Hűtlen kezelés miatt a DK feljelentést tesz a Porosenkónak kifizetett százmilliók miatt

  • narancs.hu
  • 2024. január 2.

Belpol

A Pénzügyminisztérium állítólag 345 millió forintnyi ukrán hrivnyát fizetett ki számára.

Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tesz a DK, mert

az ukrán Korrupciómegelőzési Ügynökség állítása szerint a Pénzügyminisztérium 345 millió forintnyi ukrán hrivnyát fizetett ki Petro Porosenko volt ukrán elnöknek

– közölte a párt kedden. 

Azt, hogy a volt ukrán miniszterelnök kapott pénzt a magyar Pénzügyminisztériumtól, az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség rakta ki a saját honlapjára (ami angol fordításban itt érhető el). A vagyonnyilatkozat-szerű lista alapján kamatokat és kötvényt fizettek ki. Ez alapján

feltételezhető, hogy Porosenko nem közvetlenül a magyar kormánytól (vagyis a Pénzügyminisztériumtól) kapott pénzt, hanem bevásárolhatott korábban állampapírból, amit aztán visszaváltott.

Ezt a teóriát erősíti az is, hogy Porosenko  úgy tudni, többek közt amerikai és spanyol papírok után is bevételhez jutott.

Nagy port kavart Ukrajnában és itthon is, mikor kiderült, Petro Porosenko egykori elnököt nem engedték ki az országból december 1-én. Majd az ukrán titkosszolgálat azt állította, Orbán Viktorral készült találkozni, egy ilyen egyeztetés pedig "az orosz titkosszolgálat eszköze lett volna Ukrajna ellen", ezért akadályozták meg Petro Porosenko külföldre utazását. Szijjártó Péter a találkozó tényét megerősítette, mikor azt nyilatkozta, hogy "a miniszterelnök úr minden hivatalban lévő, meg hivatalban volt kollégáját szokta fogadni, hogy ha ilyen megkeresés érkezik", így Porosenkót sem utasították el.

Frissítés

A DK bejelentése után közleményt adott ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ, mely közölte, a Porosenko által vezetett Európai Szolidaritási Párt december 21-én kiadott közleményéből, valamint a volt ukrán elnök vagyonnyilatkozatából is kiderül, hogy külföldi értékpapírokba és kötvényekbe, állampapírokba fektet független befektetési tanácsadók közreműködésével. Az említett összeg is állampapírból származik a vagyonnyilatkozata szerint.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk