Európa Tanács jelentése: komoly szavazati előnyt jelent a kormánynak a közmédia megszerzése

  • narancs.hu
  • 2020. május 1.

Belpol

Súlyos megállapításokat tesz a magyar médiahelyzetről az Európa Tanács friss jelentése.

A közmédia kormány általi befolyásoltságáról ír az Európa Tanács friss médiahelyzeti jelentésében - szúrta ki az Index Eurológus blogja. A jelentést az Európa Tanács újságírók biztonságát segítő platformja adta ki a sajtószabadság május 3-i világnapja alkalmából.

A jelentés szerint "a közmédia Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon a kormány szócsövévé vált, amely kényelmes propagandaeszközként működik a választások előtt és alatt", és azt is megállapítja, hogy

a 2019-es választások során a lengyel és magyar kormányok olyan módon avatkoztak bele a médiaszektor – főként a közmédia – működésébe, hogy azzal a kormánypártok komoly szavazati előnyre tettek szert.

A jelentés Magyarországról és Lengyelországról szóló fejezete szerint a sajtószabadságot és a média sokszínűségét két tényező fenyegeti a leginkább: a közmédia átalakulása kormánymédiává és a magánszektor feletti állami ellenőrzés megerősítése, valamint az újságírók és más médiaszereplők zaklatása.

A jelentés szerint 2019 novemberében egy hét partnerszevezetből álló tényfeltáró bizottság járt Budapesten, akik megállapították, hogy az Orbán-kormány 2010 óta szisztematikusan dolgozik a sajtó függetlenségének, szabadságának és sokszínűségének leépítésén, és az EU országai között példátlan mértékű ellenőrzést épített ki a média felett.

Kitérnek arra is, hogy a kormány összehangolt stratégiát alkalmazott a piac manipulálására és a média ellenőrzésére, melynek során számos sajtóorgánumot bezáratott vagy a kormánybarát médiabirodalomba terelt – ezek közös és korlátozott hírforrásból dolgoznak masszív állami támogatás mellett, miközben a független sajtótermékek finanszírozása ellehetetlenül.

Megállapítják azt is, hogy

a kormány hegemón médiapiaci helyzetének köszönhetően sikeresen elzárta a lakosság jelentős részét a kritikus és független információ- és hírforrásoktól.

Ezzel párhuzamosan a független újságírók a kormány átfogó diszkriminációjával szembesülnek, amikor a kormányzati tisztviselők nem hajlandóak az érdemi kommunikációra, illetve megtagadják tőlük a közérdekű információkhoz való hozzáférést vagy a bejutást egyes középületekbe, eseményekre, valamint a független újságírókat rendszeresen külföldi ügynököknek, politikai aktivistáknak bélyegzik.

A jelentés azt is megemlíti, hogy tavaly novemberben az Index két újságíróját antiszemita támadások érték, amikor kiplakátolták tavaly az arcképüket a budapesti utcákon, a gyűlöletkampány jelentőségét pedig a most már kizárólagosan a kormány álláspontját közvetítő közmédia is felerősítette.

Cring-crangg: Itt a friss Narancs!

A hé meg a hó és a bicikli, mint fő ellenség. De mi minden van még a lapban? A címlapon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Az interjúban szóba kerülnek álkutatók, nullkilométeres tehénpásztorok, a felelőtlen járványkezelés és az OLAF nyomozásai is. Támadások kereszttüzében áll a WHO a lassúnak tartott intézkedések és vélelmezett Kína-barátsága miatt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?