Ideiglenesen Bayer Zsolt felesége az országos vérellátó élén

  • narancs.hu
  • 2018. június 11.

Belpol

Drexler Donátot menesztette az új emberminiszter, Kásler Miklós az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatói székéből, így Drexler általános helyettese és korábbi üzlettársa, Bayerné Matusovits Andrea felel pillanatnyilag az intézmény vezetéséért.

Bayerné Matusovits Andrea vette át az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) irányítását, miután a vele szinte karrierszimbiózisban lévő főnökét, Drexler Donát megbízott főigazgatót leváltotta az új emberminiszter. Úgy tudjuk, az OVSZ országos hálózatának valamennyi dolgozója megkapta az értesítést, amelyben felhívják figyelmüket, hogy Drexler után Bayerné az OVSZ felelős aláíró vezetője.

Múlt héten a Népszava írt Kásler Miklós tisztogató hadműveletéről, amely minisztériumi, intézményi vezetőket érintett, elsősorban a Lázár János köreihez sorolt  fejek hullottak, köztük az OVSZ 2016. szeptemberben megbízott főigazgatója. Drexler elődjének, Jákó Kingának szintén két év jutott.

Hasonló utak

Az aneszteziológus–sportorvos Bayerné eddig az OVSZ általános főigazgató-helyettesként dolgozott, 2016-ban szinte Drexlerrel együtt érkezett a szolgálathoz. Mindketten szegediek, közös vállalkozásaikban éveket töltöttek együtt. Drexler a szegedi székhelyű On Duty Bt.-ben Matusovits cégtársa 2005-2015 között. (A cégben 2009-2010-ben csaknem 10 hónapig Bayer Zsolt is kültag volt.) 2008-2009-ben Drexler a már házaspárBayerék családi cégében, a Bayer-Matusovits Bt.-ben is viselt vezető tisztséget.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Drexlert 2012-ben kinevezték a kórházak központi beszerzéseit intéző fővárosi alapítású, majd az állam által lenyelt Egészségügyi Ellátó Központ Zrt. vezérigazgatójává. Az OVSZ-hez való távozásáig, 2016 szeptemberig itt dolgozott, és az igazgatóságban 2015-től Bayerné is helyet kapott. A doktornő a pozíciót 2017. februárig meg is tartotta amellett, hogy 2016. szeptembertől az OVSZ általános főigazgató-helyettesi feladatait is ellátja. Bayerné Matusovits Andrea továbbá magánorvosként is praktizál az Életmód Orvosi Központban, de a Sportkórház is munkatársai között tudja, legalábbis az Országos Sportegészségügyi Központ a sportolók szűréseit végző keretorvosainak névsorában is feltűnik az evezősök felelőseként. Ezen kívül, a Sportorvosi Központ internetes tájékoztatója szerint sportorvosként amatőr és profi sportolók vizsgálatával, prevencióval és gyógyító ellátással, teljesítmény felméréssel és optimalizálással foglalkozik rendelésein.

Az OVSZ-nél még márciusban érdeklődtünk a felső vezetők fizetéséről, egyéb juttatásairól, köztük az autóhasználatukról, illetve arról, hogy a párhuzamos munkavégzést számukra ki engedélyezi, hány órát tölthetnek munkaidőn belül más munkahelyen dolgozva, hogyan tudják így maradéktalanul ellátni feladatukat, de választ a feltorlódott sajtómegkeresésekre hivatkozva nem adtak, illetve csak az országgyűlési választás utánra ígérték – ez azóta is ígéret maradt.

Megbízó és megbízott

Az OVSZ egyik partnerének, a Vascular Plazma Kft.-nek a tulajdonosa, Faber-Szabó Ferenc volt Drexler esküvői tanúja, ahogy erről a Független Hírügynökség (FüHü) is beszámolt. A FüHÜ szerint a Vascular nagyot kaszál az OVSZ-szel kötött üzleten, a kilónként 23 ezer forintért átvett vérplazmát 110-120 ezer forintos világpiaci áron adja tovább feldolgozatlanul. A szerződést Drexler vezetése idején kötötték 2017. májusban, és még egy évig érvényes. (A vérplazma bizniszbe már Tiborcz István is belekóstolt, ennek hatását a FüHü részletezte.) Kétségtelen, a Vascular utóbbi éveinek teljesítményét lóugrások sorozatához lehet hasonlítani: 2016-ban kiépítette plazamavevő vidéki hálózatát, 2017-ben az előző évi 600 milliós bevételét 2 milliárd forinttal púpozta meg, miközben 2015-ben szerény 37 millióval nyitottak. A szemészi mellett közgazdász és marketinges diplomával is rendelkező Drexlert néhány héttel azután menesztette Kásler, hogy május közepén átadta az OVSZ új véradóállomását a Karolina úti központban.

Királyi munka

Matusovits Andrea aneszteziológusként végzett külföldi munkáiról a Délmagyar 2008. júliusban közölt egy írást „Kuvaitban kábít a szegedi doktornő” címmel. Az olvasók ebből tudhatták meg, hogy a királyi család kórházában vállalt munkát, ahol luxuslakás, szolgálati autó, sofőr és egy teljesen más, nyugodt világ várta. A beszámoló szerint a Barbie babának is hívott doktornőt a férfi kollégái a tenyerükön hordozták, a csodálatukat élvezte, nem voltak vele tisztességtelenek, szemtelenek. Az arab országbeli munkavállalását a több kereset miatt választotta, vallotta meg a lapnak. „Tizenkét év szegedi klinikai munka után úgy döntöttem, hogy elhagyom az aneszteziológusi pályát, és az üzleti világban próbálok boldogulni. Döntésemben elsősorban anyagi okok játszottak közre” – mondta Matusovits Andrea a Délmagyarnak 2008-ban.

Figyelmébe ajánljuk