Idén havonta átlagosan 109 titkos megfigyelési kérelem érkezett az igazságügyi miniszterhez

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 15.

Belpol

Hogy ebből Tuzson Bence mennyit engedélyezett, az a nyilvánosság számára titok.

Havonta 110 titkos megfigyelési kérelem érkezett idén Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez, de hogy ebből mennyit engedélyezett, azt most sem lehet tudni – írja a hvg.hu.

Az idei év első felében meghaladta a havi százat az igazságügyi miniszter asztalára kerülő titkos információgyűjtést célzó kérelmek száma. Ezek mind nemzetbiztonsági célból javasolták valaki megfigyelését, lakásának, autójának átkutatását, telefonjának vagy találkozóinak lehallgatását, leveleinek elolvasását, az otthonában történtek rögzítését. 

Vagyis, írja a lap, az állampolgárok alapos és titkos megfigyelése gyakoribb, mint gondolnánk, hiszen az Igazságügyi Minisztériumnak a HVG közérdekű adatigénylésére adott válasza szerint a fent említett hat hónapban összesen 658 ilyen előterjesztés érkezett Tuzson Bence igazságügyi miniszter asztalára. Ez egészen pontosan átlag havi 109 – ami nem is olyan sok ahhoz képest, hogy tavaly egész évben 1400, vagyis havi 116 akta futott be. 

A nemzetbiztonsági céllal végzett titkos információgyűjtés külső engedélyhez kötött, csak miniszteri engedéllyel folytatható. Más kategória a bűnüldözési célú titkos információgyűjtés, itt egy bíró a külső kontroll, vagyis az engedélyező. Emellett a titkosszolgálatok végezhetnek külső engedélyhez nem kötött információgyűjtést is, de ezt a típusút elég „házon belül” jóváhagyatni. 

A szolgálatok „belső engedélyezésű” információgyűjtéséről nincsenek nyilvánosan elérhető adatok, de a már komolyabbnak számító, bűnüldözési célúból, amit bíró hagy jóvá, tavaly havi átlag 11 volt, és évtizedes statisztikai adat, hogy általában egyetlen kérelmet sem utasítottak el.

Ennél tehát tízszer több volt idén a miniszteri engedélyezést igénylő kérelem, ám 

éppen a legkomolyabbnak számító, nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésnél nem köti a tárca a nyilvánosság orrára, hogy ebből mennyi megfigyelést engedélyezett. 

Ebben a tárca következetes egy ideje – a titkolózás indoklásában már kevésbé. Pedig ezek komoly ügyek, és míg a bűnüldözési célú titkos információgyűjtésnél a jogszabály tételesen felsorolja, mikor lehet ilyet alkalmazni, az igazságügyi miniszter által elrendelt nemzetbiztonsági célúnál a határok meglehetősen tágak.  Itt elég indok egy terrorcselekmény megakadályozása, illetve „Magyarország nemzetbiztonsági érdekeinek érvényesítése” – utóbbiba pedig elég sok minden belefér. 

Ráadásul a 2021-ben kirobbant Pegasus-botrányban később kiderült, hogy a miniszteri engedélyhez kötött titkos információgyűjtések egy részét a jogszerűségét illetően elég sok bírálatot kapott Pegasus kémprogrammal végezték el. Sőt, ezek egy részét nem is Varga Judit miniszter, hanem a jelenleg vádlottként a bíróság előtt álló Völner Pál akkori igazságügyi államtitkár írta alá.

Az ilyen speciális információgyűjtésnek a nevében is benne van, hogy titkos, így szükségszerű, hogy a keletkezett adatok is titkosak. Sőt, már maga a minisztériumba érkezett kérelem is minősített adat, vagyis nem lehet tudni semmit egy-egy kérelem konkrét tartalmáról, az abban érintett személyről, a későbbi eredményről.  

Ez persze érthető, hiszen, ha kiszivárog az információ, az a fedett akciók sikerét, akár terrorveszély elhárítását veszélyeztetheti, titkosszolgálati munkatársak lelepleződéséhez vezethet. Az már kevésbé, hogy a tárca miért nem adja ki, hány kérelmet hagytak jóvá, ténylegesen hány információgyűjtést engedélyeztek. Hiszen  

egy számadatnak nincs kockázata, az egyedi ügyek titkossága miatt semmilyen részlet nem tudható a megfigyelésekről, így az éves számok tényleg csak statisztikai adatok.  

Mégis kitartóan titkolóznak, bár nem volt ez mindig így. A minisztérium évekig készségesen közölte éves statisztikai adatként a megadott engedélyek számát. Egészen a Pegasus-botrányig. A 2021-es év volt az első, ahol azt a meglepő választ adták, hogy külön nem tartják nyilván a megadott engedélyek számát, csak összesen a beérkezett kérelmekét. 

Később a kormányzat már azt is állította, hogy korábban is csak a kérelmek számát hozták nyilvánosságra. Vagyis saját bevallásuk szerint eddig sem tudták, és a nyilvánvaló tények ellenére eddig sem az engedélyezett megfigyelések számát közölték, csak a kérelmekét. Furcsa mód azonban éveken át soha nem jelezték, hogy tévedés történt. 

Amikor pedig a HVG idén év elején rákérdezett a tavalyi számokra, a minisztérium új indokkal állt elő: a kérelmek engedélyezett/megtagadott bontás szerinti közlése lehetetlen, mert „a közérdekű adat nem ismerhető meg, ha minősített adat”. Vagyis kiderült, hogy mégiscsak nyilvántartják ilyen bontásban a döntéseket, csak már titkosították.  

Most, amikor az idei első fél év adatait kértük ki, és ismét próbálkozott a lap az engedélyezett/megtagadott bontás szerinti adatigényléssel, már nem hivatkoztak a titkosításra, hanem visszatértek a korábbi kifogáshoz: nem tartják nyilván így az adatokat, csak az összes, beérkezett kérelem száma, a közölt 658 áll rendelkezésükre. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.

Russzkij karablj, igyi na huj!

A társadalom totális kontrolljára törekvő NER (azaz Orbán Viktor) az ún. Szuverenitásvédelmi Hatóság (SZH) létrehozásával a kormánytól független sajtót és civil szerveződéseket akarja szoros megfigyelés alá helyezni.

Élesített fegyver

Bohózatnak indult Elon Musk beszállása a Twitterbe, de az angliai zavargások jól mutatják, hogy a keze alatt a platform a profi valóságtorzítás mintapéldánya lett.

Koós Pál végleg megérkezett

  • Marinov Péter

Augusztus 1-jétől Koós Pál tölti be a modellváltáson átesett Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori pozícióját. Koóst az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma erősen vitatható eljárás nyomán juttatta a rektori székbe. Jogszerű volt-e ez a művelet, és ha nem, lehetséges-e jogorvoslat? Tettem egy próbát.