Hiányzott két felkiáltójel

  • Bárdos Deák Ágnes
  • 2015. április 8.

Belpol

A Szabadság téri tüntetők ellen folyó per abszurd jeleneteiről beépített emberünk, Bárdos Deák Ágnes tudósít. „Ön biztos jobban tudja, miért vagyunk itt” – szólt a bíró.

Pesti Központi Kerület Bíróság, Markó utca, 2015. április 2.

Előzmények

2014 áprilisában a Szabadság téren „a német megszállás áldozatainak emlékére” állítandó emlékmű társadalmat megosztó és múlthamisító üzenetét feltáró polgári engedetlenkedők közt utolsóként Scheili Magdolna ügyét tárgyalta a bíróság, első fokon. A többiek ügye mára már lezárult: voltak, akik ellen ejtették a vádat, voltak, akik megrovásban részesültek, és voltak, akik dacból vagy feledékenységből nem fellebbeztek: utóbbiak pénzbírságot fizettek, ketten közülük adakozásból állták a cechet.

A vádlott

Gábor és Magdolna

Gábor és Magdolna

 

A rongálás tényét nem ismerte el – de a firkálásét igen, melyet szándékegységben ketten követtek el, a véleménynyilvánítási szabadság jegyében. Scheili Magdolna élettársával, Farádi Gáborral együtt fújta fel a plusz két felkiáltójelet az építkezési fóliára egy korábban, másvalaki által felspréjzett felirat végére, mely így szólt:

Say no to the falsification of history, national poisement, deniing of the hungarian holocaust!

Az ügyésznő

Feketére lakkozott körömmel kicsit a Harry Pottert idézi – plusz a talár, ami a földet söpri ültében. A rongálás minősítését fenntartja, szerinte a véleménynyilvánítás határa a magán- és/vagy köztulajdon sérthetetlensége. Mivel az építkezési fólián kár esett, ezért a falfirkával megvalósuló bűntény elkövetése miatt kér hatósági megrovást, miközben a vádlottra nem néz.

Az ügyvezető igazgató

„Takarófólia, állványfólia… mi így hívjuk, zsargonban. Leírva még így nem láttam.”

A tanúként megidézett építtető-kivitelező cég ügyvezető igazgatóját a bírónő hosszasan faggatja a megrongált fólia méretéről, anyagáról. Nejlon volt-e (mint az övé, mikor odahaza építkezett) vagy valami más, mert, mint elnézi a laptopján levő képet, a Szabadság térinek az alja rojtos, tehát szőve van. Mintha azt sugallná, hogy értékesebb annál, hogy elbagatellizálja bárki is a kárt.

A tanú nem tudja, milyen állagú volt a fólia, új-e vagy régi, hibás vagy hibátlan: nem volt jelen az eseménynél. Kártérítési igénnyel cége nem él. A bírónő unszolására kiszámolja, hogy a cca. 25 nm műanyag 7500 forintnál valamivel kisebb értékű volt. Nem tudja, mi lett a fólia további sorsa.

Balra cikkünk szerzője beépülés közben

Balra cikkünk szerzője beépülés közben

 

Nyomozói észlelés 1.

„A buszban ültünk, mikor mobilon beszóltak, hogy menni kell a térre.”

A tanúként szólított nyomozó elmondja, hogy kettesével kellett figyelniük egy-egy embert, akiket az alezredes kiszúrt mint feltűnően aktívakat. Őket aztán, mielőtt elhagyták volna a teret, igazoltatni kellett, majd feljelentést tenni ellenük. A tanú először nem emlékszik a vádlottra („olyan régen volt”), aztán valami mégis rémlik neki. A vádlott viszont emlékszik rá – nagydarab férfi, nem könnyen felejthető. A tárgyalás végén a nyomozó széles mosollyal búcsúzik a vádlottól és társaitól, reményét fejezve ki, hogy még találkoznak. Invitálja is valaki a kordonbontás közelgő egyéves évfordulójára, április 8–ra, de a rendőrnek koncertje lesz, mint mondja, a Bazilikában. Trombitás ugyanis a katonazenekarban, ahová még akkor került, mielőtt rendőrnek állt volna.

Nyomozói észlelés 2.

„Ki fizeti meg a költségeimet?!”

A másik, szintén tanúnak behívott nyomozó nem tudja, miért van beidézve: nem emlékszik, hogy festékszórózott volna valaki, de a vádlottat felismeri. Kicsit flegma, kicsit ellenséges a bírónővel – kicsit mintha hozzánk húzna. A szünetben a mobiljáról kutyás képeket mutat – kutyamentő, mint kiderül. Ideges, mert autóval jött a világvégéről (valamelyik külső kerületből), s hogy a parkolással együtt többe van neki ez az egész, semhogy megérné. Végül nem enged a hatvannyolcból: a bírónő nyögvenyelősen kiszámoltatja a gyorsíró segéderővel, kilométerre, parkolási órákra, mennyi az annyi. Két és fél órája tart a tárgyalás. A legvégén az összeget mint perköltséget az ítélet a vádlott nyakába varrja az ítélettel.

A tettestárs

Ön biztos jobban tudja, miért vagyunk itt, mint mi.” (Bírónő a tanúhoz, mosolyogva)

A tanú (aki már felmentettként tanúskodik, valamint közeli hozzátartozóként, lévén élettárs) megerősíti, hogy a feliratozást szándékegységben követték el a vádlottal, a véleménynyilvánítási szabadság jegyében. A mobiljáról mutatja a bírónőnek, milyen állapotban volt a fólia, azaz eleve használt, piszkos, tehát értékcsökkent, ha már.

false

Bizonyítás

„Nem látunk semmi olyat, amire oda kéne figyelnünk.” (Bírónő)

Videót nézünk a bírónő laptopjáról: a bejelentett tüntetést rögzítő szolgálati felvételen egy jobbikos durván anyázik a kordonbontókra, mire a rendőrök elvezetik. Sem a vádlott nem szerepel a videón, sem a vizsgált esemény.

A bírónő csalódott: szünetet kér, hogy a két felkiáltójelet kiváltó falfirka – amúgy már lezárult – ügyében folytatott tárgyalás jegyzőkönyvét átfaxoltassa a vád képviselőjével.

Szünet után az ügyvédnő a szabálysértési határt nem meghaladó mértékű károkozás és a véleménynyilvánítási szabadság okán az eljárás megszüntetését kéri.

Az ügyésznő egy 1989-es törvényre hivatkozik: a falfirka a társadalomra veszélyes mint a magán- és/vagy köztulajdon ellen irányuló tett – ezért felminősítteti a szabálysértést bűncselekménnyé.

Az ügyvédnő szerint a takarófólia nem fal, tehát a ráírt szöveg sem falfirka – a bírónő szerint a vonat sem fal, mégis bűntény a ráfirkálás etc.

Az ítélet

A vádlott rongálás vétségében bűnös. Fellebbezésnek helye van – a vádlott fellebbez.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.