Hollik István: „Az állam határozná meg a vezető kinevezését”

  • narancs.hu
  • 2019. december 9.

Belpol

A kormányszóvívő a színházak finanszírozásának átalakításáról szóló törvényről nyilatkozott.

Szexuális zaklatások miatt világítják át a színházakat címmel jelent meg egy cikk a Magyar Nemzetben, amely illeszkedik a kormányzati kommunikációba, hogy a Gothár-ügy (és egyéb színházi zaklatási ügyek) miatt alakítja át a színházak finanszírozását a kormány.

„Egy forinttal sem fog kevesebbet fordítani a kormány a kultúra támogatására, ám az állam nem tud úgy támogatni kulturális intézményt, hogy annak működésébe ne legyen beleszólása” – nyilatkozta a lapnak Hollik István kormányszóvívő.

A Magyar Nemzet ezután arról ír, a szavai szerint „mindössze abból a szempontból történik változás”, hogy az állami fenntartású kulturális intézményekben, amelyeknek a működését az állam is finanszírozza, a vezető kinevezését is az állam határozza meg.

„A tisztán önkormányzati fenntartású kulturális intézményeket a módosítás természetesen nem érinti, csak a vegyes fenntartásúak esetében fogalmazódott meg az az igény, hogy a kormányzat az intézmények működésével kapcsolatos fontos döntésekben is élhessen a felelősségével, amelyet finanszírozóként már eddig is gyakorol” – mondta Hollik István.

A törvényjavaslatot már be is nyújtották, szerdán szavazhatnak róla.

Benyújtották a színházak finanszírozásáról szóló törvényt, szerdán szavazhatnak róla

Az előterjesztésben az áll: „érdemes volna társadalmi egyeztetésre bocsátani". Aha... Benyújtották azt a törvényjavaslatot, amely alapján megváltozna a színházak finanszírozási struktúrája. A módosítás egyik sarkalatos pontja, hogy az állami támogatásoktól megfoszthatóvá válnak azok a színházak, melyek vezetőit nem a kormány hagyta jóvá.

Figyelmébe ajánljuk