Kamu utazási költségtérítések, utalások a Puskás Akadémiának – érik az újabb botrány az Országos Roma Önkormányzatnál

  • Magyar Krisztián
  • 2015. április 8.

Belpol

Közel százmillió forint értékben könyvelhettek el fiktív utazási költségeket az Országos Roma Önkormányzatnál. Volt olyan közmunkás, akinek papíron több százezer forintot utaltak ki költségtérítésként, de ő nem is tudott erről. A Puskás Akadémiának is utalhattak.

A közelmúltban az LMP-s Hadházy Ákos állt elő azzal, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több százmillió forintot költött el szinte a „semmire” egy részben uniós forrásból finanszírozott programban. Mint arról a Magyar Narancs is beszámolt, a közel ötmilliárd forintos forrással rendelkező Foglalkoztatási Szövetkezet – Híd a munka világába nevű projektből 200 millió körüli összegért vettek egy gellérthegyi irodaházat, irreális fizetéseket állapítottak meg a program vezetőinek, furcsa tanulmányokat rendeltek, de egy több mint gyanús lízingszerződés keretein belül Opel Corsákat is bérelhetnek havi félmillióért.

false

A minisztérium még bevéd

Az Országos Roma Önkormányzatot tavaly év vége óta már nem a korábbi elnök, Farkas Flórián miniszterelnöki biztos vezeti, de a kirobbant botrány több részlete az ő elnöki idejére esik. A Hadházy által előhozott vádak óta az ORÖ közgyűléséből többen kihátráltak a Lungo Drom vezére, illetve csapata mögül, és egy alternatív vizsgálóbizottságot hoztak létre. Azóta egyebek közt az is kiderült, hogy Farkas 2011 és 2014 között minden bizonnyal egyszer sem számolt el az összesen több százmilliós elnöki keretével, amellyel a kisebbségi önkormányzat közgyűlési döntése értelmében rendelkezhetett. Időközben – többek között az LMP-s politikus feljelentése nyomán – számos eljárás is indult az ORÖ-vel szemben, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is vizsgálódni kezdett. A napokban a Balog Zoltán miniszter vezette tárca azonban kijelentette: a Foglalkoztatási Szövetkezet – Híd a munka világába című projekt ellenőrzése során találtak néhány szabálytalanságot, de ezek nem befolyásolják a program folytatását. Azt írták, az ellenőrzésnél két esetben merült fel gyanú, ezek a bútorbeszerzést és a gépkocsihasználatot érintik. Mindkét beszerzésnél a miniszter szabálytalansági eljárást indított. A tárca a NAV nyomozati szervétől arról értesült, hogy az adóhivatal a költségvetési csalás ügyében nem lát okot a nyomozás megindítására.

990 ezer útiköltségre?

A magyarnarancs.hu-nak az ORÖ belső könyvelési dokumentumaiból kiszivárogtatott részletek szerint 2013-ban személyes adatokkal is visszaélve rögzíthettek irreálisan magas útiköltségeket. Az eljárás a következő lehetett: az éppen akkor az Országos Roma Önkormányzat közmunkaprogramjában részt vevők közül számos embernek számoltak el magas útiköltségeket úgy, hogy azt a címzettek végül meg sem kaphatták. Forrásaink arról számoltak be, hogy több olyan személyt is megkerestek, akik neve mellett több százezres tétel szerepel a könyvelésben, azonban ők azt állították, hogy hozzájuk sosem jutott el a pénz, hiszen nem is nyújtottak be semmilyen számlát vagy erre vonatkozó igényt. „Nem tudjuk, hogy ezekkel a pénzekkel mi lett. Teljesen életszerűtlen, hogy egy közmunkás vagy egy önkéntes egymillió forinthoz közelítő értékben kapjon utazásai után költségtérítést. Pedig találtunk fejenként ekkora értékű elszámolásokat is, nem is keveset. Tudomásunk van olyanról, akinek a neve mellé úgy jegyeztek fel több százezret ilyen jogcímen, hogy jogosítványa sincs, ennyi pénzt pedig busz-, illetve vonatjegyre nehezen lehetne elkölteni, miközben egyébként ő a saját településén volt közfoglalkoztatott” – számolt be a könyvelési adatokra rálátó ORÖ-s forrásunk. Az így – döntő többségében – eltűnt összeg elérheti összesen a 80-90 millió forintot is; a közel 100 tételt felsoroló listán volt olyan is, aki papíron 990 ezer forintot kapott utazási költségtérítésként.

Farkas Flórián a miniszterelnök és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Farkas Flórián párttársaival

 

Felcsútra is ment a romák pénzéből?

A kiszivárogtatott könyvelési összesítésből egyebek közt az is kiderült, hogy Farkas Flórián elnöksége idején számos olyan kiutalás is történt az elnöki keret terhére, amellyel később el kellett volna számolnia. 2012-ben és 2013-ban több ORÖ-s munkatárs kapott támogatás jogcímen általában 100 vagy 150 ezer forintot az elnöki keretből, volt, aki többször is. Úgy tudjuk, hogy 2013-ban az elvileg leszakadó, hátrányos helyzetben lévők érdekérvényesítéséért és felzárkóztatásáért is működő Országos Roma Önkormányzat kétszer is átutalt 250 ezer forintot a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának, de legalábbis elkönyvelte azt. Hogy ez a pénz valóban meg is érkezett-e a felcsúti akadémiához, arról nincs információnk. Szintén a könyvelési adatokból látszik, hogy 2011-ben Farkas Flórián másodmagával Brüsszelbe utazott, amelynek költségeire végül 642 ezer forintot számoltak el.

2013. december 7-én összesen 13 olyan – egyebek közt – jogi, kommunikációs vagy piackutatásra vonatkozó tanulmány kifizetését könyvelték el az Országos Roma Önkormányzatnál, amelyekről az általunk megkérdezett roma képviselők nem is tudnak. Ők arra sem emlékeznek, hogy ezek megrendeléséhez kapott-e közgyűlési hozzájárulást az ORÖ, de ezekkel a tanulmányokkal azóta nem találkoztak, nincs tudomásuk arról, hogy valóban elkészültek volna. A dokumentumok szerint csak a december 7-én elkönyvelt tanulmányok összértéke közel 90 millió forint.

Figyelmébe ajánljuk