Helyet csinált a Fidesz Menczer Tamásnak

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 17.

Belpol

Csenger-Zalán Zsolt, akit Szél Bernadett legutóbb majdnem legyőzött, inkább megy Ausztráliába nagykövetnek. 

Csenger-Zalán Zsolt helyett Menczer Tamást indítja a kormánypárt Pest megye 2-es, Budakeszi központú választókerületében – tudta meg a HVG. Az eredetileg MDF-es, majd fideszes Csenger-Zalán Zsolt 2014-ben és 2018-ban is győzött ebben a választókerületben, de legutóbb rezgett a léc, mert Szél Bernadett csak 296 vokssal kapott kevesebbet nála. 

Szél most ugyanitt indul, és bár van DK-s ellenfele az előválasztáson, Hegyesi Beáta személyében, van esélye arra, hogy ő legyen az ellenzék közös jelöltje az országgyűlési választásokon 2022-ben.

A cikk szerint emiatt születhetett meg az a döntés a Fideszben, hogy nagyobb győzelmi eséllyel induló jelöltet indítsanak itt. A HVG információi szerint a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás nem véletlenül szerepel gyakran a választókerületben, és feltűnő, hogy szerepléseit dokumentálja is a Facebookon, mi több, Szél Bernadettet, leendő ellenfelét is kritizálta. A HVG-nek nem sikerült elérnie Menczert, de a politikus korábban a Telexnek azt mondta, hogy még nem döntöttek az ő egyéni indulása ügyében, a Fidesz döntéshozatali rendje szerint év végére születhet meg a határozat erről. 

Menczer 1984-ben született Pécsett, Baján nőtt fel, gyerekkora óta futballozott, majd a versenyszerű sportot abbahagyta, de a közmédia kommentátoraként ő közvetítette a 2012-es futball Európa-bajnokság mérkőzéseit.  A sportriporter 2015 elején került a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, a mostani parlamenti ciklusban lett a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

A jelenlegi képviselő, Csenger-Zalán Zsolt pedig Magyarország ausztráliai nagykövete lesz, Mikola István egykori egészségügyi minisztert váltva. Hétfőn már meg is hallgatja az Országgyűlés Külügyi Bizottsága.

A HVG elérte Csenger-Zalán Zsoltot, aki azt mondta, tényleg felkérték a diplomáciai tisztségre, és ez a megbízás találkozott a személyes elképzeléseivel. Ez azzal jár, nem indul újra egyéni körzetben, és a karrierjét egy diplomáciai közszolgálattal fejezi be, ami szép feladat, és még Ausztrália is vonzza, mert ott „jelentős a magyar diaszpóra”. A megbízatást azzal a feltétellel vállalta, hogy kitölti a mandátumát, és a választások után megy Ausztráliába.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.