Hat korrupciógyanús ügyben tettek eddig feljelentést a fővárosban

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 21.

Belpol

Két esetben a Főtáv, egy-egy ügyben pedig a közterület-fenntartó, az önkormányzat, a BKK és a frakcióvezetők tettek feljelentést.

A Fővárosi Közgyűlés 2020 júniusában alakított vizsgáló bizottságot a korábbi ciklusok 10 korrupciógyanús esetének felgöngyölítésére, a Népszava kikérte az eddig már megtett feljelentésekről szóló dokumentumokat, hogy megnézze, hogyan haladnak. Az eredetileg tevezettekhez képest összesen hat nyomozás vagy per indult eddig a fővárosi felelősségre vonás részeként, az örökölt ügyeket vizsgáló bizottság hosszabbítana. 

A cikk szerint két esetben a Főtáv, egy-egy ügyben pedig a közterület-fenntartó, az önkormányzat, a BKK és a frakcióvezetők tettek feljelentést.

Mivel az ügyek folyamatban vannak, a fővárosi vizsgálóbizottság elnöke, Havasi Gábor kezdeményezte a testület mandátumának meghosszabbítását. Ezt azzal indokolja, hogy a koronavírus járvány miatt nyolc hónapig nem tudtak ülésezni: bár ebben az időszakban is gyűjtötték a releváns dokumentumokat, de meghallgatásokat nem tarthattak.

A testületnek az eredeti szervek szerint 2021 végére kellett volna összegző jelentést készíteniük, de a fenti okok miatt csak két ügy (parkolási rendszer, a patkányirtás) szerepelhetett a bizottság ülésein. 

  • A Főtáv  feljelentést tett a cég ismeretlen tettes ellen különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt. Az ügyben a menesztett Mitnyan György korábbi főigazgató lehet érintett, a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Gazdaságvédelmi Osztálya azóta is nyomoz az ügyben.
  • Szintén a Főtűv tett feljelentés egy másik Mitnyant érintő ügyben. A Főtáv Zrt.-nél felmerült éves bérfizetési gyakorlat ügyét a NAV vizsgálja.
  • A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. szintén 2021 áprilisában tett feljelentést különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt. A BRFK azóta is nyomoz. 
  • A fővárosi állatkert biodóm beruházását első körben a főváros cége, az Enviroduna vizsgálta: kiderült, hogy a 34,4 milliárdért felhúzott építmény készültsége nem felel meg a kulcsrakész követelményeknek, nem érvényesíthető a garancia és súlyos összegeket emészt fel az üzelemtetés is, miközben az egész létesít,ény értéke már a 2024-es megnyitóra milliárdokkal csökken. A  főpolgármesteri hivatal 2020 októberében tett feljelentést hűtlen és hanyag kezelés miatt, ám a bejelentés alapján indított eljárást a Nemzeti Nyomozóiroda idén júliusban megszüntette bűncselekmény hiányában.
  • Karácsony Gergely felkérésére a BKV vizsgálatot rendelt meg a moszkvai metrókocsi-rendelésekről, négy koalíciós frakcióvezető idén márciusban tett hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést, de a rendőrség meghökkentően gyorsan bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet.

Nem jutott el feljelentésig a Főkert Zrt. feladatvégzési és al vállalkozói rendszerének vizsgálata, utóbbi eredményeként a a Főkert vezérigazgatója távozott. Emellett menesztették a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. korábbi vezetőjét is, egy elkaszált 200 milliós médiatender ügye miatt, de ekkor sem történt feljelentés.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk