Hírünk a nagyvilágban: Így értékelte a nemzetközi sajtó a CEU-ügyet

  • 2018. december 4.

Belpol

Az egyetemet "kirúgták", "kitették" az országból - írják. A BBC szerint politikai csatározások zajlanak a háttérben, a Reuters pedig emlékeztet: nem ez az első eset, hogy egy Soros-intézménynek távoznia kellett.

A világ vezető lapjai, többek között a Reuters, a New York Times, a Bloomberg, az NBC és a BBC is beszámolt a CEU távozásáról. A legtöbb portál úgy fogalmaz, hogy az egyetem "ki lett rúgva" vagy "ki lett téve" az országból.

Az angol közszolgálati lap szerint a háttérben kulturális és politikai csaták zajlanak: Orbán Viktor nacionalista kormánya által intézett támadások célkeresztjében Soros György, az egyetem alapítója áll. A Reuters megemlíti, hogy szintén az üzletember által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány is távozásra kényszerült ebben az évben.

A svájci Neue Zürcher Zeitung is foglalkozott a CEU ügyével: a lap azt írja, Soros Györgyöt a magyar miniszterelnök három éve közellenségnek állítja be, az egyetem elleni fellépés pedig a doktrína része - írta meg az atv.hu.

Ahogyan azt mi is korábban megírtuk, a bécsi Der Standard megkereste Bécs polgármesterét, aki üdvözli, hogy a CEU az osztrák fővárosba költözik. Michael Ludwig azt mondta, „a szabadság levegőjét” szívhatják, nem kell politikai szabályozásra számítania az egyetem vezetőinek.

Pár napja a Washington Post arról írt, hogy a Trump-adminisztráció úgy próbálta megmenteni az egyetemet, hogy hízelgett egy önkényúrnak de ráfaragott. A lap beszámolója szerint, David Cornstein nagykövet az egyik legfontosabb feladatának nevezte a CEU-ügyét, később viszont azt mondta, hogy Orbán Viktor a barátja, és sokkal kifizetődőbb lenne az egyetemnek, ha együttműködne a magyar kormánnyal. Mint később kiderült, Cornstein szeretett volna tárgyalni a magyar miniszterelnökkel, de ő nem fogadta.

Az amerikai kormány is megszólalt az ügyben: "Az Egyesült Államok nagyra értékeli azt a szerepet, melyet a CEU és más amerikai oktatási intézmények töltenek be a magyar és az amerikai nép közötti kapcsolatok építésében, és a transzatlanti kötelék erősítésében" - fogalmazott Heather Nauert szóvivő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért "a magyar kormány és a CEU" nem írta alá azt az egyezményt, amely lehetővé tette volna, hogy az egyetem továbbra is folytassa Magyarországon az Egyesült Államokban akkreditált programjait.

Tegnap délben közölte az egyetem, hogy a közel két éves egyeztetések ellenére, a működtetésüket ellehetetlenítő törvény miatt az egyetem nem vehet fel diákokat 2019 január 1-től, ezért az intézmény minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja jövő év szeptemberétől kezdve:

A nap, amikor a kormány kiűzött egy remek egyetemet az országból

Hiába próbálja másként beállítani a kormánypropaganda, a CEU távozik az országból. De miért, kinek jó ez? És hogyan költözik, ha egyes részei mégis maradnak? Minden, amit tudni kell a botrányról. Ma délben közölte a CEU, hogy a működésüket ellehetetlenítő törvény miatt az egyetem nem vehet fel új diákokat 2019.

Figyelmébe ajánljuk