Idea Intézet: csökkent a Fidesz támogatottsága, erősödött a Jobbik

  • narancs.hu
  • 2019. február 5.

Belpol

A bizonytalanok vagy pártpreferenciájukat nem vállalók aránya változatlan.

Az IDEA Intézet 2019. január 26-a és 28-a között végzett reprezentatív kutatást, vagyis a decemberben kezdődő, majd januárra erősen lanyhuló kormányellenes tiltakozások után volt kíváncsi az emberek véleményére.

Az elemzésből kiderül a teljes népesség körében a tavaly decemberi 35 százalékról 32 százalékra csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága. miközben a Jobbiké 7-ről 10 százalékra, a Momentum Mozgalomé és Magyar Kétfarkú Kutyapárté 3-ról 4 százalékra nőtt. Az előző hónaphoz képest az MSZP-t (7%) és a DK-t (6%) ugyanannyian támogatták. Az LMP-nek 3-ról 2 százalékra, a Párbeszédnek 2-ről 1 százalékra csökkent a támogatottsága.

A biztos szavazó pártot választók körében is hasonló eredményeket mutat a január végi adatfelvétel, itt a Fidesz-KDNP támogatottsága 50 százalékról 47 százalékra esett, míg a Jobbiké egy hónap alatt 11 százalékról 16 százalékra nőtt. 10 százalék az MSZP-t, 9 a DK-t, 6 a Momentumot támogatná. A Párbeszéd listájára 2, az LMP listájára 3, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára 4 százaléka szavazna.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, abban bizonytalanok aránya változatlan, decemberhez hasonlóan, most is 32 százalékuk nyilatkozott így.

(via hvg)

Figyelmébe ajánljuk