Rajtol az őszi kampány, már nyomtatják az aláírásgyűjtő íveket

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. augusztus 23.

Belpol

Szombaton kezdhetik gyűjteni az aláírásokat az önkormányzati választások indulói.

Ma nyomtatják ki a választási irodák az ajánlóíveket, amelyeken a választók jelölteket ajánlhatnak az októberi helyi önkormányzati és nemzetiségi választásra. A jelöltek és jelölőszervezetek szombattól kaphatják meg az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az önkormányzati képviselők októberi választására az aláírásgyűjtés - tájékoztat a távirati iroda.

Az októberi önkormányzati választásra a jelölteknek és jelölőszervezeteknek ezeken az ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges érvényes támogató aláírásokat. Az induláshoz szükséges aláírások száma a település nagyságától és a választás típusától függően változik.

Aki indulni akar, annak az ajánlóívet a helyi vagy területi választási irodánál (az országos nemzetiségi önkormányzati választás esetében a Nemzeti Választási Irodánál) kell igényelnie. Azok, akik péntekig leadták igényüket, legkorábban szombat reggel vehetik át az ajánlóíveket, ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó aláírásgyűjtés.

Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket augusztus 24-e után is be lehet nyújtani a választási irodákhoz, amelyek ezeket érkezési sorrendben dolgozzák fel és nyomtatják ki az informatikai rendszerből.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig összesen több mint kétszázötven jelölőszervezetet - pártot és egyesületet - vett nyilvántartásba.

Figyelmébe ajánljuk