Hiába, költekezésben verhetetlen az MNB – Közel 40 millióért szőnyeg, 63 millióért Pallas Athéné-szobor

  • narancs.hu
  • 2018. május 5.

Belpol

Továbbra sem finomkodnak a Pallas Athéné-alapítványok. De már nem is tagadják.

Kikérte és megkapta az Átlátszó a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak friss, 5 millió forint feletti költéseiről szóló listáját. Mint írják, a dokumentumokban több érdekes tétel is akad.

Az már korábban is nyilvánosságra került, hogy az MNB több mint 20 millió forintért vásárolt kézi csomózású szőnyegeket az alapítványok Úri utcai ingatlanába, ahol egy doktori iskola üzemel majd. Ám az nem volt ismert, hogy ez valójában nem a végösszeg, hisz’ 2018 februárjában ismét majdnem ugyanennyi pénzt, csaknem 20 millió forintot költöttek szőnyegvásárlásra. Az első szőnyegrendelés 21,5 millió forintról szólt, az új, eddig nem nyilvános rendelés 16,7 millió forintról, a két vásárlás végösszege így már 38 millió forint. (Az MNB-alapítványok megerősítették, hogy két külön tételről van szó.)

Ám nem csak a szőnyegekre vannak rákattanva az MNB-alapítványoknál. 2018 januárjában egy Pallas Athéné-szobrot is rendeltek 63,5 millió forintért egy másik ingatlanba, a Lónyay-villába, ahová bútorokat, vagyis „bútor szobrokat” is terveztetnek 34,5 millió forintért.

De sok pénz vándorolt már eddig is az alapítványoktól a Provital Zrt.-hez is, amely cég tulajdonosa Antal Kadosa Adorján, akit Mészáros Lőrinc embereként tartanak számon.

(Átlátszó)

Figyelmébe ajánljuk