Hernádi: Hatalmas tévedésnek tartom, ha egy kormány azt gondolja, a piac minden lépését képes szabályozni

  • narancs.hu
  • 2024. január 2.

Belpol

"Magyarországon korábban kiszámítható gazdaságpolitika volt."

A 41 forintos áremelkedés nem kevés, de sokat segít a helyzeten, hogy az üzemanyagok ára az év végén jelentősen csökkent – mondta Hernádi Zsolt, a Mol vezetője az Indexnek adott interjújában.

Az uniós előírás miatt bevezetett jövedéki adó emelésről azt mondta, hogy azt Magyarország hosszú ideig elmulasztotta érvényesíteni.

De valljuk be, ez nem az unió költségvetését gyarapítja, hanem a magyar államét.

Elmondása szerint az, hogy két részletben vezetik be a drágulást, egyszerű üzleti döntés volt, egyébként meg a fuvarozók is jól járnak vele.

Az idei árakról azt mondta, "valószínűleg jelentős árcsökkenés nem várható", hisz' túl sok a konfliktus a világban. "Egy közel-keleti front megnyitása akár 15 százalékos áremelést is eredményezhet a hazai piacon" – fogalmazott, hozzátette, hogy a szám spekulatív, hiszen a válságok súlyától és konkrét jellegétől függően akár sokkal nagyobb is lehet az árrobbanás.

"Ha újabb front nyílik a térségében, és a globális olaj- és gázkereskedelem Széll Kálmán terét, a Hormuzi-szorost lezárják, ahol a teljes kőolajpiac 20 százaléka halad át, akkor akár 70-80 százalékos áremelkedéssel is lehet számolni. Az ökölszabály szerint

1 százalékos termeléskiesés a világpiacon rövid távon 10 százalékos áremelkedést indukálhat"

– fogalmazott Hernádi.

Azt ugyanakkor tagadja, hogy az árak emelkedése jó lenne az olajcégeknek, szerinte ezek a cégek "nem szeretik a háborúkat", hisz' "egy konfliktus rettentően összezavarja a piacokat", és amúgy is, az olajcégeknek csak rövid távon jó, ha emelkednek az árak, hosszú távon az egyensúlyi helyzet hozza a legtöbbet.

Hernádi kérdezték az ársapkáról is, melyről nem éppen van jó véleménye: "Röviden úgy mondanám: megtanultuk, hogy amiről azt hittük, soha nem jön vissza, az képes visszatérni.

Azt hittük, hogy a szocializmus végével többé nem nyúlnak bele ennyire drasztikusan a piaci folyamatokba.

Azt hittük, hogy már nem kell olyan ellátási nehézségekkel szembenéznünk, mint a taxisblokád idején." Mindehhez hozzátette azt is, hogy

továbbra is hatalmas tévedésnek tartom, ha egy kormány azt gondolja, hogy a piac minden lépését képes szabályozni".

Arról beszélt, hogy "Magyarországon korábban kiszámítható gazdaságpolitika volt, ez az időszak 2020-ig, a Covid-járvány betöréséig tartott. Ezt kellene visszahozni."

Azt mondta, "semmilyen piaci racionalitás mentén nem lehet amellett érvelni, hogy az orosz kitettséget radikálisan csökkentsük és egy másikra cseréljük". Példaként elmondta, hogy bár növelték délről a kőolajbeszerzést, de nehezítés, hogy a horvátok kihasználják monopolhelyzetüket és az általuk meghatározott szállítási költség még mindig a négyszerese a "méltányos piaci árnak".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk