Hatmilliárd forint közpénzt kapott a Fudan alapítvány a semmire

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 12.

Belpol

Nemcsak azt nem tudni, mit csinálnak a pénzből, de még azt sem, hogy hol csinálják ezt.

A kínai Fudan Egyetem vagyonkezelő alapítvány több mint 6 milliárd forint közpénzt és négy ingatlant kapott, de nemcsak nem tudni, pontosan mit is csinálnak a támogatással, hanem még csak nem is övék a négy ingatlan – mondta Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese egy szombaton Facebookra feltöltött videóban.

Az eredeti törvény szerint az alapítvány 600 millió forint mellett négy ingatlant kapott az államtól, de a négy ingatlan tulajdoni lapján az látszik, hogy ezek nem kerültek a tulajdonukba: kettő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőé, kettő pedig a már megszűnt BMSK Zrt.-é.

A 2022-es beszámolón az látszik, hogy nemcsak az említett 600 milliót kapták meg, hanem további 6 milliárd forintot is. Ez az a 6 milliárd lehet, amit az akkori Technológiai és Ipari Minisztérium ígért oda 2022 első negyedévében.

https://www.facebook.com/watch/?ref=embed_video&v=1069395587389181

A kormánynak eredetileg tavaly december 31-ig kellett volna beszámolnia a beruházásról és költségekről, de két héttel a határidő előtt kitolták jövő nyárra, 2024 júniusára.

„Van tehát egy alapítvány, amely a törvényben előírt ingatlanokat nem kapta meg, ahhoz a nem létező egyetemhez, amelynek az üzemeltetésére létrejött, de extra 6 milliárdot igen, attól a kormánytól, amely szerint a projekt nincs napirenden”

– mondta Tompos.

A képviselő megemlíti, hogy hasonló kérdéseket a kormánypárti Mandiner is feltett, azzal a különbséggel, hogy nekik válaszoltak: akkor azt írták, a 2021-ben az előkészítésre kapott forrásokat lekötötték, hogy megőrizzék értéküket, és megfelezték a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok tiszteletdíját, jelenleg az egyetemi curriculumra, illetve az akadémiai fejlesztésre fókuszálnak.

Csakhogy egyáltalán nem tiszta, mit csinál ez az alapítvány, de az sem, hol csinálja ezt: a DK-s Vadai Ágnes  írásban küldött kérdést az ügyészségnek arról, hogy mi is történik a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvánnyal, amit Polt Péter feljelentésként értékelt, és az V. kerületi rendőrség nyomozhat az ügyben. Az alapítványt ugyanis nem találni se a korábbi, Márvány utcai székhelyükön, se a bejelentetten a Kéthly Anna téren, de nincs e-mailes vagy telefonos elérhetőségük sem.

nyitókép: tüntetés a Fudan ellen Budapesten 2021-ben

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Ellopták a hőgyészi kastély fölül a tetőt

Az egykor Ghaith Pharaonhoz tartozó kastély tetején jelenleg befolyik a víz, miután valakik lelopták a tetőről a rézborításokat. A kastély céges tulajdon, a kézbesítési megbízott elérhetetlen, az önkormányzat csak annyit tehet, hogy közpénzen fóliát tetet fel a további állagromlás megelőzésére, de ez nem feladatuk.