Honvédelmi miniszter: Stratégia része, hogy Gyulán és Békéscsabán zajlik a haderőfejlesztés

  • narancs.hu
  • 2023. február 16.

Belpol

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Satys PSP Hungary Zrt. francia-magyar vegyesvállalat megalakítása miatt tartott sajtótájékoztatót. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a védelmiipar-fejlesztés egyik újabb lépésének nevezte a Satys PSP Hungary Zrt. francia-magyar vegyesvállalat megalakítását csütörtökön Gyulán. A cég az Airbus Helicopters Hungary felületkezeléssel foglalkozó partnere, a Békés vármegyei városban új gyáregységet is létrehoztak az Airbus-gyár mellett.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, a magyar kormány 2016-2017-ben célként fogalmazta meg, hogy kifejezetten európai beszállítókra támaszkodva tervezi a magyar haderő újrafelfegyverezését. De nem pusztán hadfelszerelési eszközök vásárlásával, hanem ahol lehet, gyártási kapacitást szeretne az országba hozni.  „Ennek egyik legtökéletesebb megvalósulása az Airbus Gyulára települése”, amely elkezdte Magyarországra vonzani a beszállítói körét is, „így érkezett meg a Satys”, fogalmazott.

A magyar haderő fejlesztése egy stratégia szerint halad, jegyezte meg, hozzátéve, hogy

az is a stratégia része, hogy Gyula-Békéscsaba térségéből kiindulva fejlesztik a haderőt, a légierőt.

Ehhez csatlakozik a szakképzés, az egyetemi képzés, a K+F és az infrastruktúra fejlesztése is, közölte a tárcavezető.

 
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a védelmiipar-fejlesztés egyik újabb lépéseként létrehozott Satys PSP Hungary Zrt. francia-magyar vegyesvállalat megalakulása alkalmából tartott rendezvényen Gyulán, a déli ipari parkban 2023. február 16-án. A francia tulajdonú Satys Group harminc éve az Airbus beszállítója, a cég felületkezeléssel foglalkozó partnere. A Satys 17 millió eurót invesztált a gyulai gyárüzem létrehozásába. Fotó: Rosta Tibor / MTI
 

Palkovics László, a vegyesvállalatot magyar részről létrehozó N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója kifejtette, a védelmi képességek fejlesztési stratégiájának három fontos pillére van. Saját tulajdonú cégek létrehozása; a hadiipari eszközök javítását, karbantartását végző cégek fejlesztése; és továbbá külföldi cégekkel technológiai partnerségek létrehozása.

Utóbbi terén kiemelkedő a gyulai Airbus gyár létrejötte, amely nagyon rövid idő alatt hozta magával az egyik beszállító cég Magyarországra települését is. „Az autógyártásban ez lassabb szokott lenni”, jegyezte meg.

Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter arról beszélt csütörtökön, hogy Magyarországon fegyvergyárak fognak létesülni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk