, miért honvédségi helikopteren szállították az Orbánt kérdező Fox-riportert

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 27.

Belpol

Tényleg katonai gépen utazott a Fox News sztárriportere, de a részletek nem a nyilvánosságra tartoznak a honvédelmi tárca szerint.

A Magyar Honvédség helikopterével repült Röszkére Tucker Carlson, hogy megcsodálja a határkerítést – írta meg korábban a 444.hu. Az Orbán Viktorral is interjút készítő riporter Orbán Balázs államtitkár – egyben a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke – társaságában utazott.

Programjuk szemet szúrt a DK-s Vadai Ágnesnek, s az egykor honvédelmi államtitkárként dolgozó képviselő írásbeli kérdésekkel fordult Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez, amiben a részletekről érdeklődött. Vadai szerette volna megtudni, hogy

  • Valóban katonai helikopterrel szállították Tucker Carlsont, a Fox News riporterét?
  • A kormány vagy a Mathias Corvinus Collegium meghívására érkezett Budapestre Carlson?
  • Amennyiben a kormány vendége volt, milyen közérdek indokolta a meghívását?
  • Mi indokolta, hogy a Magyar Honvédség helikopterével egy kuratóriumi elnök kíséretében szállítsák a határra?
  • Ki engedélyezte Carlson helikopterezését?
  • Mennyibe került ez a helikopteres kiruccanás?
  • Ki fizette a költségeket?
  • Az eset kapcsán megállapítható-e a 3/2006. (II. 2.) HM rendelet katonai repülésre vonatkozó szabályainak megsértése?

Minden törvényes, minden titkos

Benkő válaszában elismerte, honvédségi helikopter szállította Tuckert, de ez szerinte „az érvényes jogszabályok maradéktalan betartásával” történt, nem sértettek törvényt.

Hogy a riportert miért katonai járművel vitték a magyar-szerb határra, és hogy mennyibe került az utazás, azt a miniszter nem árulta el, arra hivatkozva, hogy a honvédelemről szóló törvény szerint a Honvédség haditechnikai eszközeire vonatkozó adatok nem nyilvánosak.

Azt már Vadai és Benkő levelezését kiszúró hvg.hu tette hozzá, hogy az említett törvény 30 évre titkosítja a kérdéses adatokat – így Tucker Carlson utazásának költségeit is. A kérdéses adatokat a Magyar Honvédség parancsnokának javaslatára egyébként épp a honvédelmi miniszter, vagyis Benkő hozhatná nyilvánosságra.

Tucker Carlson magyarországi látogatása alatt a Mathias Corvinus Collegium programján is fellépett, és mintegy negyedórán keresztül faggatta Orbán Viktort a Karmelita Kolostor könyvtárában.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?