Elég a gyerekeknek, ha télen 18 fok lesz az iskolákban?

Belpol

A fűtési szezonban az állami intézményekben maximum 18 fok lehet -jelentette be a múlt héten Gulyás Gergely. A kormány a kivételek közé a kórházakat és a szociális intézményeket sorolta, az iskolákat (egyelőre) nem. Hogyan hat a gyerekek egészségére, ha egész nap 18 fokban kellene lenniük? Erről kérdeztük Póta György gyermekorvost.

magyarnarancs.hu: Sok helyütt eleve távfűtés van, és nagy kérdés, hogy a fa- és széntüzelésű kályhákat hogyan lehet beállítani pont 18 fokra, de induljunk ki az elvileg lehetséges állandó alsó hőmérséklethatárból. Megfelelő lehet az gyermekeknek, pláne egész nap?

Póta György: Hadd jegyezzem meg: még nem döntötték el, hogy a gyermekintézményekben, iskolákban hány fok lesz a minimum.

magyarnarancs.hu: De ha mégis: nem káros egy gyereknek egész nap 18 fokban lenni? Ön például el tudja képzelni a rendelőjében?

PGY: Semmiképpen. Ám nagyon-nagyon nem mindegy, hogy milyen intézményre és körülményekre vonatkozik ez a szabály. Nyilvánvalóan egy orvosi rendelőben nem megengedhető, mivel ott le kell vetkőztetni a gyerekeket, s az, hogy őket, főleg a csecsemőket ilyen hőmérsékletben vizsgáljam, oltsam, természetesen abszurd lenne. Egy bölcsődében, de még egy óvodában sem tartom jó ötletnek, megengedhetőnek a 18 fokot. Ott a gyerekek összevissza rohangásznak, majd hosszú percekre megállnak, ezért ennél sokkal biztonságosabb, komfortosabb hőmérsékletet kell számukra biztosítani. Hiszen nem mindegy, mennyire tud figyelni valaki arra, hogy miután a túlmozgástól kimelegszik, meg ne fázzon.

Azonban egy iskolában már – ragaszkodjunk ehhez a hőmérséklethez most a beszélgetés kedvéért – egyáltalán nem tartom kizártnak a 18 fokot.

Az is igaz, hogy időnként valamilyen mértékű mozgást kell ilyenkor végezni ahhoz, hogy ne fázzon meg az ember. Ám iskolás korú gyerekeket már lehet erre kérni, és be is tudják tartani, hogy mindenkin legyen pulóver, és szünetben mozogjanak egy kicsit. Biztos, hogy köztük nem lesznek tömeges megbetegedések az esetleges 18 fok miatt. Tehát nem helyes kimondani, hogy egységesen mindenféle célú közintézményben egyformán legyen 18 vagy 20 fok legyen, mindenképpen rugalmasan kell kezelni ezt a helyzetet.

magyarnarancs.hu: Ha valaki otthon hozzászokott mondjuk 22 fokhoz, aztán beül az iskolába?

PGY: Én ezt kicsit sarkítanám, tapasztalatból. Nem a 22 fokkal van a baj. Az lenne az ideális, ha mindenütt ennyi volna otthon. A 18-19 fok nem tragédia ehhez képest. Ezek között nincs akkora különbség, hogy ha hozzászokik, baja legyen a gyereknek. Viszont –  és ez nem szakmai felvetésem, hanem állampolgári gondolkodás – kíváncsi vagyok, mi lesz a távfűtéssel? Tudjuk, hogy a lakótelepeken 26-28 fokokat nyomatnak, közben egész télen nyitott ablakkal fűtjük a várost. Inkább ezt a szituációt venném alapul.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke

 
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének volt elnöke
Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Vegyük. Ha amiatt fázik valaki, mert így nem szokott még hozzá a 18 fokhoz?

PGY: Amennyiben tartósan olyan hűvös a környezet, hogy a szervezetünk nem képes biztosítani a számára komfortos normál hőmérsékletet, annak lehetnek meghűléses következményei. Maga a megfázás semmiféle veszélyt nem hordoz. De taknyolódással jár, és annak mindig lehetnek következményei. Tovább mehet a folyamat, és abból már kialakulhat betegség.

magyarnarancs.hu: Attól nem kell tartani, hogy ha sokáig hidegben ül a gyerek, akár tüdőgyulladást is kaphat?

PGY:

Egy 18 fokra fűtött szobában, teremben tüdőgyulladást nem lehet kapni. Általánosságban a hidegtől sem. 

magyarnarancs.hu: És ha testnevelésóra után, kimelegedve megy vissza az osztályterembe?

PGY: A tornaterem télen eleve hűvösebb. Ha az öltözőben elég meleg van, nem számít, hogy ahhoz képest két fokkal kevesebb van az osztályteremben.

magyarnarancs.hu: Hogyan tud könnyen megfázni egy gyerek?

PGY: Például ha úgy megy ki az utcára, ahogyan már nem kellene. A múlt hét második felében még kánikula volt, aztán jött a hideg, reggel 10-12 fok, délben süt a nap, este 16-18 fok van, de inkább kevesebb. Feltűnt, aztán már direkt figyeltem: tuti, hogy az átmeneti időszakban minden gimnazista és felső tagozatos egy szál sortban és pólóban megy iskolába, mert még a lelkükben nyár van, meg azt mondták nekik, hogy sütni fog a nap. Aki így tesz, valószínűleg megfázik. Konkrétan háromszorosára nőtt a megfázottak száma az elmúlt napokban. Csak azt akartam mondani, hogy a gyerekek megfáznak maguktól is.

A PSZ szerint a 20 fok is kevés az iskolában

Azonnali intézkedést vár a kormánytól a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Mint közleményükben írták, elvárják a kormánytól, hogy fenntartótól függetlenül biztosítsa a jogszabályban előírt 20-22 °C fokot biztosítsa az oktatási és nevelési intézmények számára. A szakszervezet emlékeztet: Gulyás Gergely nem nyilatkozott egyértelműen az oktatási és nevelési intézmények fűtéséről, az azokban elvárt hőmérsékletről, holott Kisfaludy László belügyi helyettes államtitkár egyik leveléből az derült ki: a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet. A PSZ szerint a 20 °C fok is kevés, ezért az állami intézményekben előírt 18 °C fok semmiképp sem vonatkozhat oktatási és nevelési intézményekre. 

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk