Hírösszefoglaló

  • 1996. július 18.

Belpol

Franciaországi barlangásztragédia
Egy magyar és egy brit kutató vesztette életét a dél-franciaországi Vercors hegységben, amikor a hattagú közös expedíció tagjai az időjárás-jelentéssel dacolva leereszkedtek az 1122 méteres mélységű Berger-barlangba. A tragédiát az okozta, hogy a nagy mennyiségű csapadék elárasztotta a barlangot. A mentést múlt szerdán kezdték és vasárnapra fejezték be a francia hatóságok; a kutatókat a grenoble-i kórházba szállították. A magyar Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar barlangászokat (akiknek brit kollégáikkal ellentétben nem is volt engedélyük a leereszkedésre) magyar mentőautók szállították haza. Lapzártakor még kérdéses, ki fedezi a hazaszállítás költségeit, ráadásul indulás előtt még ismeretlen tettesek ki is rabolták őket, elvették irataikat, útleveleiket.

Boszniai feszültség Szarajevóban ismeretlenek rálőttek az amerikai nagykövetség autójára és megsebesítettek egy benne ülő asszonyt, aki azóta túl van az életveszélyen; egy szerbek által ellenőrzött városban pedig az ENSZ egyik járművét robbantották fel. A szeptemberi boszniai választás előtti növekvő feszültség miatt ismét a térségben tárgyal Holbrooke amerikai különmegbízott; lapjelentések szerint nyomást próbál gyakorolni Belgrádra, segítse Hágának kiadatni a boszniai szerb háborús bűnösöket: Radovan Karadzicot és Ratko Mladicot, akik ellen most már elfogatási parancs is van érvényben. A boszniai kormány egyébként jelezte: bojkottálják a szeptember 14-i választást, ha Karadzic hatalomban marad.

AIDS: kombinált gyógymód? A New York-Aaron Diamond kutatóközpont munkatársai a múlt héten befejeződött vancouveri AIDS-világkonferencián elmondták: egy három gyógyszerből álló kombináció kilenc beteg vérében egy időre megszüntette a HIV-vírus jelenlétének valamennyi jelét; a betegek háromtól tíz hónapig terjedő ideig tünetmentesek maradtak. Más kutatók szerint azonban továbbra sem tudni sokat a vírus természetéről, így az sem világos, hogy a terápia leállítása esetén újjáéled-e a vírus. A konferencián - a leginkább sújtott szegény államok részéről - Elefántcsontpart közegészségügyi minisztere a szükséges gyógyszerek beszerzése érdekében fokozott erőfeszítésekre szólította fel a fejlődő államokat.

Írországi merénylet Egy gépkocsiba rejtett bomba könnyen megtorpedózhatja a két éve kezdődött északír békefolyamatot: a szerkezet vasárnap hajnalban detonált az északi Enniskillenben. Az IRA katolikus-szocialista gerillaszervezet merényletének csak 17 sérültje van, mert a robbanás közelében lévő szállodát egy telefonbejelentésnek köszönhetően tíz perccel korábban sikerült kiüríteni. Az IRA egyébként cáfolta, hogy köze lenne az akcióhoz; nem kizárt, hogy legális politikai pártja, a Sinn Fein egyik szárnya önállósította magát. A katolikus szervezet kilenc éve éppen Enniskillenben hajtotta végre történetének legvéresebb, 11 halálos áldozatot követelő merényletét. Közben Belfastban ismét kiújultak a katolikusok, a protestáns unionisták és a rendőrök közti utcai összecsapások. A város katolikus negyedében múlt pénteken két rendőr kapott golyó ütötte sebet. (Lásd még: 18. oldal.)

Írországi merénylet Egy gépkocsiba rejtett bomba könnyen megtorpedózhatja a két éve kezdődött északír békefolyamatot: a szerkezet vasárnap hajnalban detonált az északi Enniskillenben. Az IRA katolikus-szocialista gerillaszervezet merényletének csak 17 sérültje van, mert a robbanás közelében lévő szállodát egy telefonbejelentésnek köszönhetően tíz perccel korábban sikerült kiüríteni. Az IRA egyébként cáfolta, hogy köze lenne az akcióhoz; nem kizárt, hogy legális politikai pártja, a Sinn Fein egyik szárnya önállósította magát. A katolikus szervezet kilenc éve éppen Enniskillenben hajtotta végre történetének legvéresebb, 11 halálos áldozatot követelő merényletét. Közben Belfastban ismét kiújultak a katolikusok, a protestáns unionisták és a rendőrök közti utcai összecsapások. A város katolikus negyedében múlt pénteken két rendőr kapott golyó ütötte sebet. (Lásd még: 18. oldal.)

Zemplényi hazajött Négyévi bujkálás után valószínűleg "honvágy" miatt a koppenhágai magyar nagykövetségen feladta magát az Interpol által száznál több országban keresett Zemplényi György. Az 1992-ben eltűnt úszóválogatott-menedzser ellen több száz milliós sikkasztás, különösen nagy kárt okozó csalás és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indítottak vizsgálatot. Hazaszállítása után Zemplényit azonnal az ORFK Gyorskocsi utcai épületébe vitték, a bíróság azonban - Zemplényi leromlott egészségi állapotára való hivatkozással - elutasította az ügyészség javaslatát előzetes letartóztatására. Az ügyben a rendőrség hírzárlatot rendelt el, annyi azonban kiszivárgott, hogy előre megbeszélt vádalku állhat a szabadon bocsátás hátterében: ha Zemplényi más bűncselekményre, illetve elkövetőre vall, enyhíthető a büntetése.

Amerikai emberi jogi ajánlások Holly Cartner, a New York-i székhelyű Human Rights Watch vezetője a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen e héten hozza nyilvánosságra a szervezet idei jelentését a magyarországi emberi jogi helyzetről. Ebben részletesen kitérnek a magyarországi romák helyzetére, illetve a velük szembeni társadalmi és hatósági diszkrimináció számos fajtájára is. A jelentésben megfogalmazott, a magyar kormánynak szóló ajánlások között szerepel, hogy a kabinet biztosítsa: minden magyar állampolgárt egyformán védjen a jog, garantálja, hogy etnikumától függetlenül senki ne legyen kitéve erőszakos támadásnak állami szervek részéről. Kérik továbbá a kormányt, teremtsen jogi lehetőséget arra, hogy vád alá lehessen helyezni minden olyan személyt, aki kisebbségekre támad, valamint hozzon létre a rendőrségen belül egy független felügyeleti hivatalt a rendőrök elleni panaszok kivizsgálására.

Moszkvai merényletek Jelcin elnök kemény terroristaellenes fellépést ígért, miután bomba robbant az orosz fővárosban csütörtökön és pénteken; mindkét merénylet Moszkva belvárosában, trolibuszon történt. Halálos áldozatok nincsenek, az első merényletben öten, a másodikban 27-en sebesültek meg. Luzskov moszkvai polgármester a csecseneket (illetve a szervezett bűnözőket) vádolta a robbantásokkal, és bejelentette, hogy fokozott ellenőrzés várható a legnagyobb fővárosi csomópontoknál. Zavgajev csecsen elnök nem zárta ki, hogy csecsen terroristák állhatnak a merényletek hátterében, és felhívta a figyelmet, hogy az esetleges csecsen elkövetőket nem szabad a csecsen néppel azonosítani.

Tibeti kivégzések Tizenegy "ellenforradalmárt" és "közveszélyes bűnözőt" végeztek ki Tibetben a hónap elején - adta hírül a Tibeti Újság. A lap értesülése szerint a kivégzetteket nyilvános tárgyaláson ítélték el, az elhangzott vádakról azonban nem tett említést (az "ellenforradalmár" elnevezést a Tibet függetlenségéért harcoló ellenzéki aktivistákra használja a területet megszállása alatt tartó kínai rezsim). Három további "bűnözőre" szintén halálos ítéletet mondtak ki, esetükben azonban két évre felfüggesztették az ítéletek végrehajtását. Közben - nem törődve a nyugati parlamentekre gyakorolt pekingi nyomással - a belga törvényhozás nyilatkozatot fogadott el, amelyben felkéri a brüsszeli kormányt: tudassa a pekingi vezetéssel, hogy tartsa tiszteletben az alapvető szabadságjogokat Tibetben, és támogassa a száműzetésben élő dalai láma tárgyalási készségét.

Betiltott benzidin Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány az ORFK-n folyó belső vizsgálat első eredményeként betiltotta a benzidin nevű, rákkeltő és más súlyos szervi károsodást okozó vegyszer használatát; a Roma Sajtóközpontból szerzett információink szerint a szer a rendőrségi eljárás során embereken nem alkalmazható, és tárgyakon is csak év végéig használhatják. Mint arról a Narancs is beszámolt, egy gyilkosság gyanúsítottainak kihallgatása során benzidint használtak; az ügyben feljelentést tett a Nógrád Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal, mert szakértői vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy az egyik személynél a benzidin alkalmazása bőrelváltozást okozott. A felelősség megállapítására vonatkozó belső rendőrségi vizsgálat még nem zárult le.

Kilencmilliárdra is emelkedhet harminc év alatt a Föld lakossága - jelentette az ENSZ Népesedési Alapjának vezetője. 2025-re a legoptimistább becslés szerint is 7,6 milliárdra nő bolygónk lakossága.

Magyarországra a rendszerváltás kezdete óta 13 milliárd, Lengyelországba 8 milliárd, Csehországba 6 milliárd dollár külföldi tőkeberuházás érkezett - állapította meg a bécsi Gazdaságkutató Intézet.

Oroszország távol-keleti részén szinte teljesen leállt az ipari termelés: állandósultak az áramkimaradások. A helyi energiarendszer válsága miatt a lakosság áramszolgáltatását is korlátozzák.

Thaiföldön 18 ország drogellenes szakértői megállapodtak abban, hogy elektronikus készenléti rendszert fejlesztenek ki annak megakadályozására, hogy legális vegyi anyagokat tiltott drogok gyártására használjanak.

Hekmatjar afgán miniszterelnök tárgyalni akar a két legerősebb iszlám ellenzéki vezetővel, hogy rábírja őket a kormánnyal való együttműködésre. Az ország keleti és nyugati részének nagy térségeit az ellenzék ellenőrzi.

Algériában szélsőséges muzulmánok megölték a helyi védelmi gárda másfél tucat tagját. A merényletek azután szaporodtak el ismét, hogy az államelnök két hete lemondta a kormány és az ellenzék közti tárgyalásokat.

Az iráni legfelsőbb bíróság jóváhagyta annak az öt férfinak az elsőfokú ítéletét, akik két éve megölték Nagy József magyar kereskedelmi főtanácsos feleségét. Ketten 15-15, hárman 7-7 évi börtönt kaptak.

Japán szöuli nagykövetsége előtt továbbra is szinte hetente szerveznek megmozdulásokat azok az idős koreai nők, akiket a háború idején a japán hadsereg prostitúcióra kényszerített.

Ruandában újabb negyven halálos áldozata van a hutuk és a tuszik közti törzsi háborúnak. Az ENSZ információi szerint hutu fegyveresek négy különböző helyen mészároltak le polgári áldozatokat.

Figyelmébe ajánljuk