Helyet csinált a Fidesz Menczer Tamásnak

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Belpol

Csenger-Zalán Zsolt, akit Szél Bernadett legutóbb majdnem legyőzött, inkább megy Ausztráliába nagykövetnek. 

Csenger-Zalán Zsolt helyett Menczer Tamást indítja a kormánypárt Pest megye 2-es, Budakeszi központú választókerületében – tudta meg a HVG. Az eredetileg MDF-es, majd fideszes Csenger-Zalán Zsolt 2014-ben és 2018-ban is győzött ebben a választókerületben, de legutóbb rezgett a léc, mert Szél Bernadett csak 296 vokssal kapott kevesebbet nála. 

Szél most ugyanitt indul, és bár van DK-s ellenfele az előválasztáson, Hegyesi Beáta személyében, van esélye arra, hogy ő legyen az ellenzék közös jelöltje az országgyűlési választásokon 2022-ben.

A cikk szerint emiatt születhetett meg az a döntés a Fideszben, hogy nagyobb győzelmi eséllyel induló jelöltet indítsanak itt. A HVG információi szerint a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás nem véletlenül szerepel gyakran a választókerületben, és feltűnő, hogy szerepléseit dokumentálja is a Facebookon, mi több, Szél Bernadettet, leendő ellenfelét is kritizálta. A HVG-nek nem sikerült elérnie Menczert, de a politikus korábban a Telexnek azt mondta, hogy még nem döntöttek az ő egyéni indulása ügyében, a Fidesz döntéshozatali rendje szerint év végére születhet meg a határozat erről. 

Menczer 1984-ben született Pécsett, Baján nőtt fel, gyerekkora óta futballozott, majd a versenyszerű sportot abbahagyta, de a közmédia kommentátoraként ő közvetítette a 2012-es futball Európa-bajnokság mérkőzéseit.  A sportriporter 2015 elején került a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, a mostani parlamenti ciklusban lett a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

A jelenlegi képviselő, Csenger-Zalán Zsolt pedig Magyarország ausztráliai nagykövete lesz, Mikola István egykori egészségügyi minisztert váltva. Hétfőn már meg is hallgatja az Országgyűlés Külügyi Bizottsága.

A HVG elérte Csenger-Zalán Zsoltot, aki azt mondta, tényleg felkérték a diplomáciai tisztségre, és ez a megbízás találkozott a személyes elképzeléseivel. Ez azzal jár, nem indul újra egyéni körzetben, és a karrierjét egy diplomáciai közszolgálattal fejezi be, ami szép feladat, és még Ausztrália is vonzza, mert ott „jelentős a magyar diaszpóra”. A megbízatást azzal a feltétellel vállalta, hogy kitölti a mandátumát, és a választások után megy Ausztráliába.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk