Idén nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben

  • narancs.hu
  • 2023. október 27.

Belpol

Az Energiaügyi Minisztérium szerint a jelenlegi ellátási helyzetben nem indokolt az intézkedés fenntartása.

Nem lesz hőmérsékleti korlátozás a közintézményekben az idén télen – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön az MTI-vel. A szaktárca közleményében emlékeztettek, a nemzetközi energiaválság okozta ellátási bizonytalanságok miatt egy tavalyi kormányrendelet előírta, hogy a kormányzati és egyéb költségvetési szervek, intézmények helyiségei legfeljebb 18 fokos léghőmérsékletig fűthetők fel.

A jelenlegi kedvezőbb ellátási helyzetben azonban nem indokolt a korlátozás további fenntartása.

A kapcsolódó rendelkezéseket ezért az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatával összhangban hatályon kívül helyezi a kormány. Az idei fűtési szezonban így az általános munkavédelmi szabályok alkalmazandók a helyiségek hőmérsékletére. 

A 18 fokos korlátozást kormányzati költségvetési szervekre, állami gazdasági társaságokra vezették be múlt télen. A veszélyhelyzeti szabály nem terjedt ki az egészségügyi, bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézményekre, bölcsődékre. A 14. életévüket be nem töltött gyermekeket is gondozó köznevelési intézményekben pedig legalább a 20 fokot el kellett érnie a léghőmérsékletnek. Az EM közlése szerint a hazai gáztárolók töltöttsége jelenleg meghaladja a 97 százalékot. A rendelkezésre álló készletmennyiség a tavalyelőtti lakossági fogyasztás több mint 160 százalékát, az éves teljes felhasználás közel kétharmadát fedezi. A hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak, az ellátás biztonságát pedig a belföldi kitermelés is erősíti.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, bár a Belügyminisztérium már korábban is jelezte, hogy az idei fűtési szezonban nem terveznek energiafelhasználást korlátozó intézkedéseket, a Népszava szerint vannak olyan állami oktatási intézmények, ahol idén télen is spórolni kell.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk